Prijava

Začimbna mešanica za bučne sladice

Ameriška začimbna mešanica za bučne sladice, zlasti za pite, kolače, kruhe, mafine in kekse. Začimbna mešanica za bučne sladice: cimet, muškatni orešček, piment, klinčki in ingver v prahu.
06. april 2016
št. ogledov: 1145
  • 4 žličke cimeta
  • 1 žlička nastrganega muškatnega oreščka
  • 1 žlička mletega pimenta
  • 1/2 žličke mletih klinčkov
  • 2 žlički ingverja v prahu

Priprava

■ Cimet, piment in klinčke sveže zmeljemo, muškatni orešček pa nastrgamo.
■ Vse začimbe stresemo v kozarček, ki nepredušno testo. Kozarček zapremo in dobro pretresemo.

Shranjevanje

Začimbno mešanico hranimo v nepredušno zaprtem kozarčku. Do 6 mesecev. Seveda pa je bolj okusna sveže pripravljena. Za pripravo potrebujemo le nekaj minut.

Izboljšanje

Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo (po potrebi) zmeljemo tik pred uporabo.

Začinjanje

Začimbna mešanica za bučne sladice je namenjena začinjanju številnih sladic z bučami ali/in bučkinimi cvetovi, zlasti pit, kolačev, mafinov, sladkih kruhov, keksov ipd.

Pojasnila

■ Cimet je sladkasta začimba majhnega drobnega zimzelenega drevesa, podobnega lovorikovcu.S tankih vejic olupijo skorjico; zunanjo zavržejo, notranjo pa zvijejo v palčke s premerom 2,5 centimetra.
■ Muškatovec zraste do 20 metrov visoko, vsako leto pa rodi do dva tisoč oranžno rumenih sadežev. Ko dozorijo, njihov mesnati del poči in se pokaže škrlatna ovojnica, muškatni cvet, ki obdaja temno rjavo koščico, v kateri je muškatni orešček. Šele ko notranjost semena začne ropotati, ga lahko razbijemo.
■ Piment (Fructus pimentae) so posušeni, mesnati, sladki plodovi pimentovca (Pimenta officinalis Lindl.; Pimenta dioica), zimzelenega drevesa iz družine mirtovk. V vsakem plodu sta 2 prekata, v vsakem pa po 1 seme. Jagode so podobne velikosti kot brinove, obirajo pa jih tik preden dozorijo, ko imajo največ eteričnih olj. Sušijo jih na soncu, kjer fermentirajo in se rjavo obarvajo.

Različice

■ Med številnimi različicami, ki jih ponujajo različni viri,le ena, ki bo za nekaj časa: 3 žlice cimeta, 2 žlički ingverja v prahu, 2 žlički nastrganega muškatnega oreščka, 1,5 žličke pimenta in 1,5 žličke mletih klinčkov.
■ Različica brez pimenta: 4 žličke cimeta, 1 žlička mletih klinčkov, 1/2 žličke nastrganega muškatnega oreščka in 2 žlički ingverja v prahu.

Ideje

■ gl. začimbe (številne različice); zelišča (številne različice)
■ Začimbna mešanica za bučne sladice je dobra ideja za začinjanje hrustljavo pečene čičerke; gl. različice.

Opombe

■ Ingver je v kuhinjah jugovzhodne Azije dišava kraljev.
■ Muškatni orešček je tudi sestavina klasične začimbne mešanice za medeno testo.

Zanimivosti

■ Plantaže s klinčevci so se najhitreje razrasle na Zanzibarju, kjer je sultan ukazal, da mora vsak na eno kokosovo palmo posaditi tri klinčevce. Kdor se ni ravnal po tem ukazu, je bil ob zemljo.
■ Začimbne mešanice se v kuharskih knjigah pojavljajo od 17. st.

Viri

številni različni viri 
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki