Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pečena rikota s sezonskim sadjem

    Pečena rikota s sezonskim sadjem, nevsakdanja, dišeča, okusna in preprosta sladica. Skut, stepena s smetano, vanilijo in s pomarančno lupinico. Pečena v vodni kopeli v pečici.
    Foto: Sonali
    5.00 9 št. oseb: za 2–3 osebe čas priprave: pribl. 45 min. zahtevnost: (5.00; 9 ocen) 13. september 2019 št. ogledov: 1003
    Uredil: Urednik
    Izvirno: sugar et al
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 250 g gladke skute
    • 50 g sladkorja
    • 2 žlici goste sladke smetane
    • 1 žlička vanilijevega izvlečka
    • 1 žlička naribane pomarančne lupinice
    obloga
    • sočno sezonsko sadje

    Priprava

    ■ PEČENA RIKOTA S SADJEM. Zavremo 3–5 l vode; glede na to, kako velik globok pekač imamo. 2 manjša ognjevarna modelčka namažemo z maslom, na dno pa položimo košček peki papirja. Pečico ogrejemo na 175 stopinj.
    ■ V mešalni skledi gladko stepemo vse sestavine. Mešanico razdelimo v oba modelčka, po vrhu jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Modelčka položimo v globok pekač, potem pa prilijemo toliko vroče vode, da sega do pol višine modelčkov. Pekač položimo v ogreto pečico za 30–40 minut. Za se mešanica strdi.
    ■ Sezonsko sadje očistimo in po potrebi narežemo na manjše koščke. Lahko ga mariniramo s sokom agrumov (za otroke), ribezovim likerjem (cassis), pomarančnim likerjem (Cointreau, Curaçao, Grand Marnier), češnjevim žganjem (kirš), janeževim žganjem (sambuca) ali s konjakom.
    ■ Pečeno skuto ohladimo na sobno temperaturo. Nazadnje jo položimo v hladilnik za 60 minut.

    Serviranje

    Skuto zvrnemo na krožnika. Papir odstranimo, skuto pa obložimo z izbranim sadjem. Pečena rikota s sadjem, nevsakdanja, a dišeča, okusna in preprosta sladica.

    Izboljšanje

    ■ K sladici se prileže sočno jagodičevje (npr. jagode, maline, borovnice), kakšne sočne breskve, sočno južno sadje (npr. mango, pasijonke, kivi) ipd.
    ■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla. Pečena rikota s sadjem je okusnejša z eno od njih.

    Pojasnila

    ■ Skuta je vrsta sira, ki jo pripravljajo iz kislega ali iz sladkega mleka ali iz mešanice sirotke in mleka; mleko oziroma sirotka sta lahko kravja, kozja ali ovčja. Skuta iz kislega mleka (tudi skuta ali sveži sir) je lahko kremasta do grudičasta. Skuta iz sladkega mleka (tudi albuminska, planšarska, sirarska ali sladka skuta) je pustega okusa in je primerna pretežno za kuhanje. Pri Italijanih je znana kot rikota (ricotta).
    ■ Zmotno je mnenje, da vsebuje zamrznjeno sadje manj vitaminov kot sveže. V pravilno zamrznjenem sadju se jih ohrani več kot v svežem. Če je to predolgo izpostavljeno svetlobi (na tržnici) ali pa odvitega predolgo hranimo v hladilniku.
    ■ Vanilijev strok je plod vanilije (Vanilla planifolia), rastline iz družine orhidej. Ki se vzpenja kakor vinska trta. Do 20 cm dolge stroke brez vonja poberejo, ko so še zeleni in nezreli. Izpostavijo jih vročini, ki encimom omogoči, da sestavine v stroku pretvori v vanilin in druge dišeče snovi. Stroke nato sušijo, da se vlaga s prvotnih 60-70 % zniža na 25-30 %. Nazadnje jih razvrstijo po kakovosti, glede na aromo.


    Pečena rikota s sadjem

    Različice

    Ideje

    Sladico pripravimo z domačo skuto, pripravljeno z domačim mlekom (iz mlekomata).

    Opombe

    Najmanj (rakotvornih) pesticidov med sadjem vsebujejo (po vrsti): fige, ananas, mango, papaja, kivi, grenivke in melone.

    Opozorila

    ■ Izogibajmo se skuti z oznako light, z znižanim odstotkom maščobe. Pri izdelkih s to oznako maščobe pogosto nadomestijo z ogljikovimi hidrati. Vsebujejo tudi različne dodatke za izboljšanje okusa, poleg tega pa so te različice skute redkejše.
    ■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki pomaranče in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, pomarančo položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept pečena rikota s sadjem (izvirno: baked ricotta with seasonal fruits) Sonali, z bloga sugar et al
    ■ številni različni viri

    Sorodni recepti

    Tiramisu s temno in belo čokolado
    (VIDEO RECEPT) Sočen in kremen. Plasti maskarponejeve jajčne kreme povežemo s piškoti, navlaženimi z mešanico ...
    (5.00; 3 ocene)
    Grški jogurt z jagodami, malinami in timijanom
    Grški jogurt z jagodami, malinami in timijanom je osvežujoča sladica. Izboljšana z limonovim sokom, po okusu tudi z ...
    (5.00; 6 ocen)
    Miške s kvarkom, pomarančno lupinico in kardamomom
    Hrustljave. Mehke. Puhaste. Dišeče. Lahke. Miške, odišavljene s pomarančno lupinico se topijo v ustih. Kvark je ...
    (5.00; 3 ocene)
    Sicilijanski kanoli, cannoli siciliani
    (VIDEO) Kanoli so na slabem glasu glede zahtevnosti priprave. Povsem neupravičeno. Čeprav tole ni povsem izviren ...
    (5.00; 5 ocen)
    Skutina krema z borovnicami in karameliziranimi lešniki
    mešanico rikote, kremnega sira, medu in vaniljinega izvlečka obložimo z borovnicami in potresemo z zdrobljenim ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani