Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Babičini kokosovi čokoladni keksi

    Babičini kokosovi čokoladni keksi, izjemno drobno pecivo, hrustljavo po zunanji strani, znotraj pa sočno. Kokosovi kosmiči za hrustljavost, čokolada za popolni čokoladni okus.
    5.00 11 št. oseb: za 10–16 oseb čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 11 ocen) 18. december 2021 št. ogledov: 1407
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE FLOURED TABLE
    Receptov: 15791
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 180 g gladke moke
    • 100 g rjavega sladkorja
    • 100 g sladkorja
    • 115 g masla
    • 175 g čokolade, 72 %
    • 45 g nesladkanih kokosovih kosmičev
    • 1 jajce
    • 1/2 soli
    • 1/2 žličke sode bikarbone

    Priprava

    ■ BABIČINI KOKOSOVI ČOKOLADNI KEKSI. Pekač obložimo s peki papirjem. Čokolado grobo sesekljamo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    Še izrazitejši čokoladni okus keksov dosežemo, če na vsako kepico testa položimo po košček čokolade. Pred pečenjem.









    Kokosovi čokoladni keksi

    ■ V manjšo skledo presejemo moko, sodo bikarbono in mleto sol. Premešamo.
    ■ V posodi namiznega mešalnika zmešamo maslo in oba sladkorja. Dodamo jajce in mešamo, da se povsem vmeša. Dodamo moko in na hitro premešamo. Le toliko, da se sestavine povežejo. Nazadnje vmešamo čokoladne koščke in kokosove kosmiče.
    ■ Z žlico za sladoled (1,5 žlice) zajamemo testo. 8 kuglic sproti položimo v pekač. Med njimi puščamo nekaj centimetrov prostora. Kekse pečemo 10–12 minut. Da se svetlo zlato rjavo obarvajo.

    Improvizirajmo. Temno čokolado najbolje* odišavljamo s: cimetom*, ingverjem, karamelom*, kavo*, kokosom, meto*, pomarančami (sok, lupinica), rumom ali/in z vaniljo*.


    ■ Pečene kekse vzamemo iz pečice. Kake 3 minute jih hladimo na pekaču. Potem pa jih predenemo na mrežico in ohladimo.
    ■ Podobno pripravimo preostalih 8 keksov. Pazimo, da ne uporabimo toplega pekača.

    Serviranje

    Babičini kokosovi čokoladni keksi ali piškoti s kokosom in čokolado po babičino so klasično praznično pecivo. Priležejo pa se tudi med delovniki.

    Babičini kokosovi čokoladni keksi

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Mehka (gladka) moka vsebuje razmeroma več škroba kot beljakovin, posledično pa tudi manj lepka. Zato je primernejša za krhke kolače in fino pecivo. Pri ostri moki je razmerje ravno nasprotno, zato je primernejša za pripravo kruha in testenin. Razlika med mehko (navadno, gladko) oz. ostro moko ni v tipu moke, torej vsebnosti mineralov. Razlika je v velikosti delcev moke.

    Za krhko testo uporabljamo moko, ki vsebuje manj kot 11 % beljakovin. Ta ima šibke glutenske vezi, zato testo ni prožno.


    ■ Po svetu je trend proizvodnja kakovostne, neškodljive moke. Mednje sodi t.i. živa moka. Mleta je iz kaljenih in spet sušenih zrn. Pri kaljenju se v zrnu zgodijo encimske spremembe, sprostijo se sladkorji, minerali in maščobe. Ta moka je izredno aromatična, hranljiva in lahko prebavljiva. Uvrščamo jo med t.i. super živila.
    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu. Sledi fermentacija. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, prepražena pa stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.

    Temna čokolada vsebuje endorfine, ki izboljšujejo splošno počutje. Serotonin, encim sreče. In triptofan, hormon sreče.


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.

    Za brezglutensko različico keksov belo moko nadomestimo z mešanico ajdove moke (za rustikalen okus), riževe moke (za teksturo) in manjšega dela koruzne moke (za krhkost).


    Soda bikarbona po navadi povzroči nekoliko temnejšo barvo keksov. Lahko jo nadomestimo s pecilnim praškom. Obratno ne gre. A pozor: če recept terja 1 žličko sode bikarbone, jo nadomestimo s 3 žličkami pecilnega praška. Starejšo od 6 mesecev zavržemo.

    Kokosovi čokoladni keksi

    Opozorila

    ■ Priprava slaščic zahteva natančnost in upoštevanje receptov. Tudi veliki slaščičarski mojstri pri slaščicah uporabljajo kuhinjsko tehtnico. Nekoliko več svobode imamo le pri količinah in kombinacijah začimb/zelišč. A le tedaj, če jih dobro poznamo; gl. tudi kombiniranje dišav, začimb in zelišč.
    Vložek v eko čokolade se obrestuje. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept babičini kokosovi čokoladni keksi (izvirno: coconut chocolate chip cookies) Kathleen Culver, z bloga THE FLOURED TABLE
    ■ številni različni viri

    Sorodni recepti

    Brezglutenski čičerikini keksi s pistacijami
    Posebno krhko, lahko in okusno drobno pecivo, ki se v ustih preprosto topi. Keksi so diskretno odišavljeni z rožno ...
    (5.00; 10 ocen)
    Dunajski punč keksi brez jajc
    Dunajski punč keksi brez jajc so iz testa, izboljšanega z mandlji. Nadrobljenim keksom za nadev primešamo džem, ...
    (5.00; 25 ocen)
    Pisani božični vaniljevi keksi s čokoladno kremo
    (VIDEO) Vanilijevi keksi s čokoladno kremo (thumbprint) so pisani, mehki, masleni in neverjetni piškoti iz le petih ...
    (5.00; 14 ocen)
    Vanilijevi rogljički s cimetom
    Vanilijevi rogljički s cimetom so drobno (praznično) pecivo, presenetljivo odišavljeno s cimetom. Aromatično testo ...
    (5.00; 45 ocen)
    Najboljši čokoladni keksi nadevani z belo čokolado
    Najboljši čokoladni keksi nadevani z belo čokolado, ko želimo najboljše, a imamo čas. Pecivo iz finega krhkega ...
    (5.00; 41 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.915 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani