Prijava

Timijanova sol z limonino lupinico

Solna mešanica za začinjanje mesnih in težjih, pa tudi številnih drugih jedi. timijanova sol z limonino lupinico, tudi izvirno darilce.
26. avgust 2015
št. ogledov: 1440

Sestavine

145 g grobe morske soli
20 vejic timijana
lupinica 2 limon
1,5 žličke čebule v prahu
1 žlička česna v prahu

Priprava

■ Limonino lupinico drobno naribamo.
■ Timijan osmukamo in grobo sesekljamo.
■ Sestavini stresemo v multipraktik in naredimo le nekaj krajših obratov. Mešanico lahko zmeljemo tudi v čistem kavnem mlinčku ali pa jo po etapah stremo v terilniku.
■ Po okusu primešamo še kakšen ščep rožmarina ali pomarančne lupinice.

Shranjevanje

Mešanico stresemo v lep steklen kozarec s pokrovčkom, ki dobro tesni. Timijanova sol z limonino lupinico hranimo pri sobni temperaturi.

Uporaba

Timijanova sol z limonino lupinico je začimbna mešanica za mesne in druge težje jedi, pa za bučke, gobe, lazanje, njoke (s sirom), pečen krompir, pice, polnomastne sire, pečene jajčevce, stročnice ipd.

Nadomestek

gl. ideje

Izboljšanje

Morska sol se hitro topi, ima pa tudi bolj prijeten in bolj močan okus. Gl. tudi opozorila.

Nasveti

Začimbe dodajamo zmerno. Dodamo lahko vedno, odvzeti pa ne moremo.

Pojasnila

Solna mešanica je mešanica (morske) soli in zelišč ali/in začimb, redkeje drugih živil. S solnimi mešanicami (gl. različice) začinjamo in obenem odišavljamo številne slane jedi.
■ Timijan je skupno ime za številno družino zelišč, ki se med seboj pogosto razlikujejo po videzu in sestavinah. Udomačen sinonim za timijan je materina dušica, v kuhinji pa najpogosteje uporabljamo vrtni timijan (Thymus vulgaris).

Različice

Ideje

■ gl. sol (številne ideje); timijan (številne ideje)
■ Improvizirajmo. Timijan najbolje kombiniramo z (abecedno): baziliko, koprom, krebuljico, lovorom, majaronom, meto, origanom, peteršiljem in žajbljem.
■ Solna mešanica v ličnem kozarcu je lahko lepo priložnostno darilo. Če mu želimo dati še večjo težo, sol nadomestimo s solnim cvetom.
■ Solna mešanica sodi v veliko skupino začimbnih mešanic.

Opombe

Solna mešanica je tudi sol za razsol, ki jo uporabljajo za soljenje in začinjanje mesa pri industrijski proizvodnji suhomesnatih proizvodov

Opozorila

■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana morska sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo škodljivega natrijevega klorida ter dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo. Zato tudi pri pripravi solnih mešanic uporabljajmo nerafinirano morsko sol.
■ Sol (ob sladkorju in beli moki) uvrščamo med najbolj nezdrava živila.
■ Limone in druge agrume zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Lupina tako konzerviranega sadeža je škodljiva tudi po pranju.

Zanimivosti

■ Kuhinjska sol je kemično natrijev klorid (NaCl). Sol je edina začimba mineralnega izvora.
■ Timijanov vonj na vrtu odganja kapusovega belina in listne uši.
■ Ime timijana izhaja iz grške besede thumon (pogum, moč), ki kaže na njegove krepčilne, če že ne poživljajoče lastnosti. Najpogumnejšim vojščakom so podeljevali timijanove venčke.
■ Že 3.500 let star papirus iz neke egipčanske grobnice vsebuje kar 800 receptov z začimbami in zelišči.

Reki

Hieronimus Bock je v svoji knjigi o nemški kuhinji (1555) zapisal, da bi raje jedel samo kruh in sol, kot pa najboljše jedi neslane.

Viri

■ dopolnjen recept timijanova sol z limonino lupinico (izvirno: thyme lemon salt) Celine Steen, z bloga HAVE CAKE WILL TRAVEL
■ fotografija adventures in MAKING
■ številni različni viri

Sletne povezave

spletni nakup knjig Celine Steen, tudi slovenska izdaja

 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki