Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Zelenjavni rezanci

  (VIDEO) Zelenjavni rezanci (julienne) so zelenjava, narezana na tanke rezance oz. palčke, podobne vžigalicam. Dolgi so pribl. 30, široki pa 1–2 mm. Tako najpogosteje režemo jušno zelenjavo, por, repo, kumare ipd.
  Foto: ChefSteps
  12. avgust 2009
  št. ogledov: 7039
  Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke (julienne) so zelenjava, narezana na tanke rezance oz. palčke, podobne vžigalicam. Dolgi so pribl. 30, široki pa 1–2 mm. Tako najpogosteje režemo jušno zelenjavo, por, repo, kumare in papriko. Pogosto pa tudi
  gobe, gomoljike, gnjat, peklan goveji jezik in druga živila. Za rezanje so naprodaj tudi posebni nožki (julienne peeler).


  Nožek za zelenjavne rezance, julienne peeler

  Priprava

  Zelenjavo narežemo na približno 30 mm dolge koščke, te pa potem podolžno narežemo na tanke rezine. Rezine položimo eno na drugo, nato pa jih podolžno narežemo na tanke rezance. Gl. tudi video.

  Uporaba

  Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke so lahko dodatek, zlasti (krepkim) juham (gl. zelenjava v juhi). Primerni so tudi za garniranje jedi. V obeh primerih rezanci pred uporabo običajno zdušimo na maslu ali skuhamo v majhni količini čiste mesne juhe.
  Zelenjavni rezanci ali zelenjavne palčke so lahko presna hladna predjed.

   

  Različice  Opozorila
  V lupini in tik pod njo se v zelenjavi naberejo številni strupeni pesticidi. V celoti jih ne moremo odpraviti, pomagajo pa lupljenje ter temeljito pranje in krtačenje. Oprano neolupljeno zelenjavo nazadnje še temeljito zbrišemo s kuhinjsko krpo. Zapisano je dober razlog, da (vsaj za otroke) kupujemo ekološko pridelano zelenjavo

  Zanimivosti

  Jean Julien, francoski chef, je l. 1783 prvič pripravil krepko juho z zelenjavnimi rezanci (consommé julienne). Od tedaj je julienne pojem za vse, narezano na rezance. 

  Viri

  ■ dopolnjen recept zelenjavni rezanci (izvirno: julienne) iz knjige Larousse Gastronomique (spletni nakup), The New American Edition of the World’s Greatest Culinary Encyclopedia, Montagné, Prosper; Crown Publishers, Inc., New York 1988
  ■ številni različni viri 
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani