Prijava

Sol s prekajeno mleto rdečo papriko

Solna mešanica za začinjanje pretežno juh (enolončnic) in mesnih jedi, zlasti ragujev, paprikašev in golažev. Sol s prekajeno mleto rdečo papriko, tudi preprosto darilce.
26. avgust 2015
št. ogledov: 1519

Sestavine

145 g grobe morske soli
1,5 žličke prekajene mlete rdeče paprike

Priprava

■ Sestavini stresemo v multipraktik in naredimo le nekaj krajših obratov. Mešanico lahko zmeljemo tudi v čistem kavnem mlinčku ali pa jo po etapah stremo v terilniku.
■ Po okusu lahko dodamo še kakšen ščep paprike.

Shranjevanje

Mešanico stresemo v lep steklen kozarec s pokrovčkom, ki dobro tesni. Sol s prekajeno mleto rdečo papriko hranimo pri sobni temperaturi.

Uporaba

Sol s prekajeno mleto rdečo papriko uporabljamo za začinjanje juh (enolončnic) in mesnih jedi, zlasti ragujev, paprikašev in golažev. Predvsem pa tistih jedi, ki jim želimo dati blagi priokus po prekajenem; gl. tudi pojasnila.

Nadomestek

gl. ideje

Izboljšanje

Morska sol se hitro topi, ima pa tudi bolj prijeten in bolj močan okus. Gl. tudi opozorila.

Nasveti

Začimbe dodajamo zmerno. Dodamo lahko vedno, odvzeti pa ne moremo.

Pojasnila

Solna mešanica je mešanica (morske) soli in zelišč ali/in začimb, redkeje drugih živil. S solnimi mešanicami (gl. različice) začinjamo in obenem odišavljamo številne slane jedi.
Prekajena mleta paprika da jedem prijeten priokus, kot bi jih kuhali po starem, na odprtem ognjišču. S takšno papriko lahko tudi brez (prekajenega) mesa skuhamo izvrstno enolončnico, na primer ričet, joto ali pasulj.

Različice

Ideje

■ gl. prekajena mleta paprika (številne ideje); zelišča (številne različice
■ Solna mešanica v ličnem kozarcu je lahko lepo priložnostno darilo. Če mu želimo dati še večjo težo, sol nadomestimo s solnim cvetom.
■ Solna mešanica sodi v veliko skupino začimbnih mešanic.

Opombe

■ Barva mlete paprike je lahko svetlo oranžno rdeča do temno rdeča, odvisno od vrste paprik iz katerih je proizvedena.
■ Solna mešanica je tudi sol za razsol, ki jo uporabljajo za soljenje in začinjanje mesa pri industrijski proizvodnji suhomesnatih proizvodov. 

Opozorila

■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana morska sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo škodljivega natrijevega klorida ter dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo. Zato tudi pri pripravi solnih mešanic uporabljajmo nerafinirano morsko sol.
■ Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo, po nekaterih virih celo starejšo od pol leta.
■ Sol (ob sladkorju in beli moki) uvrščamo med najbolj nezdrava živila.

Zanimivosti

■ Kuhinjska sol je kemično natrijev klorid (NaCl). Sol je edina začimba mineralnega izvora.
■ Že 3.500 let star papirus iz neke egipčanske grobnice vsebuje kar 800 receptov z začimbami in zelišči.

Reki

Hieronimus Bock je v svoji knjigi o nemški kuhinji (1555) zapisal, da bi raje jedel samo kruh in sol, kot pa najboljše jedi neslane.

Viri

■ dopolnjen recept sol s prekajeno mleto rdečo papriko (izvirno: smoked paprika salt) Celine Steen, z bloga HAVE CAKE WILL TRAVEL (angl.)
■ številni različni viri

Sletne povezave

spletni nakup knjig Celine Steen, tudi slovenska izdaja

 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki