Prijava

Zelenjavni rezanci

Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke (julienne) so zelenjava, narezana na tanke rezance oziroma palčke, podobne vžigalicam. Dolgi so približno 30, široki pa 1–2 milimetra. Tako najpogosteje režemo jušno zelenjavo, por, repo, kumare in papriko.
12. avgust 2009
št. ogledov: 6832
Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke (fr. julienne) so zelenjava, narezana na tanke rezance oziroma palčke, podobne vžigalicam. Dolgi so približno 30, široki pa 1–2 milimetra. Tako najpogosteje režemo jušno zelenjavo, por, repo, kumare in papriko. Za rezanje so naprodaj tudi posebni nožki (julienne peeler); gl. fotografijo.

Priprava

Zelenjavo narežemo na približno 30 milimetrov dolge koščke, te pa potem podolžno narežemo na tanke rezine. Rezine položimo eno na drugo, nato pa jih podolžno narežemo na tanke rezance.

Uporaba

Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke so lahko dodatek, zlasti (krepkim) juham (gl. zelenjava v juhi), primerni pa so tudi za garniranje jedi. V obeh primerih rezanci pred uporabo običajno zdušimo na maslu ali skuhamo v majhni količini čiste mesne juhe.
Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke so lahko presna hladna predjed; gl. korenček v vinaigretski omaki; zelena v pekoči majonezi ipd.

Opombe

Podobno pogosto narežemo tudi gobe, gomoljike, gnjat, peklan goveji jezik in druga živila.

Različice

gl. zelenjavne kockice (brunoise)

Opozorila

V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo. Zapisano je dober razlog, da (vsaj za otroke) kupujemo ekološko pridelano zelenjavo.

Zanimivosti

Jean Julien, francoski chef, je leta 1783 prvič pripravil krepko juho z zelenjavnimi rezanci (fr. consommé julienne). Od tedaj je julienne (fr.) pojem za vse, narezano na rezance. 

Viri

Larousse Gastronomique, The New American Edition of the World’s Greatest Culinary Encyclopedia, Montagné, Prosper; Crown Publishers, Inc., New York 1988
■ številni različni viri 

Spletne povezave

spletni nakup Larousse Gastronomique Larousse Gastronomique (Amazon; angl.) 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki