Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Ajdova zlevanka z bučnim oljem

  Preprosta močnata jed iz ajdove moke, mleka in jajc, ki jo ponudimo kot toplo predjed ali prigrizek

  Predpriprava

  Pečico segrejemo na 180 °C.
  Pekač namažemo z bučnim oljem.

  Priprava

  ■ V kotliček presejemo ajdovo moko. Prilijemo mleko ter dodamo jajca in sol. Sestavine razžvrkljamo v gladko testo; gl. nasveti. Nalijemo ga v pomaščen pekač, tega pa za 15 minut potisnemo v segreto pečico.

  Serviranje

  Ajdova zlevanka z bučnim oljem je preprosta močnata jed, ki jo narežemo na trikotnike in ponudimo kot toplo predjed ali prigrizek.

  Nadomestek

  gl. različice

  Izboljšanje

  Zlevanko pred pečenjem pokapljamo z 1 do 2 žlicama bučnega olja ali pa jo potresemo s skuto ali z ocvirki.

  Nasveti

  Testo za zlevanko naj bo za malenkost gostejše od tistega za palačinke.

  Pojasnila

  ■ Ajdovo moko proizvajamo z mletjem ajdovega zrnja. Je temna in značilno polnega okusa, najpogosteje pa jo mešamo s pšenično moko (gl. različice).
  ■ Jajca po teži delimo na naslednje kategorije: SU - nad 70 gramov, S - 65 do 70 gramov, A - 60 do 65 gramov, B - 55 do 60 gramov in tako dalje vse do F, ki tehtajo manj kot 40 gramov.
  ■ O prekmurski kulinariki veliko izvemo iz treh knjig (abecedno): Boug žegnaj, Branka Časarja, Jedi nekdanjih in sedanjih dni, Cilke Sukič ter Prekmurske dobrote, Stanka Renčelja in Romane Karas.

  Različice

  ■ V kotličku razžvrkljamo 180 gramov poparjene ajdove moke, 60 gramov moke, 1 jajce, ščepec soli in toliko mleka, da dobimo žvrkljano testo, ki je nekoliko gostejše od tistega za palačinke. Testo nalijemo v pekač, namazan z bučnim oljem. Potresemo ga z mletimi ocvirki, pokapljamo z bučnim oljem in spečemo. (Prekmurske dobrote, Renčelj, Stanko, Karas, Romana, ČZD Kmečki glas, Ljubljana 2001)
  ■ gl. zlevanka

  Ideje

  gl. pogača 

  Opombe

  ■ Poleg zlevank so tipične prekmurske pogače: cipot, topanka, langaš, bíder (tudi móudle), vrtanik, pereci, bosman (tudi pletenica), posolanke, kvaseníce in krápci.
  ■ Zlevanko si kot nacionalno specialiteto lastijo tudi na Hrvaškem.

  Opozorila

  Sterilizirano in homogenizirano mleko je termično in mehansko najbolj obdelano. Takšno naj bi bilo po pisanju nekaterih raziskovalcev nezdravo in eden glavnih krivcev za večino srčnih obolenj.
  ■ Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol, ne priporočajo pa jih niti ljudem z obolelim žolčem.

  Zanimivosti

  ■ Krava s prozaičnim imenom N° 289 je dala za življenja zavidljivih 200.000 litrov mleka, krava Urbe Blanca pa je dala v enem samem dnevu kar 105 litrov mleka.
  ■ Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši, v nobenem primeru pa ne vpliva na kakovost jajc.

  Viri

  ajdova zlevanka z bučnim oljem je močnata jed, ki so jo po zapisanem receptu 7.2.2007 pripravili v Gostilni Rajh, v Bakovcih pri Murski Soboti; na fotografiji so domači (z leve): Damir in Tanja Pintarič ter Marija in Ignac Rajh
  ■ različni viri
  ■ fotografija Egon Kaše

  Spletne povezave

  gostilna Rajh, Bakovci pri Murski Soboti 
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  13.124
  receptov