Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Beljakova torta z orehi, belo čokolado in maskarponejem

    Brez moke in brez rumenjakov, rahla, lahka, hrustljavo kremna. Beljakova torta z orehi, belo čokolado in maskarponejem je ena posrečena (praznična) sladica iz biskvita, obogatenega z mletimi orehi. Obloženega s kremo iz maskarponeja, bele čokolade, sladke smetane ter pomarančnega soka, lupinice in likerja.
    5.00 5 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: 60–75 min. zahtevnost: (5.00; 5 ocen) 05. december 2018 št. ogledov: 1550
    Uredil: Urednik
    Izvirno: CULINARY JOURNEY BY ME
    Receptov: 15795
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit
    • 6 beljakov
    • 5 žlic sladkorja
    • 6 žlic mletih orehov
    krema iz maskarponeja in bele čokolade
    • 300 g maskarponeja
    • 200 g bele čokolade
    • 4 dl sladke smetane
    • lupinica 1 pomaranče
    • sok 1/2 pomaranče
    • 10 g želatine v prahu
    • 2 žlici pomarančnega likerja
    posip
    • 1–2 žlici mletih orehov, neobvezno

    Priprava

    ■ Pekač (30 x 40 cm) obložimo s peki papirjem. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.
    ■ BISKVIT. Beljake na pol stepemo, potem pa jim med nadaljnjim stepanjem primešamo sladkor. Stepamo jih toliko časa, da se sladkor stopi, sneg pa dobi svetleč videz. Nazadnje nežno vmešamo mlete orehe s kuhalnico. Testo nalijemo v pekač, biskvit pa pečemo 10–15 minut.
    ■ KREMA. Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovki. Stopljeno nekoliko ohladimo, v mlačno pa vmešamo maskarpone, drobno naribano pomarančno lupinico in pomarančni liker.
    ■ Pečeni biskvit ohladimo.
    ■ Ko se biskvit ohladi, stepemo smetano. Med stepanjem postopoma vmešamo želatino, nazadnje pa še pomarančni sok. Smetano nežno vmešamo v maskarponejevo kremo. Ohlajen biskvit dvakrat podolžno (!) prerežemo, da dobimo 3 kose biskvita, pribl. 10 x 25 cm vsak.
    ■ Kos biskvita položimo v podolgovat model, ki ga premažemo s slabima dvema tretjinama kreme. Kremo prekrijemo z drugim kosom biskvita, tega pa premažemo s preostalo kremo. Na vrh položimo tretji kos biskvita. Torto položimo v hladilnik in jo pustimo v njem čez noč.

    Serviranje

    Beljakova torta z orehi, belo čokolado in maskarponejem je sočna in krhka sladica. Po okusu jo potresemo z naribanimi orehi. Potem jo narežemo in ponudimo.

    Nadomestek

    Maskarpone lahko približno nadomestimo z mešanico 4 delov pretlačene gladke skute in 1 dela kisle smetane. Po nekaterih virih naj bi bilo to razmerje celo 2 dela skute in 1 del kisle smetane.

    Izboljšanje

    Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Po kakovosti jim konkurirata tudi italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.

    Nasveti

    Beljakov sneg nam bo lepo uspel, če ga pripravimo z beljaki zelo svežih jajc sobne temperature. Najbolje, da jajca vzamemo iz hladilnika 30 minut do 2 uri pred začetkom stepanja. Če rumenjake ločimo od beljakov, ta čas občutno skrajšamo.

    Triki

    ■ Beljakov sneg je stabilnejši oz. obstojnejši, če beljakom sredi stepanja dodamo 1-2 kapljici limonovega soka ali svetlega kisa na 1 beljak. Kislina sneg stabilizira, tako da prepreči, da se zračni mehurčki po koncu stepanja razpočijo. Hkrati izničimo prevladujoči okus beljakov.
    ■ Sladica, ki jo položimo na hlajenje v hladilnik, se ne navzame vonjav drugih živil v hladilniku. Če v hladilnik položimo skledico ali krožniček z malo sode bikarbone.

    Pojasnila

    ■ Maskarpone je bogat, kremast, čvrst, a mazljiv italijanski sir (skuta), nežnega sladkastega okusa, med maslom in smetano. Maskarpone, za razliko od drugih sirov, ki jih izdelujejo iz mleka, izdelujejo iz smetane z dodatkom limonske kisline.
    ■ Bela čokolada ne sodi med čokolade, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla.
    ■ Najbolj znani blagovni znamki pomarančnega likerja sta Cointreau in Grand Marnier.

    Različice

    gl. beljakova orehova torta z masleno kremo z orehi in čokoladobeljakova torta (številne različice); kolači in torte brez moke (številne različice); penasto testo (različice); sladice brez glutena; torta (splošno); torte (številne različice) ipd.

    Ideje

    ■ gl. bela čokolada (številne ideje); beljak (številne ideje); maskarpone (številne ideje); orehi (številne ideje); penasto testo (številne ideje); sladka smetana (številne ideje)
    ■ Ko nam ostanejo rumenjaki (številne ideje).

    Opombe

    Jajca in beljaki, ogreti na sobno temperaturo, pridobijo med stepanjem opaznejši volumen.

    Opozorila

    ■ Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo z drugimi, cenejšimi rastlinskimi maščobami, ki vsebujejo več nasičenih maščobnih kislin.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki pomaranče in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih.

    Zanimivosti

    ■ Beljak ima v jajcu zaščitno funkcijo, embrio ščiti pred vdorom mikroorganizmov. Beljak je odličen vir beljakovin z visoko biološko vrednostjo. Jajčne beljakovine uporabljajo celo kot merilo za biološko vrednost drugih beljakovin (mesnih, mlečnih in rastlinskih) in imajo vrednost 100.
    ■ Domači orehi imajo lahko celo do 1000x višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin kot drugi oreški. Makadamije pa imajo najbolj ugodno razmerje med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami.

    Viri

    ■ dopolnjen recept beljakova torta z orehi, belo čokolado in maskarponejem (izvirno: zimska tortica iz lahkega beljakovega testa z orehi in s kremo iz bele čokolade in pomaranč) Špele Jereb Planinšek, z bloga CULINARY JOURNEY BY ME (slo.)
    ■ številni različni viri
     
    ” Jajca in beljaki, ogreti na sobno temperaturo, pridobijo med stepanjem opaznejši volumen. “
    ” Sladica, ki jo položimo na hlajenje v hladilnik, se ne navzame vonjav drugih živil v hladilniku. Če v hladilnik položimo skledico ali krožniček z malo sode bikarbone. “
    ” Domači orehi imajo lahko celo do 1000x višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin kot drugi oreški. “

    Sorodni recepti

    Presna sirčkova torta z malinami
    Presna sirčkova torta z malinami je ponarejen cheesecake. Podlaga je iz datljev, mandljev in vanilije. Krema pa iz ...
    (5.00; 27 ocen)
    Presna torta z jagodovo in limonovo kremo
    presne sladice so praviloma pripravljene iz zdravih sestavin in tale ni nobena izjema, popolna veganska sladica brez ...
    (5.00; 22 ocen)
    Kolači in torte brez moke
    Kolači in torte brez moke so velika skupina brezglutenskih sladic, pri katerih moko nadomeščamo z mletimi oreščki. ...
    (5.00; 47 ocen)
    Pavlova z belimi breskvami
    Bolj prav bi bilo Pavlovičke; štiri majhne. Beljake stepemo s sladkorjem in s ščepcem soli. Primešamo jim malo ...
    (5.00; 7 ocen)
    Jogurtova torta s piškoti in jagodami brez pečenja
    Zelo preprosta in zelo sočna sladica, ki jo pripravimo dan pred serviranjem. Jogurtova torta s piškoti za tiramisu in ...
    (5.00; 2 oceni)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.919 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani