Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Blitvina rižota z inčunovimi fileti

    Blitvina rižota z inčunovimi fileti, preprosta, poceni različica priljubljene jedi. Globino ji dajo čebule, vino, pekorino in kapre.
    5.00 7 št. oseb: za 2–4 osebe čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 7 ocen) 26. avgust 2022 št. ogledov: 363
    Uredil: Urednik
    Izvirno: MOŽEŠ SE UDAT
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 200 g riža
    • 200 g zelo mlade blitve
    • 1 drobna čebula
    • 7–8 inčunovih filetov iz soli
    • 1 žlica paradižnikove mezge
    • ekstra deviško olivno olje
    • 25 g masla
    • 40 g pekorina
    • 1 dl suhega belega vina
    • 1 žlica kaper, neobvezno
    • sol
    • beli poper v zrnu
    • 2 stroka česna

    Priprava

    ■ RIŽOTA Z BLITVO. Zavremo posoljeno vodo za blanširanje blitve. Mlado blitvo ali liste operemo. Starejšo očistimo in operemo; stebelca odstranimo. Mlado blanširamo minuto, starejšo pa dve. Blanširano odcedimo (krop prihranimo) in takoj potopimo v (ledeno) hladno vodo za nekaj minut. Nato jo znova odcedimo.

    Če zelo mlada blitva ni na voljo, uporabimo samo liste. Drobno čebulo lahko nadomestimo z 2 mladima čebulama. Kapre bi bilo škoda izpustiti.


    ■ Čebulo in česen drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali v posodi pristavimo olje, inčunove filete in sesekljana živila. Počasi jih pražimo med pogostim mešanjem. Da se čebula zmehča (a ne zažge!), ribji fileti pa razpadejo.
    ■ Dodamo paradižnikovo mezgo in pražimo 1–2 minuti. Med mešanjem. Dodamo riž in premešamo, da se vsa zrna oprimejo mešanice v posodi. Tedaj prilijemo vino in kuhamo, da izhlapi. Del ga vpije riž.

    Če imamo kakšen košček zelenjave ali zdrave obrezke, jih lahko pristavimo v kropu od blanširanja. Vse skupaj počasi kuhljamo 25 minut. Da dobimo zelenjavno osnovo.


    ■ Vsebino posode začnemo zalivati z vročo vodo od blanširanja blitve. Najprej z eno zajemalko. Kuhamo med nenehnim mešanjem. Ko tekočina izhlapi, prilijemo naslednjo zajemalko vode. Postopek nadaljujemo, da riž skuhamo na zob, al dente. Sredi kuhanja (po kakih 6 minutah) vmešamo blitvo in kapre.
    ■ Jed nazadnje dosolimo po potrebi. Vmešamo maslo in sveže mleti poper, pokrijemo in počakamo 2–3 minute.
    ■ Pekorino drobno naribamo, naribanega pa vmešamo v rižoto. Ali pa ga z njo potresemo.

    Serviranje

    Blitvina rižota z inčunovimi fileti ali rižota z blitvo je preprosta, okusna topla predjed ali prikuha (za 4) ali lahka samostojna jed (2).

    Sorodni recepti

    Blitvina rižota z inčunovimi fileti

    Kuharski leksikon

    Rižoto vedno pripravljamo z okroglozrnatim rižem, ki vpije veliko tekočine. Najboljši izbor sta carnaroli in vialone nano, dober pa je tudi arborio. Našteti vsebujejo veliko škroba in tudi kuhani ohranijo svojo obliko. Dober test za kakovosten riž je preprost: če vanj potisnemo prst, izvlečemo belega od škroba. Pa še to: riža za rižoto nikoli ne operemo (!).
    Blitvo v grobem ločimo na dve sorti, na listnato in rebrasto. Prav pri rebrasti pogosto napačno mislimo, da gre za staro listnato sorto z izrazitimi stebli oziroma peclji. Listnata blitva ima velike, široke in mesnate liste, steblo pa je opazno krajše in manj mesnato kot pri rebrasti blitvi. Pri nakupu blitve smo zato pozorni na njeno svežino in sočnost, ne pa na debelino stebla ali velikost listov. Rižoto z blitvo lahko pripravimo z eno ali z drugo.

    Riž za rižoto najprej posteklenimo na maščobi. Tako preprečimo kasnejše sprijemanje zrn.


    Riž med kuhanjem rižote mešamo v široki posodi ali ponvi. Med mešanjem se zrna riža drgnejo eno ob drugega in pomagajo sproščati škrob. Ki jamči pravo kremno rižoto. Široka posoda omogoča boljše gibanje riža in enakomerno izhlapevanje tekočine.

    Riž proti koncu kuhanja večkrat poskusimo, saj se hitro razkuha. Vsakič s čisto žlico.


    Ko riž posteklenimo, ga ponavadi zalijemo z malo suhega belega vina. Ta droben dodatek je pika na i dobre rižote. Kislina v vinu poveže vse okuse v umami. Zlasti okuse škrobnatega riža, parmezana in masla.
    Pekorino (pecorino) je ime družine italijanskih trdih sirov iz ovčjega mleka. Glede na področje proizvodnje poznamo štiri različice: pecorino Romano, pecorino Sardo, pecorino Toscano in pecorino Siciliano. Sir ima v vsaki italijanski pokrajini drugačen okus, ki se razlikuje tudi glede na starost sira. Rižota z blitvo je posebno okusna s pekorinom.

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.


    Suho vino je izraz za tista (peneča) vina, ki vsebujejo do 9 g nepovretega sladkorja na 1 l vina (če koncentracija skupne kisline ni večja od 2 g/1 l). Pri polsuhem velja, da vsebuje do 18 g nepovretega sladkorja ob istem pogoju.
    Kapre niso plod, ampak cvetni popek sredozemskega grma kaprovca (Capparis spinosa). Zanj je značilno, da raste na skalnatem področju, kjer lahko korenine segajo tudi do 10 m globoko. Ima nežne, bele ali roza cvetove, ki pa cvetijo le nekaj ur, zato je nabiranje kaper prava umetnost.

    Opozorila

    ■ Blitva vsebuje oksalno kislino, ki je v večjih količinah škodljiva. Skoncentrirana je v blitvinih pecljih, zato te pred pripravo odstranimo. Razen pri mladih listih.

    Inčunovi fileti iz soli so aromatičnejši od tistih iz olja. A jih je priporočljivo nekaj ur ali celo čez noč namakati v belem vinu. Ali v vodi.


    ■ Riž za rižoto vedno zalivamo z vročo tekočino oz. z vinom sobne temperature. Da ne prekinemo procesa počasnega kuhljanja riža.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept blitvina rižota z inčunovimi fileti ali rižota z blitvo (izvirno: rižoto od blitve i inčuna) Anita Karaman, z bloga MOŽEŠ SE UDAT (hrv.)
    ■ številni različni viri


    Anita Karaman
     

    Sorodni recepti

    Rižota z avokadom in rukolo
    Rižota z avokadom in rukolo je zelo preprosta, okusna in brezmesna italijanska topla predjed ali lahka samostojna jed. ...
    (5.00; 5 ocen)
    Rižota s kozicami in koromačem
    Kremna italijanska jed z rakci in z dišečim koromačem;. Mlado čebulo in koromač prepražimo na olju, potem pa še ...
    (5.00; 25 ocen)
    Kuhan riž v pečici
    Osnovni recept za eno temeljnih riževih prilog, ki jo ponudimo k vsem vrstam karija. Kuhan riž v pečici (po ...
    (5.00; 54 ocen)
    Rižota z belušno zeleno po beneško
    Izjemno preprosta različica priljubljene italijanske specialitete, ki jo lahko dokončamo na različne načine: po ...
    (5.00; 15 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani