Prijava

Brstični ohrovt

Brsti istoimenske rastline, ki jo uvrščamo med zelenjavo
08. marec 2014
št. ogledov: 7478
Brstični ohrovt (Brassica oleracea var. Gemmifera) je priljubljena dvoletna zelenjava z olistanim steblom, ki zraste 60 do 100, po nekaterih virih celo do 180 centimetrov visoko. Ob listih se razvijajo čvrste glavice, ki jih imenujemo brsti(či), s premerom 1 do 5 centimetrov. Brstični ohrovt se razlikuje po obliki, velikosti, barvi, čvrstosti in okusu, pa tudi po času dozorevanja.Najbolj cenjen je jeseni in pozimi, od septembra do marca. Največ ga pridelajo v Angliji, v isto družino kapusnic pa sodijo tudi brokoli, cvetača, kitajsko zelje, ohrovt, repa, zelje in druga zelenjava.

Nakup

■ Pri nakupu brstičnega ohrovta izbiramo le drobne, svetlo- ali temnozelene brste s stisnjenimi listi, ki ne smejo imeti rumenih madežev. Rumeni listi pomenijo, da je bil brstični ohrovt predolgo skladiščen. Stari in razprti brsti oddajajo neprijeten vonj po žveplu, kuhani pa so kot goba in grenki.
■ Brstični ohrovt je najokusnejši po prvi slani, ko se začne škrob pretvarjati v sladkor, zelenjava pa izgubi značilno ostrino. pridelava
■ Med sortami je najboljša francoska noisette, med številnimi križanci pa je znan tudi brstični ohrovt z rdečimi popki, sladkimi kot kostanj.
■ Brstični ohrovt uspeva na propustni zemlji, humozni, nevtralne reakcije, dobro pognojeni s hlevskim gnojem in mineralnimi gnojili.
■ Na domačem vrtu ga sadimo v družbi zgodnjega krompirja, korenčka ali/in solate, nikakor pa blizu čebule. Optimalna temperatura za razvoj brstov je 12 °C. Konec septembra odstranimo temeljni brst, kar omogoči rastlini, da razvije velike, lepo oblikovane brste.
■ Brsti se po steblu razvijejo enakomerno, če sadimo hibride brstičnega ohrovta v vrsti 30 do 40 cm narazen in odstranimo vrh tedaj, ko rastline dosežejo 60 do 100 cm.
■ Rastlino pred prvim mrazom izkopljemo in jo obesimo v hladnem ter nekoliko temnejšem prostoru. Tako ostanejo brsti sveži še nekaj tednov.

Nabiranje


■ Brst(ič)e od spodaj proti vrhu obiramo, ko so čvrsti, zaprti, sveži in svetlo- do temnozelene barve. Ker brstični ohrovt prenese tudi temperature do -10 °C, ga lahko nabiramo tudi pod snegom. Zamrznjene brste (prepoznamo jih po rjavi barvi zunanjih lističev) pustimo, da se odmrznejo na steblu.

Shranjevanje


■ Svež brstični ohrovt lahko v hladilniku v predalu za zelenjavo hranimo do 2 dni.
■ Lahko ga zamrznemo. Brste očistimo, blanširamo 3 do 4 minute, odcedimo in ohladimo. Ohlajene zložimo na pladenj in zamrznemo. Zamrznjene preložimo v vrečke, ki jih zavežemo ali zavarimo. V zamrzovalniku ga lahko hranimo do 12 mesecev. Toplotno praviloma obdelujemo neodmrznjenega.

Sestavine

■ Brsti brstičnega ohrovta vsebujejo 80 do 86 % vode, 2,5 % beljakovin, 0,5 % maščob, 6 do 8 % ogljikovih hidratov in 1 – 1,5 % vlaknin.
■ 100 gramov brstičnega ohrovta vsebuje: 68 do – 121 miligramov vitamina C, do 8 miligramov provitamina A, nekaj vitamina E in vitaminov skupine B, 400 miligramov kalija, 184 miligramov žvepla, 50 miligramov fosforja, 26 miligramov kalcija, 12 miligramov natrija in več kot miligram železa.

Predpriprava

Brstiče očistimo, odstranimo poškodovane, uvele ali/in orumenele zunanje lističe. Skrajšamo stebelca, a ne preveč, da med termično obdelavo ne razpadajo. Nazadnje jih operemo v (okisani) vodi in odcedimo. Gl. tudi triki.

Priprava

Brstični ohrovt je užiten presen. Primeren je za kuhanje (7 do 15 minut), pečenje, dušenje, hitro praženje, soparjenje (kuhanje v sopari) in cvrenje. Gl. tudi ideje.

Izboljšanje

Brstični ohrovt, ki ga skuhamo v sopari (10 do 15 minut), za razliko od kuhanega v vodi, ohrani več barve, okusa in hranilnih snovi.

Serviranje

Termično obdelan brstični ohrovt ponudimo kot predjed ali prilogo k mesnim jedem; najlepše se druži z divjačino. Presnega pretežno ponudimo kot solato.

Začinjanje

Bazilika, česen, beli in črni poper, karijev prašek, koper, kumina, muškatni orešček, peteršilj, majaron, rožmarin, timijan in žajbelj.

Kombiniranje

Z brstičnim ohrovtom se najbolje ujamejo čebula, maslo, panceta, sir (zlasti taleggio), slanina in smetana, dobro pa ga kombiniramo tudi s holandsko omako, drobtinami, gobami, gorčico, grenivkami, limoninim sokom, orehi, papriko, pinjolami, račjo maščobo, sardelnimi fileti ali s sardelno pasto, siri (zlasti parmezanom), šunko, telečjim pečenkinim sokom in trdo kuhanimi jajci.

Nasveti

gl. nakup

Triki

■ Oster okus zgodnjega ohrovta omilimo z mlekom, ki ga dodamo vodi za kuhanje.
■ Kuhanje brstičnega ohrovta pospešimo, če glavice tam, kjer so bile odrezane, križno zarežemo slab centimeter globoko. Postopek uporabljamo tudi tedaj, ko imamo manjše in večje glavice; tedaj zarežemo večje, da se oboje skuhajo istočasno.

Ideje

gl. brstični ohrovt in panceta v pečici; brstični ohrovt s holandsko omako; brstični ohrovt s kislo smetano; rstični ohrovt s koriandrom; brstični ohrovt s kostanjem; brstični ohrovt s kostanjem in parmezanom; brstični ohrovt s parmezanom; brstični ohrovt s pomarančnim karijem; brstični ohrovt s prekajeno svinjino; brstični ohrovt s sezamom in sirovim prelivom; brstični ohrovt s sezamovimi semeni; brstični ohrovt s sirom in trdo kuhanimi jajci; brstični ohrovt s skuto; brstični ohrovt s sladko smetano; brstični ohrovt s slanino; brstični ohrovt s slanino v pečici; brstični ohrovt s smetanovim prelivom; brstični ohrovt s šampinjoni; brstični ohrovt v gorčičnem maslu; brstični ohrovt v paradižnikovi omaki; brstični ohrovt v smetanovi omaki; brstični ohrovt v solati; brstični ohrovt v voku; brstični ohrovt z ajdovo kašo; brstični ohrovt z brinovo smetano; brstični ohrovt z gorčičnimi semeni; brstični ohrovt z mandlji in suhimi brusnicami; brstični ohrovt z maslom; brstični ohrovt z maslom in drobtinami; brstični ohrovt z zeliščnim solatni prelivom; bučkini zvitki s škampovimi repki na pireju iz brstičnega ohrovta; dušen riž z brstičnim ohrovtom; enolončnica z brstičnim ohrovtom in krompirjem; gosja bedra z brstičnim ohrovtom v solati; gratiniran brstični ohrovt; gratiniran brstični ohrovt s sirovim bešamelom; gratiniran brstični ohrovt z lešniki; gratiniran brstični ohrovt z majonezo; juha iz brstičnega ohrovta; juha iz brstičnega ohrovta in prosene kaše; karijeva juha iz brstičnega ohrovta in kokosovega mleka; krompirjeve tortice z brstičnim ohrovtom in pršutom; krompirjevi cmoki z nadevom iz brstičnega ohrovta; kuhan brstični ohrovt; kuhan brstični ohrovt z maslom (po angleško); kvašen kolač z brstičnim ohrovtom; mariniran brstični ohrovt v solati; musaka iz brstičnega ohrovta; musaka iz brstičnega ohrovta in prekajene slanine; nadevana kokoš z brstičnim ohrovtom; narastek iz brstičnega ohrovta; narastek iz brstičnega ohrovta in mlete govedine; ocvrt brstični ohrovt; ocvrt brstični ohrovt v vinskem testu; paradižnik s kolerabo in brstičnim ohrovtom; pečen brstični ohrovt s fižolom; pečen brstični ohrovt s pinjolami in sezamompečen brstični ohrovt s sončničnimi semeni; pečen brstični ohrovt s suhimi brusnicami in pinjolamipečen brstični ohrovt z limono in gorčicopekoči brstični ohrovt Momofuku; pekoč narastek iz brstičnega ohrovta z lešnikovo skorjico; pire iz brstičnega ohrovta; pire iz krompirja in brstičnega ohrovta s peteršiljevim pestom; pita z brstičnim ohrovtom; pita s skutinim testom in brstičnim ohrovtom; pražen brstični ohrovt; presen brstični ohrovt v solati; pretlačena juha iz brstičnega ohrovta; pretlačena juha iz brstičnega ohrovta II; ražnjiči iz brstičnega ohrovta s slanino; ričet z brstičnim ohrovtom; rižota z brstičnim ohrovtom in škampovimi repki; sirove paštetke z brstičnim ohrovtom; sirovi tortelini z brstičnim ohrovtom; vložen brstični ohrovt; zvitki z brstičnim ohrovtom in suhimi slivami ipd.

Zdravilni učinki

■ Brstični ohrovt uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna; gl. tudi sestavine. Vsebuje indole, folno kislino, vitamine (skupina B, C in betakaroten), minerale (fosfor, kalij, kalcij, železo) in vlaknine. Brstični ohrovt zmanjšuje holesterol, uvrščajo pa ga tudi med najpomembnejša živila proti raku.
■ Brstični ohrovt je lažje prebavljiv od zelja in velja za dietno živilo. Energijska vrednost je 138 kilojoulov na 100 gramov.

Opozorila

■ Najpogostejša napaka pri pripravi brstičnega ohrovta je predolgo kuhanje.
■ Brstični ohrovt kuhamo v nesoljeni vodi, sicer postane grenak.
■ Če posodo med kuhanjem brstičnega ohrovta pokrijemo, se vsebnost žveplovih plinov še poveča in se širi neprijeten vonj.

Zanimivosti

■ Prvotne vrste brstičnega ohrovta, Plinij jih omenja že v prvem stoletju, so čislali že stari Rimljani.
■ Brstični ohrovt v Evropi prvič omenijo leta 1213, rastlino pa so botanično opisali leta 1587. Njegova domovina je Belgija, tja pa naj bi prišel z rimskimi legijami iz Italije.
■ Valižan Bernard Lavery iz Bridgenda je leta 1992 vzgojil kar dobrih devet kilogramov težko glavo brstičnega ohrovta.

Viri

številni različni viri spletne povezave(skoraj) vse o brstičnem ohrovtu (Wikipedia; angl.) 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki