Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Beli čokoladni keksi z džemom in mandlji

    Odlični beli čokoladni keksi z džemom in mandlji so aromatično krhko pecivo. Med peko se razlezejo do velikosti XL, pribl. 8 cm.
    5.00 9 št. oseb: za 6–8 oseb čas priprave: 75–90 min. zahtevnost: (5.00; 9 ocen) 27. november 2023 št. ogledov: 705
    Uredil: Urednik
    Izvirno: like chocolate
    Receptov: 15802
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 200 g gladke moke
    • 60 g rjavega sladkorja muscovado
    • 30 g sladkorja
    • 115 g masla
    • 50 g (ekstra deviškega) olja
    • 100 g bele čokolade
    • 50 g mandljevih lističev
    • 1 jajce
    • 1 burbon vanilij sladkor
    • 5 g pecilnega praška
    • ščepec soli
    nadev
    • 10 žličk (domačega) džema

    Predpriprava

    ■ BELI ČOKOLADNI KEKSI Z DŽEMOM IN MANDLJI (za 10 velikih keksov). Belo čokolado sesekljamo ali nadrobimo.

    Kdor želi, lahko speče tudi manjše piškote. A ne pozabite skrajšati časa pečenja.


    ■ Moko in pecilni prašek presejemo v manjšo skledo.
    ■ Dva črna pekača obložimo s peki papirjem.
    ■ Pečico segrejemo na 175 stopinj.
    ■ Maslo sobne temperature, oba sladkorja in vanilijev sladkor stepamo. Da dobimo lahko, kremno mešanico. Prilijemo jajce in olje, posolimo in gladko stepemo. Z lopatko / kuhalnico vmešamo presejano moko. Nazadnje podobno vmešamo belo čokolado in mandljeve lističe.

    Borovničev, malinov ali/in višnjev džem so odličen izbor za nadevanje.


    ■ Testo preložimo v hladilnik za 30 minut. Da se strdi in ga je mogoče oblikovati s prsti.

    Priprava

    ■ Testo zajemamo z zajemalko za sladoled ali z žlico. V dlani ga oblikujemo v disk. Na sredo položimo žličko izbranega džema. Ovijemo gas testom in oblikujemo kroglico s premerom pribl. 5 cm. Položimo jo v pekač. Podobno oblikujemo vse testo in džem. Med keksi puščamo razmak, ker se precej razlezejo.

    Med oblikovanjem nadevanih testenih kroglic pazimo, da s testom nepredušno zapremo džem. Sicer izteka med peko.


    ■ Piškote pečemo 16–18 minut. Da se ob robu blago obarvajo. Na sredi ostanejo mehki.
    ■ Pečene piškote vzamemo iz pečice. Kekse lahko oblikujemo, takoj ko so pečeni. Prvega pokrijemo s kozarcem / modelčkom, ki je malo večji od piškota. Kozarec / modelček zavrtimo po papirju v pekaču. Da dobi keks obliko pravilnega kroga. V pekačih jih ohladimo na sobno temperaturo.  sobno temperaturo.

    Serviranje

    Beli čokoladni keksi z džemom in mandlji ali xl piškoti z belo čokolado in džemom so samostojen desert. Lahko pa jih ponudimo skupaj z mešanico drugih keksov.

    Shranjevanje

    Lahko jih hranimo do 5 dni. V tesno zaprti pločevinasti škatli in pri sobni temperaturi.

    Sorodni recepti


    Beli čokoladni keksi

    Kuharski leksikon

    Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Naštete potrebujejo močnejšo, večnamensko moko (all-purpose flour). Ta vsebuje srednjo količino beljakovin, 10-12 %. Testo zato vsebuje zmerno količino glutena. Moka je primerna za vse, od čokoladnih piškotov do testa za pice. Gl. domača moka za torte in kolače. Pri keksih se odlično obnese polnozrnata (nebeljena) moka, ki vsebuje vse dele zrna. Tudi ovoj in kalček. Ima blagi okus po oreščkih in pšenici. Pri keksih dobimo optimalen rezultat pri mešanju gladke in polnozrnate, vsake pol. Globlji okus keksov dobimo z mešanico 1/3 gladke, 1/3 polnozrnate (pšenične, ržene, pirine ipd.) in 1/3 krušne moke. Posebno okusni piškoti vsebujejo mešanico gladke moke in mletih mandljev, lešnikov ali orehov.

    Kdor ni vešč priprave keksov / piškotov, naj vsaj preleti članek Napake pri piškotih, keksih.


    Kristaliziran surovi sladkor je muscovado. Neprečiščen mehiški rjavi sladkor je piloncillo ali panocha. Barbadoški rjavi sladkor je temno rjav, neprečiščen, z blagim okusom po rumu. Demerarski sladkor ali demerara je grobo zrnati rjavi sladkor. Gur je indijski neprečiščeni rjavi sladkor.


    Beli čokoladni keksi

    Med (ne)slanim maslom je precejšnja razlika. Soljeno vsebuje več vlage, kar vpliva na teksturo pekovskih izdelkov. Zlasti piškotov, ki so s slanim maslom manj hrustljavi. Testo se pogosto razsloji, piškoti pa postanejo nekoliko podobni listnatemu testu. Pri nas je maslo brez soli praviloma označeno kot surovo maslo. Če uporabljamo nesoljenega, lažje nadzorujemo količino soli. Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Slano maslo vsebuje 1,5-2 g soli / 100 g.

    Ločevanje med keksi in piškoti ni utemeljeno. Izraz piškot izvira iz italijanskega »biscotto« oz. nemškega »piskotte«. Sinonim keks pa iz istoimenskega nemškega pojma.


    Bela čokolada ni čokolada, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oz. tablic in kapljic. Belo čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom, ingverjem, limeto (lupinica, sok), limono (lupinica, sok), meto, pomarančami (lupinica, sok), rumom ali/in z vanilijo.
    Mandlji so jedrca v koščicah mandljevca (Prunus amygdaloides), drevesa ali grma, doma v Aziji. Danes raste tudi v Sredozemlju, v Južnoafriški republiki, Kaliforniji in Avstraliji. Poznamo sladke mandlje, plodove P. amygdaloides var. dulcis in grenke mandlje, plodove P. amygdaloides var. amara. Naprodaj so v koščicah, oluščeni, olupljeni, meti zrezani na mandljeve lističe, pečeni in soljeni. So glavna sestavina številnih desertov. V slanih jedeh se najpogosteje družijo s perutninsko ali svinjsko pečenko, s sladkovodnimi ribami, z rižem ipd. Iz prekuhanih delajo marcipan, iz praženih pa nugat. 100 g / pribl. 610 kalorij.

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.

    Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo s cenejšimi rastlinskimi maščobami. Ki vsebujejo več škodljivih nasičenih maščobnih kislin.


    ■ Pri izbiri masla smo pozorni na oznako »z olivnim oljem«. Obstaja večja verjetnost, da vsebuje eno ali več gensko spremenjenih sestavin. Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept beli čokoladni keksi z džemom in mandlji ali xl piškoti z belo čokolado in džemom (izvirno: xl keksi s bijelom čokoladom, bademima i džemom) Matejka Buča, z bloga like chocolate (hrv.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Matejke Buča


    Matejka Buča
     

    Sorodni recepti

    Mehki keksi s čokolado in kakavom, XL
    Mehki keksi s čokolado in kakavom so izjemno pecivo s hrustljavim robom in s sočno sredico. Polno čokoladnega ...
    (5.00; 2 oceni)
    Medenjaki z mandlji
    Ena od številnih različic priljubljenega prazničnega drobnega peciva. Medenjaki z mandlji, izboljšani s kakavom, ...
    (5.00; 2 oceni)
    Čokoladni keksi s karamelnim mlekom, dulce de leche
    Najbolj enostavni čokoladni piškoti z mlečno ali s temno čokolado, ki se topijo v ustih. S karamelnim mlekom (dulce ...
    (5.00; 5 ocen)
    Mandljevi poljubčki z mandljevimi lističi
    Priljubljeno brezglutensko drobno pecivo iz beljakovega snega z mandljevo moko in z mareličnim džemom. Mandljevi ...
    (5.00; 18 ocen)
    Brezglutenski mandljevi keksi s čokolado
    Samo 5 sestavin, pa eni najboljših piškotov sploh. Brezglutenski mandljevi keksi s čokolado: mandljeva moka, ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.925 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani