Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Bakalar iz svežega osliča po Koširjevo

    Bakalar iz svežega osliča po Koširjevo je poenostavljena, odlična različica priljubljenega prazničnega namaza. Oslič je jadranski sorodnik trske s podobnim mesom.
    5.00 9 št. oseb: za 2–3 osebe čas priprave: 15–30 min. zahtevnost: (5.00; 9 ocen) 04. oktober 2022 št. ogledov: 484
    Uredil: Urednik
    Izvirno: fao 37.2.1, Divji Jadran
    Receptov: 15792
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • pribl. 500 g težak oslič
    • 1–1,5 dl blagega ekstra deviškega olivnega olja
    • sol
    • 5–6 zrn črnega popra
    • 2 drobnejša stroka česna

    Priprava

    ■ Bakalar iz svežega osliča po Koširjevo. Osliča filiramo. Odstranimo mu drobovino in odrežemo glavo pred prednjimi plavutmi. Ribo obrnemo na hrbet in z nožem zarežemo v meso tik ob kosti, na obeh straneh, v smeri proti repu. Nato od znotraj zarežemo v meso ob trikotni glavni kosti, prav tako z obeh strani. S prsti nekoliko privzdignemo kost in z nožem zarežemo povsod tam, kjer se meso še drži kosti. Pazljivo odstranimo kost.

    Božični bakalar brez nadležnega tolčenja kitastega polena iz posušene trske. Jed je priljubljena tudi na silvestrovo in za veliko noč.


    ■ File položimo prečno predse in z nožem strgamo meso tik ob koži, od znotraj navzven. Tako bomo na vsaki strani dobili čist file, brez kože in koščic.
    ■ V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja. Na njem počasi pečemo fileja po 1–2 minuti po vsaki strani. Opečena nekoliko ohladimo.
    ■ V terilniku stremo grobo morsko sol, poper in česen.
    ■ Za moderen osličev bakalar fileja nadrobimo v multipraktik. Kar s prsti. Dodamo strto česnovo mešanico. Med miksanjem postopoma prilivamo oljčno olje. Meso svežega osliča ne vpije toliko olja kot suha trska, zato ga doziramo pazljivo.

    Pri morskih ribah velja preprosto pravilo. Plave so najboljše, pripravljene takoj po ulovu. Bele pa so bolj okusne, če sveže ujete in očiščene odležijo v hladilniku. 24 ur.


    ■ Bakalar iz svežega osliča po Koširjevo položimo v hladilnik za 1–2 uri. Da se nekoliko zgosti oz. strdi.

    Serviranje

    Ohlajen bakalar iz svežega osliča po Koširjevo ponudimo s sveže pečenim kruhom, z opečenimi kruhki ali s popečeno koruzno polento. Obveuno za božič na silvestrovo in za veliko noč.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Oslič (Merluccius merluccius) je bela morska riba, ki živi na globini od 30 do 1075 m, najpogosteje od 70 do 370 m. Najdemo ga po vsem Sredozemlju in v Atlantiku, od Islandije in Norveške do Mavretanije. Riba ima zelo nežno, belo, mehko, sočno in pusto meso. Primerno tudi za dietno prehrano.

    Osliča pripravljamo na različne načine. Manjše pečemo, večje predvsem kuhamo ali pa jih sušimo kot polenovke. Osličeva velika jetra so prava poslastica.


    Najbolj kakovostne bele ribe so (abecedno): brancin, kovač, list, morska žaba (grdobina), orada, škarpina, trska in zobatec, odlične pa so tudi: bradač, cipelj, girica, kantar, oslič in pic.

    Črni poper je ostrejši od belega, slednji pa je aromatičnejši od črnega. Zato je poprova mešanica (mignonette) idealna kombinacija obeh. Beli je olupljeni črni.


    Ekstra deviško olivno olje je oznaka za olivno olje iz kakovostnih, optimalno zrelih oliv, hladno stisnjenih (do 27 °C) čimprej po obiranju. Takšno olje vsebuje manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Ekstra deviško olivno olje mora imeti predpisane organoleptične lastnosti.

    Opozorila

    ■ Za okusen, moderen osličev bakalar je pomembno zelo kakovostno, a blago ekstra deviško olivno olje. Sicer je jed lahko grenka. Lahko pa ga nadomestimo z ekstra deviškim sončničnim.

    Drobni česnovi stroki so ponavadi ostrejšega okusa. Raje sezimo po enem debelejšem stroku.


    ■ Hladno stisnjeno olivno olje ni sinonim za ekstra deviško olivno olje. Hladno lahko stisnejo tudi manj kakovostne olive.

    Viri

    ■ dopolnjen recept bakalar iz svežega osliča po Koširjevo (izvirno: bakalar v 2.0; bakalar nove generacije iz svežega osliča) Klemen Košir, iz knjige fao 37.2.1, Divji Jadran, samozaložba, Ljubljana 2013, Najlepša slovenska knjiga 2013


    Predstavitev knjige fao 37.2.1 Divji Jadran v Novi Gorici, 2019

    Sorodni recepti

    Ribji file v preprosti paradižnikovi juhi
    Ribji file v preprosti paradižnikovi juhi, ki je po italijansko "acqua pazza" ali zmešana voda. Pa v njej kuhan ...
    (5.00; 5 ocen)
    Fileji morske bele ribe v ponvi z masleno česnovo omako
    Morda najboljši recept za ribe v ponvi. Hrustljave, zlato rjavo zapečene. Fileje povaljamo po mešanici škroba in ...
    (5.00; 9 ocen)
    Pečena orada z blitvo s krompirjem
    Orada, najbrž najbolj okusna jadranska bela riba. Preprosto pripravljena je še posebna delikatesa. Pečena orada z ...
    (5.00; 9 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani