Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Krompir

  Zelo priljubljena podzemna gomoljna zelenjava iz družine razhudnikov. Pripravljamo ga s številnimi kuharskimi tehnikami, najpogosteje pečenega, kuhanega, praženega in ocvrtega. Najpogosteje kot prilogo, lahko pa tudi kot samostojno jed.
  25. april 2016
  št. ogledov: 4788
  Krompir (Solanum tuberosum) je zelo priljubljena podzemna gomoljna zelenjava iz družine razhudnikov, sorodnik paprike in paradižnika. Poznamo več kot 100 vrst užitnega krompirja različnih barv, najpogosteje je bel, rumena ali rdeč. Po teksturi, ki je v kuhinji pomembnejša, pa sega od lepljivosti in mastnosti do gladkosti, nežnosti in rahlosti. Zgodnje sorte gojijo za mladi krompir (številne ideje).
  Krompir v grobem delimo na moknatega in voskastega. Moknat krompir vsebuje več škroba in se hitro razkuha, zato je primeren za krompirjev pire (številne različice) in za pražen krompir (številne različice). Voskast krompir je primeren krompirjeve solate (številne različice) in za pečen krompir (številne različice); gl. tudi nakup.

  Nakup

  ■ SORTE KROMPIRJA ZA PEČENJE (abecedno; slovenska sorta*): adora; agata; anuschka; agria; arinda; arrow; bistra*; catania; casablanca; concordia; elfe; desiree; excellency; frisia; jana*; jelly; kennebec; kis kokra*; kis krka*; kis mirna*; kis mura*; kis sora*; kresnik*; madeleline; marabel; minerva; pšata*; ramos; red fantasy; riviera in sante.
  ■ SORTE KROMPIRJA ZA KUHANJE (abecedno; slovenska sorta*): adora; agata; agria; ambition; anuschka; arinda; arizona; arrow; barcelona; bellarosa; bistra*; carlingfor; carrera; catania; casablanca; colombo; concordia; cristina; cvetnik* (tudi za solate); desiree; elfe; el mundo; essmee (voden); excellency; fabiola; fabula; franceline; frisia; jazzy; jelly; kennebec; kis kokra*; kis mirna*; kis mura*; kis sora*; kis vipava*; kresnik* (tudi za solate); lady christl; lusa; madeleline; manitou; marabel; maris bard; minerva; monte carlo; mozzart; musica; natascha; primura; pšata*; ramos; red scarlet; red fantasy; riviera; romano; rudolph; sante; savanna; solara; sylvana; toscana; ulster sceptre in volare (voden).
  ■ SORTE KROMPIRJA ZA POMFRI/CVRENJE (abecedno; slovenska sorta*: agria; concordia; desiree; excellency; jelly; kis sora*,markies in ramos.
  ■ VEČNAMENSKI KROMPIR (abecedno; slovenska sorta*): concordia; desiree in kis sora*.
  ■ gl. tudi nasveti

  Shranjevanje

  Krompir hranimo v suhem in temnem prostoru pri zmerni temperaturi. V prehladnem prostoru postane sladkast.

  Različice

  Začinjanje

  Krompir najbolje* začinjamo z (abecedno): ajovanom, baziliko, čebulo*, česnom*, čiliji, drobnjakom*, gorčico, hrenom, kajenskim poprom, karijevim praškom, koprom, koriandrom, krebuljico, kurkumo, limonami (zlasti z lupinico), lovorovimi listi, majaronom, meto, mleto rdečo papriko, muškatnim oreščkom, pehtranom, pestom, peteršiljem*, poprom* (zlasti s črnim*), rimsko kumino, rožmarinom*, soljo*, timijanom* ali/in z žafranom.

  Nasveti

  ■ Pri okusnih krompirjevih jedeh/prilogah igra glavno vlogo krompir. Sorta, pridelava in termična obdelava. Izbiramo okusnejši ekološko pridelan krompir. Pozorni smo na državo izvora.
  ■ Pri soljenju kuhanega krompirja velja preprosto pravilo: 9 gramov soli na liter vode.

  Triki

  Chefa Albert in Michel Roux svetujeta, da skupaj s krompirjem kuhamo četrt limone, ki preprečuje, da bi se krompir razkuhal.

  Pojasnila

  Krompir je nizkokalorično živilo, ki ne redi. Z izjemo ocvrtih, premastnih različic, ki jih pred serviranjem dobro odcedimo na papirnatih brisačah.

  Različice

  gl. priprava 

  Opozorila

  ■ V trgovskih središčih je najpogosteje naprodaj opran krompir, ki se hitro pokvari. Perejo ga pod visokim pritiskom, pri čemer poškodujejo kožico.
  ■ Olupljen in narezan krompir, ki je naprodaj v vakuumskih vrečkah, je kemično obdelan, da ostane bel in svež.
  ■ Med zelenjavo vsebujejo največ (rakotvornih) pesticidov (po vrsti): zelena, špinača, paprika, kumare, češnjevci, krompir (povprečen gomolj vsebuje več pesticidov po teži kot katero koli drugo živilo) in grah.
  ■ Pečen krompir ima zelo visok glikemični indeks.
  ■ gl. shranjevanje

  Zanimivosti

  ■ Sinonimi za krompir (abecedno): brnica, brnik, bintje, čompa, čompe, korun, krumpiška, laška repa, podzemljica, pozemnica, repica, turka, turkinja, zemeljska hrušica, krumpir.
  ■ Kolumb krompirja sploh ni videl, saj ga na Karibih, kjer je pristal s svojimi ladjami, ni bilo. Z njim se je srečal šele Francisco Pizarro, ko je leta 1532 prišel do Peruja.
  ■ Prvi Slovenec, ki je pisal o krompirju, je bil oče Marko Pohlin (1735–1801), ki mu je zapel hvalo v knjigi Kmetam za potrebo inu pomoč (1798). Valentin Vodnik ima v svojih Kuharskih bukvah (1799) le dva recepta za pripravo krompirja, krompir s siram in krompirjovi cmoki.
  ■ Slovensko ime za krompir je izpeljanka iz nemškega oziroma avstrijsko koroškega imena grundbirne (zemeljska hruška). V Švici, Nemčiji in Avstriji so mu pravili tudi erdapfel (zemeljsko jabolko), enako pomeni tudi francoski pomme de terre, dokler se ni udomačilo njegovo novejše ime kartoffel. Slednje je popačenka izraza tartoffel, ki izhaja iz stare italijanske besede tartufolo in pomeni tartuf, saj sta si gomolja na videz podobna. V 17. stoletju ga je Friderik II. ukazal gojiti pruskim kmetom, s čimer je krompir prišel tudi v Rusijo, kjer se ga je prijelo ime kartoška, izpeljano iz nemškega kartoffla. Angleški potato izvira iz španskega izraza patata oziroma papa.
  ■ V Sloveniji obstaja od leta 2000 Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, ki od leta 2001 vsako leto prvo nedeljo v septembru prireja mednarodni festival praženega krompirja. Vedno v drugem kraju. vraže Svojčas so bili Škoti in Irci proti krompirju, ker ni omenjen v Svetem pismu. V Burgundiji so ga krivili za gobavost, v Švici za Tuberkulozo, Angleži pa so ga uvrščali med afrodiziake.

  Viri

  ■ številni različni viri 
  ■ fotografija pixabay


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani