Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke

    Ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke: veganska, presna in brezglutenska. S priljubljena kombinacija kokosa in čokolade, ki nas popelje v sladka nebesa. Pa še 2 kremi in preliv.
    5.00 10 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 10 ocen) 18. avgust 2022 št. ogledov: 937
    Uredil: Urednik
    Izvirno: happy health blog
    Receptov: 15765
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    podlaga
    • 300 g posušenih kokosovih kosmičev
    • 100 g masla iz indijskih oreščkov
    • 60 g kokosovega olja
    • 5–8 žlic agavinega sirupa
    • 1 žlička vaniljevega izvlečka
    čokoladna krema
    • 300 g namočenih indijskih oreščkov
    • 50 g presnega kakava
    • 1,5 dl agavinega sirupa
    • 1 dl mandljevega mleka
    • 1 dl kokosovega olja
    • ščepec soli
    kokosova krema
    • 200 g namočenih indijskih oreščkov
    • 300 g posušenih kokosovih kosmičev
    • 1 dl kokosovega olja
    • 1 dl kokosovega mleka
    • 1 dl agavinega sirupa
    • 1 žlička vaniljevega izvlečka
    čokoladni preliv
    • 40 g presnega ekološkega kakavovega masla
    • 20 g kakavovega masla
    • 1 žlica agavinega sirupa
    • 1/4 žličke vaniljevega izvlečka
    posip, neobvezno
    • kokosovi kosmiči

    Predpriprava

    LEDENA ČOKOLADNA KOKOSOVA BOUNTY TORTA, BREZ PEKE. Pribl. 380 g indijskih oreščkov namočimo v hladno vodo. Za 4 ure. Odcejeni tehtajo pribl. 500 g.

    Priprava

    ■ PODLAGA. V multipraktiku začnemo miksati kokosove kosmiče. Nato dodamo maslo iz indijskih oreščkov (ali mandljevega) in druge sestavine. Živila obdelujemo, da dobimo čvrsto mešanico.
    ■ Mešanico iz multipraktika postrgamo v tortni model (20 cm). Vtisnemo jo na dno modela. S pomočjo hrbtne strani žlice in kozarca z ravnim dnom.

    »Čas priprave« ne vključuje časa zamrzovanja torte, 4 ure.


    ■ ČOKOLADNA KREMA. Indijske oreščke odcedimo, oprhamo s hladno vodo in še enkrat odcedimo. Stresemo jih v blender. Dodamo maslo iz indijskih oreščkov. Prilijemo agavin sirup in vaniljev izvleček. Zmiksamo v povsem gladko (!) mešanico. Prilijemo kokosovo olje in miksamo še nekaj sekund.
    ■ Čokoladno kremo nalijemo na podlago v modelu. Tega pokrijemo s prozorno folijo in položimo v zamrzovalnik. Za 2 uri.
    ■ KOKOSOVA KREMA (lotimo se je tik pred koncem zamrzovanja čokoladne). Vse sestavine, razen kokosovega olja) stresemo oz. nalijemo v blender. Zmiksamo v dokaj gladko mešanico, kar traja nekaj minut. Prilijemo kokosovo olje in miksamo še nekaj sekund.
    ■ Kokosovo kremo, ki je bolj podobna pasti, enakomerno razmažemo po zamrznjeni čokoladni kremi. Model znova pokrijemo s prozorno folijo. Položimo ga nazaj v zamrzovalnik za 2 uri.

    Okrogla torta je precej trda. Če imamo možnost, jo pripravimo v obliki rezin ali kock.


    ■ ČOKOLADNI PRELIV. Presno kakavovo maslo in kakavovo maslo počasi stopimo. Stopljenima živiloma primešamo agavin sirup in vaniljev izvleček. Mešanico nalijemo po vrhu zamrznjene koksove kreme. Na hitro jo razmažemo, ker se hitro strjuje.
    ■ Po torti lahko potresemo kokosove kosmiče.

    Serviranje

    Ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke je zdrava sladica. Kolikor se le da. Nekoliko jo odtajamo, narežemo in ponudimo.

    Ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon

    Kokosova palma zraste 20–30 m visoko, letno pa rodi 50–80 velikih zelenih sadežev. Meso enega kokosovega oreha ima pribl. toliko beljakovin, kot 150 g govejega mesa. Posušeno meso kokosovega oreha, imenovano kopra, rafinirajo. Iz rafiniranega proizvajajo kokosovo maslo, kokosovo mast, kokosove kosmiče in kokosovo moko. Kokosova moka vsebuje dvakrat več vlaknin kot pšenična in je brez glutena.
    Indijski oreščki (slonove uši; cashews) so semena nenavadnega sadeža brazilskega mahagonovca (Anacardium occidentale; tudi anakardij, epatka, maranjon, indijski oreh). Sadež sestavljata jabolko hruškaste oblike in oreščki, ki na nitki visijo pod njim. Sprva so zeleni, zreli posivijo, užitni pa so oboji.


    Ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke

    Kokosova maščoba je enotno ime za tekoče kokosovo olje in za kokosovo maslo. To je olje, ki se pri temperaturi pod 23 °C strdi. Kokosovo olje proizvajajo iz mesa zrelih kokosovih orehov. Kupujmo ekstra deviško kokosovo olje, ki ima bolj značilen okus po kokosu. Vsebuje tudi več hranilnih snovi.

    Prvi je kakavovec z botaničnim imenom poimenoval švedski znanstvenik Karl Linne. Nadel mu je ime Theobroma (hrana bogov) cacao.


    Presni kakav ima neprimerljivo boljši okus. Proizvajajo ga iz celih kakavovih zrn, ki jim odvzamejo maščobe, da ostane le čokoladni prah. Postopek izvajajo s hladnim stiskanjem, kjer temperatura ne preseže 48 stopinj. Mnenja o tem, če je to še presni kakav, so deljena. S kakovostnim kakavom je za odtenek okusenjša tudi ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke.
    Agavin sirup je naravno sladilo iz soka agav, ki ne vsebuje saharoze. Je brez okusa in je za 25 % slajši od sladkorja. Odličen je presni sirup iz agav vrste tequiliana. Svetlega uporabljamo za svetle, temnega pa za temne sladice.
    Kakavovo maslo je maščoba, pridobljena iz kakavovih zrn (suhi ostanek je kakav v prahu), ki se strdi pri temperaturah pod 35 °C. Kakavovo maslo je osnova vsake prave čokolade. Pred uporabo ga vedno stopimo nad vodno kopeljo, v mikrovalovki ali zelo počasi (!) v kozici.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.

    Opozorila

    Kokosovo olje in ghi (ghee) uvrščamo med najbolj škodljive maščobe.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept ledena čokoladna kokosova Bounty torta, brez peke (izvirno: Bounty cake recipe) Natalie Yonan, z bloga happy health blog (šved., angl.)
    ■ številni različni viri


    Natalie Yonan

    Sorodni recepti

    Ledena smetanova torta z limono
    Ledena smetanova torta z limono, samo 5 sestavin za osvežujoč poletni desert. Piškotno podlago obložimo z mešanico ...
    (5.00; 9 ocen)
    Ledeni smetanov kolač z malinami
    Samo 15 minut za preprosto, hitro pripravljeno, (ledeno) hladno in okusno sladico. Ledeni smetanov kolač z malinami: ...
    (5.00; 7 ocen)
    Ledene kremšnite
    Ledene kremšnite so vrhunsko presenečenje. Med 2 plasti nadrobljenega listnatega testa nalijemo kremo z belo ...
    (5.00; 41 ocen)
    Presna sadna sladoledna torta, brez pečenja
    (VIDEO) Brez moke, sladkorja, jajc in mlečnih izdelkov. Za podlago zmiksamo oreščke, datlje, ajdo in mandlje. V prvo ...
    (5.00; 10 ocen)
    Ledena sirčkova pudingova torta z malinami, brez peke
    Sirčkova torta z malinami, kremna in osvežujoča ledena poslastica za vroče dni. Piškotna podlaga, krema iz ...
    (5.00; 8 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.889 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani