Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Jušna zelenjava

  Jušna zelenjava je kombinacija začimbne zelenjave, ki jo dodajamo nekaterim jedem, da jih obogatimo in dosežemo izrazitejši vonj in okus. V Sloveniji v jušni zelenjavi najpogosteje kombiniramo korenček, peteršiljevo korenino in zelenje, zeleno in por.
  27. december 2004
  št. ogledov: 11274
  Jušna zelenjava je kombinacija začimbne zelenjave, ki jo dodajamo nekaterim jedem, da jih obogatimo in dosežemo izrazitejši vonj in okus. Izrazitost okusa je odvisna od količine uporabljenih sestavin, pa tudi od razmerja med posameznimi sestavinami.
  Kombinacije se med seboj razlikujejo.

  Sestavine

  ■ V Sloveniji v jušni zelenjavi najpogosteje kombiniramo korenček, peteršiljevo korenino in zelenje, zeleno in por.
  ■ Francoska jušna zelenjava je le ena od številnih različic, vsebuje pa korenček, zeleno in čebulo, pogosto pa še vejico timijana. predpriprava
  Zelenjavo temeljito očistimo, operemo in odcedimo. 

  Uporaba

  ■ Nekaterim jedem dodajamo celo zelenjavo. Zlasti tistim, pri katerih jo ob koncu priprave iz jedi odstranimo. Sicer lahko jušno zelenjavo dodamo narezano na zelenjavne kockice ali na zelenjavne rezance, omakam pa tudi sesekljano (gl. nasveti).
  ■ Čim bolj drobne so sestavine, tem prej bodo jedi oddale svojo aromo in okus. To hkrati pomeni, da se pri obliki dodane jušne zelenjave ravnamo tudi po času priprave jedi, v katero jo dodajamo.

  Začinjanje

  Jušno zelenjavo dodajamo goveji in kokošji juhi, močnim enolončnicam, zelenjavnim juham (zlasti s krompirjem ali / in gramom), juham z lečo, frikasejem, nekaterim pečenkam (zlasti goveji), divjačinskemu golažu, kvašam za divjačino, in tako dalje.

  Kombiniranje

  Jušno zelenjavo lepo kombiniramo z osnovnimi začimbami (sol, poper) ter z nekaterimi zelišči, zlasti z lovorovim listom, timijanom in majaronom.

  Izboljšanje

  Jedi s porom so mnogo okusnejše, če uporabljamo samo beli in rumeni del pora. To še posebej velja za zimske sorte. Če pa že uporabljamo tudi zeleni del, ga pred uporabo blanširamo.

  Nasveti

  ■ Za kombinacijo uporabljamo le svežo in povsem zdravo zelenjavo.
  ■ Če je jušna zelenjava sestavni del jedi in se v njej tudi postreže, bodimo pozorni na čas kuhanja. Jedem, ki jih kuhamo daljši čas, jo dodamo 20 do 40 minut pred koncem kuhanja. Pri jedeh, ki jih kuhamo krajši čas, pa lahko zelenjavo drobno narežemo ali sesekljamo (gl. uporaba) ali pa jo predhodno na hitro prepražimo na maslu ali/in olivnem olju. 

  Shranjevanje

  Zamrzovanje je smiselno, zato ker imamo na ta način jušno zelenjavo vedno pri roki. Pa tudi zamrznemo jo takrat, ko je najboljša in najcenejša. Zamrznemo jo lahko na dva načina:
  - Zelenjavo očistimo, narežemo in blanširamo 2 (por) do 5 minut (ostala zelenjava). Odcejeno in posušeno razdelimo na porcije, ki jim dodamo peteršiljevo zelenje in/ali timijan, nato pa zamrznemo. Tako pripravljeno lahko v zamrzovalniku hranimo do 12 mesecev.
  - Zelenjavo očistimo, narežemo in blanširamo 2 (por) do 5 minut (ostala zelenjava). Odcejeno in posušeno stresemo v električni mešalnik, dodamo peteršiljeve vejice ali/in timijan ter zmešamo. Z mešanico nadenemo posodice za led in zamrznemo. Zmrznjene kocke predenemo v vrečke in shranimo v zamrzovalniku. Tako pripravljeno lahko v zamrzovalniku hranimo do 6 mesecev.

  Opozorila

  Kadar uporabimo jušno zelenjavo zgolj kot začimbni dodatek, jo iz jedi pred serviranjem najpogosteje odstranimo.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Čebulo, korenček, peteršilj, por in zeleno uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. 

  Viri

  ■ številni različni viri 
  ■ fotografija WIKIPEDIA 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani