Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Brokoli

  Priljubljena zelenjava, podobna sorodni cvetači
  01. januar 2012
  št. ogledov: 13511
  Brokoli je zelenjava, podobna sorodni cvetači, le da je tudi glava zelene barve. Calabrese je zimska sorta brokolija iz Kalabrije, z vijoličasto zelenimi brstiči; podoben mu je kitajski brokoli (B. o. var albograbla). Nekje med brokolijem in cvetačo je romanesko, znan tudi kot zelena cvetača ali rimski brokoli.Ko začne brokoli rasti, mu odrežejo srednji poganjek, srčiko, zato začne poganjati naokoli številne stranske poganjke. Brokoli gojijo po vsem Sredozemlju.

  Nakup

  Pri nakupu brokolija izbiramo težke, intenzivno temno zelene in nepoškodovane plodove, ki imajo čvrsto zaprte cvetke.

  Shranjevanje

  Brokolija ne hranimo, po možnosti ga porabimo znotraj 24 ur od tedaj, ko smo ga odrezali.sestavine Hranilna vrednost (100 g) - (presni cvetovi): 25 kcal oz. 105 kJ; 3 g balastnih vlaken; vir kalija, kalcija, železa, magnezija, fosforja, cinka, vitamina C (118 mg; gl. tudi opombe), karotena, folatov in niacina; (kuhani cvetovi): ostane 90 mg vitamina C; (presni listi): 10 kcal oz. 42 kJ; vir kalija, kalcija, železa, magnezija, bakra, karotena, vitaminov B, C (93 mg), folatov in niacina.

  Predpriprava

  Pred kuhanjem brokoli razcvetkamo, očistimo in operemo. Vržemo ga v soljen krop. Gl. tudi triki. priprava 
  ■ Brokoli lahko uživamo surov, zlasti v različnih solatah. Sicer ga najpogosteje kuhamo (najbolje na pari), lahko pa tudi pražimo in pečemo.
  ■ Razcvetkan b rokoli je kuhan v 5 minutah, že po 7 minutah pa se začneta pri zelenjavi opazna procesa razbarvanja in spremembe teksture. Če stebelca olupimo in zrežemo na manjše koščke, bodo skuhana istočasno z brstiči.
  ■ Okusen je vroč, prelit z maslom ali z na maslu prepraženimi kaprami ali mandlji, s sirovim bešamelom (Mornay) in z masleno omako z rumenjaki (holandska), k hladnemu ponudimo majonezo.
  ■ Če ga pripravljamo s testeninami, obe živili najpogosteje skuhamo v istem loncu.

  Serviranje

  ■ Brokoli ponudimo k mesu, še posebej k perutnini, jagnjetini in divjačini.
  ■ Italijani ga dušijo v olivnem olju, vinu in česnu.
  ■ Kitajci brokoli pripravljajo v sladko-kisli omaki.

  Nadomestek

  ■ Brokoli lahko pripravljamo po receptih za cvetačo in obratno.
  ■ Brokolijeva stebla lahko pripravljamo kakor beluše

  Serviranje

  Brokoli najbolje* začinjamo z (abecedno): čebulo, česnom*; limonami*, kisom, kumino, olivnim oljem, pomarančami, sardelnimi fileti ali/in s kajenskim poprom (španski poper).

  Kombiniranje

  Brokoli se najbolje (*) ujame z naslednjimi živili oziroma omakami: čebula, česen*; drobtine, holandska omaka*, krompir, limone*, kis, kumina, malteška omaka, olivno olje, oreški (zlasti z mandlji in orehi), paprika (zlasti pekoča), pomaranče, sardelni fileti, sir (zlasti pekorino romano in parmezan), slanina, smetana, kajenski poper (znan tudi kot španski poper) in vodna kreša.

  Triki

  Vodi za kuhanje brokolija dodamo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, ki brokoliju ohranita privlačno zeleno barvo.

  Pojasnila

  Temno zelena zelenjava vsebuje več klorofila. Osrednji atom v molekuli klorofila je magnezij, ki je najpomembnejši obrambni element v našem telesu. Za brokoli pogosto pravijo, da je močnejši od raka.

  Različice

  gl. brokoli, bučke in kitajsko zelje v voku; brokoli, bučke in špinača v voku; brokoli in korenček z jogurtovim prelivom; brokoli in paradižnik v solati; brokolijeva kremna juha; brokolijeva kremna juha s krompirjem; brokolijeva kremna juha s sirombrokolijeva kremna juha s špinačo; brokolijeva kremna juha z baziliko; brokolijeva pašteta z lešniki; brokolijeve polpete; brokolijevi cmočki s skuto; brokolijevi mafini z gobami; brokolijev narastek s sirom; brokoli s paradižnikom; brokoli s pinjolami v voku; brokoli s sirovo omako v pečici; brokoli v belem vinu; brokolijev pire s krompirjem; brokoli v smetanovi omaki s siromcvetača in brokoli v voku; dušen brokoli s korenčkom in paradižnikom; dušen brokoli s krompirjem in paradižnikom; dušen brokoli s paradižnikom; dušen brokoli s paradižnikom in belušno zeleno; gratinirana brokoli in cvetačagratiniran brokoli s česnovim jogurtomgratiniran brokoli s šampinjoni; gratiniran krompir z brokolijem; kuhan brokoli s krompirjem in cvetačo; makaroni z brokolijem in sardelnimi fileti; makaroni z brokolijem in smetanovo omako; mariniran brokoli, češnjevci in mocarela v solati; mariniran brokoli in korenček v solati; mesna musaka s cvetačo in brokolijem; nakodrani rezanci z brokolijem in rikoto; ozki zeleni rezanci z brokolijem in pistacijamipekoča brokolijeva omaka; pekoča ušesca z brokolijem; pekoči makaroni z brokolijem; peresniki, brokoli in tunina v solati; peresniki z brokolijem in gorgonzolo; pikantna brokolijeva solata s čičerko; pita s skuto, brokolijem in slanino; pražen brokoli s črnimi olivami in gavdo; pražen brokoli s paradižnikom; pražen brokoli z olivnim oljem in česnom; preprosta brokolijeva kremna juha; pretlačena brokolijeva juha z olivami; pretlačena krompirjeva juha z brokolijem; razstrupljevalna brokolijeva kremna juha s špinačo in avokadomrdeči polžki z brokolijem in lešniki; rigatoni z brokolijem, paradižnikom in baziliko; rižota z brokolijem, bobom in meto; sicilijanski trikotniki z brokolijem; soparjen brokoli s holandsko omako z rdečimi pomarančami; svedrčki z brokolijem v sirovi omaki; široki rezanci s pestom, bučkami, brokolijem in šampinjoni; špageti z brokolijemšpageti z brokolijem in čemaževim pestom; špageti z beluševimi vršički, brokolijem in lososovim maslom; špageti z brokolijem in karamelizirano čebulo; špageti z brokolijem in posušenimi paradižniki; testenine z brokolijem; testenine z brokolijem, črnimi olivami in gavdo; tortice z lososom in brokolijem; ušesca s pekočim brokolijem in panceto ipd.

  Ideje

  Brokoli je tudi ena od sestavin številnih drugih jedi.

  Opombe

  Pravijo, da je treba biti z brokolijem nežen kot z beluši.

  Zdravilni učinki

  Brokoli uvrščamo med najpomembnejša varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Gl. tudi pojasnila.

  Opozorila

  Brokoli je občutljiva zelenjava, zato je priporočljivo, da ga zaužijemo najkasneje 24 ur potem, ko je bil odrezan.zanimivosti
  ■ Brokoliju včasih pravijo tudi delikatesna cvetača.
  ■ Ameriški predsednik George Bush, starejši, je v Beli hiši prepovedal pripravo brokolija.

  Viri

  številni različini viri 


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani