Prijava

Zatar

Bližnjevzhodna, zeliščna, začimbna, mešanica, zelišč, dišavnic, začimb
04. oktober 2014
št. ogledov: 2816
Zatar (tudi za’tar, zaatar, zatr, zattr, zahatar, zaktar, satar) je bližnjevzhodna zeliščna mešanica iz (posušenih) origana (izvirno z Origanum syriacum), timijana (izvirno s Thymus capitatus, tudi Satureja capitata) in majarona. V nekaterih različicah je zatar mešanica svežega timijana, (praženih) sezamovih semen, posušenih rujevih jagod in soli. Redkeje mešanici dodajo šetraj, rimsko kumino, koriander ali/in koromačeva semena; gl. tudi opombe.
Zatar je še posebno priljubljen v (abecedno): Armeniji, Egiptu, Iraku, Izraelu, Jordaniji, Libanonu, Maroku, Palestini, Saudovi Arabiji, Siriji, Tuniziji in Turčiji.

Uporaba

■ Z zatarjem odišavljamo meso in zelenjavo, na primer pečene buče. Z njim odišavljamo juhe in vse različice jajc, odlično pa se poda tudi k avokadu in sesekljanim olivam.
■ V zatar preprosto povaljamo kroglice iz jogurtove skute (labne, labneh), odlično pa se poda tudi k jogurtu.
■ Zatar preprosto ponudimo k ploščatemu kruhu, ki ga trgamo, pomočimo v hladno stisnjeno olivno olje, potem pa še v zeliščno mešanico. Lahko pa z mešanico olivnega olja in zatarja (za’tar-wu-zajt ali zeiz ou za’atar) pokapljamo ali premažemo testo pred pečenjem.

Različice

■ gl. ZAČIMBNA MEŠANICA (številne različice)
■ Za večino začimbnih/zeliščnih mešanic velja, da ima vsaka vas – včasih celo vsako gospodinjstvo -, svojo različico.

Sletne povezave

skoraj vse o zaatarju (angl.; Wikipedia)
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki