Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Biskvitna jogurtova malinova mousse torta z belo čokolado

    Biskvitna jogurtova malinova torta, užitek za brbončice. Za pripravo ni zahtevna, terja pa čas in potrpljenje. Biskvit, malinov žele ter jogurtova in malinova pena.
    5.00 13 št. oseb: 12 čas priprave: 90–120 min. zahtevnost: (5.00; 13 ocen) 18. februar 2021 št. ogledov: 1553
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Veseli trbuh
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit
    • 90 g gladke moke
    • 120 g sladkorja
    • 50 g masla
    • 5 jajc
    malinov žele
    • 300 g malin, svežih ali zamrznjenih
    • 120 g sladkorja
    • 10 g lističev želatine
    grška jogurtova pena
    • 200 g sladke smetane
    • 150 g (ovčjega) grškega jogurta
    • 30 g sladkorja
    • 7 g lističev želatine
    malinova pena
    • 250 g malin, svežih ali zamrznjenih
    • sok 1/2 limone
    • 80 g sladkorja
    • 300 g sladke smetane
    • 100 g bele čokolade
    • 10 g lističev želatine
    zrcalna čokoladna glazura, neobvezno
    • 150 g bele čokolade
    • 200 g sladkorja
    • 1 dl kondenziranega mleka
    • 10 g lističev želatine
    • 1/2 žličke jedilne roza barve v gelu, neobvezno

    Priprava

    ■ BISKVITNA JOGURTOVA MALINOVA MOUSSE TORTA Z BELO ČOKOLADO - BISKVIT (za veliko torto ali 6 manjših tortic). Tortni model (26 cm) namažemo z maslom in obložimo s peki papirjem; gl. VIDEO na dnu strani). Maslo počasi stopimo. Moko presejemo.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ Beljake sobne temperature penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem jim postopoma dodamo sladkor. Da dobimo sijoč beljakov sneg.
    ■ Rumenjake sobne temperature nalijemo na sneg in stepemo. Postopoma vmešamo presejano moko. S kuhalnico/lopatico. Nazadnje nežno vmešamo še stopljeno maslo.
    ■ Testo nalijemo v model. Pečemo ga pribl. 15 minut.

    Priprava je zapisana za veliko torto, po plasteh. Ne za manjše tortice, ki so na fotografijah.



    ■ MALINOV ŽELE (lahko ga pripravimo že prejšnji večer). Želatino namočimo v malo hladne vode. Tortni model (20–22 cm) obložimo s prozorno folijo.
    ■ (Neodmrznjene) maline pristavimo s sladkorjem in z 0,8 dl vode. Počasi segrevamo, zavremo in kuhljamo. Da maline razpadejo, sladkor pa se stopi.
    ■ Maline zmiksamo s paličnim mešalnikom. Še vročim dodamo ožeto želatino in mešamo, da se stopi. Maline nalijemo v model. Ohladimo jih na sobno temperaturo, tako ohlajene pa preložimo v hladilnik.
    ■ Pečeni biskvit ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ GRŠKA JOGURTOVA PENA (lotimo se je pred koncem hlajenja biskvita). Želatino namočimo v malo hladne vode.
    ■ Smetano stepemo, a ne prečvrsto.
    ■ V lončku počasi segrevamo mešanico 2 žlic jogurta in sladkorja. Da se sladkor stopi. Odstavimo, dodamo ožeto želatino in mešamo, da se stopi.
    ■ Preostali jogurt nalijemo v skledico. Primešamo želatinasto mešanico, nazadnje pa še stepeno smetano. Peno nalijemo na ohlajeni biskvit. Model položimo v hladilnik.
    ■ Ko se jogurtova pena ohladi. Na sredo položimo malinov žele, model pa znova položimo v hladilnik.
    ■ MALINOVA PENA. Želatino namočimo v malo hladne vode. 200 g smetane stepemo, preostalih 100 g pa segrejemo tik pod vrenje.
    ■ (Neodmrznjene) maline pristavimo s sladkorjem in z limonovim sokom. Počasi segrevamo med občasnim mešanjem. Ko maline razpadejo, jih odstavimo. Pretlačimo jih skozi gosto cedilo.
    ■ Belo čokolado sesekljamo. Sesekljano pa prelijemo z vročo smetano. Počakamo slabo minut in premešamo v gladek preliv. Še vročemu dodamo ožeto želatino in mešamo, da se stopi. Primešamo maline, nazadnje pa še stepeno smetano. Malinovo peno nalijemo v model. Znova ga položimo v hladilnik.
    ■ ZRCALNA ČOKOLADNA GLAZURA (če se odločimo zanjo, ohlajeno torto zamrznemo). Želatino namočimo v malo hladne vode.
    ■ 1 dl hladne vode zmešamo s sladkorjem v lončku. Počasi segrevamo, da se sladkor stopi. Belo čokolado drobno sesekljamo. Sesekljani primešamo kondenzirano mleko in jedilno barvo. Prilijemo vročo sladkano vodo in počakamo 2, 3 minute, Nazadnje vse skupaj stepemo s paličnim mešalnikom. Glazuro ohladimo na 35–37 stopinj.
    ■ Torto predenemo iz modela na mrežico, položeno v nizek pekač. Enakomerno jo prelijemo z glazuro. Počakamo, da se glazura strdi pri sobni temperaturi.
    ■ Torto položimo na podstavek za torte ali na servirni krožnik. Dobro jo ohladimo v hladilniku.

    Serviranje

    Ohlajena biskvitna jogurtova malinova mousse torta z belo čokolado ali penaste tortice z malinami in ovčjim grškim jogurtom so nared za rezanje in serviranje. Lahko jo potresemo s sesekljanimi pistacijami, obrizgamo s smetano ali/in obložimo s kakšno svežo malino. Kakor na fotografiji.


    Jogurtova malinova torta

    Nadomestek

    Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabša in neustrezna izbira.

    Maline domnevno vsebujejo največ zdravi(lni)h sestavin med vsemi živili. Med drugim imajo kar desetkrat več antioksidantov kot paradižniki.

    Izboljšanje

    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.


    Jogurtova malinova torta

    Belo moko lahko nadomestimo ali kombiniramo z mandljevo.


    ■ Improvizirajmo. Maline najbolje* začinjamo z (abecedno): cimetom, kisom (balzamični, rdeči vinski, šerijev), limonami* (sok, lupinica), meto, pomarančami (sok, lupinica), vanilijo ali/in z žganimi pijačami (Cointreau, Grand Marnier, kirš*, konjak, rum, tekila).

    Pojasnila

    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.
    Grški jogurt je kralj jogurtov, ki ga proizvajajo iz kravjega ali ovčjega mleka. Tako da iz jogurta v posebnih posodah odcedijo sirotko. Pri tem jogurt izgubi znaten del sladkorja in kalorij (57/100 g). Je lažje prebavljiv, vsebuje dvakrat več proteinov kot navadni jogurt in je primeren za ljudi z laktozno netoleranco. V kuhinji je priljubljen zaradi goste in kremaste teksture.
    Bela čokolada ne sodi med čokolade, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oz. tablic in kapljic.
    Maline so izjemni plodovi istoimenskega grma (Rubus idaeus), ki zraste do 1,8 m visoko. Najdemo ga po gozdovih in na domačih vrtovih. Jagoda tehta 3-5 g, ki vsebujejo do 2 % pektina ter citronsko in malinovo kislino. Maline vsebujejo domnevno največ zdravilnih sestavin med vsemi živili. Med drugim imajo kar 10x več antioksidantov kot paradižniki. Najbolj okusne so presne. Če jih že kuhamo, jih s sladkornim sirupom. Zaradi številnih drobnih peškic jih pogosto pretlačimo skozi gosto cedilo. Največ malin predelajo v malinov sirup

    Različice

    Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo s cenejšimi rastlinskimi maščobami. Ki vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin.

    Ideje

    gl. grški jogurt (številne ideje)


    Biskvitna jogurtova malinova torta

    Opombe

    Že 225 g jogurta dnevno spodbuja nastajanje gama interferona, ki krepi imunski sistem.

    Opozorila

    Smetano uživamo zmerno, vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin.

    Zanimivosti

    Večino malin, žal, industrijsko predelajo v malinovec.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept biskvitna jogurtova malinova mousse torta z belo čokolado ali penaste tortice z malinami in ovčjim grškim jogurtom (izvirno: mousse tortice s malinama i ovčjim grčkim jogurtom) Anita Kozina, z bloga Veseli trbuh (hrv.)
    ■ številni različni viri


    Anita Kozina


    Kako obložimo tortni model s peki papirjem
     

    Sorodni recepti

    Smetanova torta z gozdnimi sadeži
    gozdne sanje, nekoliko sladke in nekoliko kiselkaste, lahko tudi z zamrznjenim ...
    (5.00; 4 ocene)
    Kokosova torta z mangom in pasijonkami
    Posebna sladica, ki se je lotimo 2 dni pred serviranjem. Žele iz zmiksanega manga s pasijonkinim/pomarančnim) sokom. ...
    (5.00; 14 ocen)
    Lešnikova torta s čokolado in smetanovim nadevom
    biskvit pripravimo brez moke, le z mletimi lešniki, naribano čokolado, sladkorjem in ...
    (5.00; 31 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani