Prijava

Sol s posušenimi šitakami

Začimbna mešanica za začinjanje pretežno juh, rižot, zelenjavnih in gobovih omak in številnih drugih jedi. Sol s posušenimi šitakami, tudi preprosto, izvirno darilce.
26. avgust 2015
št. ogledov: 1409
  • 145 g grobe morske soli
  • 12 g posušenih šitak
  • rdeči poper v zrnu 

Priprava

■ Sestavini stresemo v multipraktik in naredimo le nekaj krajših obratov. Mešanico lahko zmeljemo tudi v čistem kavnem mlinčku ali pa jo po etapah stremo v terilniku.
■ Po okusu lahko dodamo še kakšen ščep posušenih gob.

Shranjevanje

Mešanico stresemo v lep steklen kozarec s pokrovčkom, ki dobro tesni. Sol s posušenimi šitakami hranimo pri sobni temperaturi.

Uporaba

Sol s posušenimi šitakami uporabljamo za začinjanje juh, rižot, (zelenjavnih, gobjih) omak ipd.

Nadomestek

Rdeči poper lahko nadomestimo z belim ali s črnim.

Izboljšanje

Morska sol se hitro topi, ima pa tudi bolj prijeten in bolj močan okus. Gl. tudi opozorila.

Nasveti

Začimbe dodajamo zmerno. Dodamo lahko vedno, odvzeti pa ne moremo.

Pojasnila

■ Šitake so divje rastoče ali gojene gobe, blagega, jurčkom, mesu in zemlji podobnega okusa. Pri nas so na voljo gojene in posušene, vsebujejo pa zdravju prijazni lentinan.
■ Rdeči poper za razliko od belega, črnega in zelenega, ni plod poprovca, ampak drevesa, ki je doma v Braziliji, imenujejo pa ga tudi brazilski poper.
Solna mešanica je mešanica (morske) soli in zelišč ali/in začimb, redkeje drugih živil. S solnimi mešanicami (gl. različice) začinjamo in obenem odišavljamo številne slane jedi.

Različice

Ideje

■ Solna mešanica v ličnem kozarcu je lahko lepo priložnostno darilo. Če mu želimo dati še večjo težo, sol nadomestimo s solnim cvetom.
■ Solna mešanica sodi v veliko skupino začimbnih mešanic.
■ gl. šitake (številne različice); začimbe (številne različice); začimbna omaka (številne različice); začimbna pasta (številne različice); začimbe (številne različice); zelišča številne različice); zelišča (številne različice

Opombe

Solna mešanica je tudi sol za razsol, ki jo uporabljajo za soljenje in začinjanje mesa pri industrijski proizvodnji suhomesnatih proizvodov

Opozorila

■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana morska sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo škodljivega natrijevega klorida ter dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo. Zato tudi pri pripravi solnih mešanic uporabljajmo nerafinirano morsko sol.
■ Sol (ob sladkorju in beli moki) uvrščamo med najbolj nezdrava živila.

Zdravilni učinki

(domnevni) Šitake uvrščamo med varovalna živila, ki so za zdravje nadvse pomembna. Šitake znižujejo raven negativnega holesterola v krvi, delujejo pa udi protivnetno.

Zanimivosti

■ Kuhinjska sol je kemično natrijev klorid (NaCl). Sol je edina začimba mineralnega izvora.
■ Šitake (Cortinellus shiitake) imenujemo tudi japonska hrastovka, japonska nazobčanka ali japonski koprenovec.
■ Že 3.500 let star papirus iz neke egipčanske grobnice vsebuje kar 800 receptov z začimbami in zelišči. vraže Stari Grki so verjeli, da šitake dajejo posebno moč vojakom, Rimljani so jih malikovali kot hrano za bogove, Kitajci pa so jih že od nekdaj uvrščali med zdravilna živila; imenovali so jih tudi eliksir življenja.

Reki

Hieronimus Bock je v svoji knjigi o nemški kuhinji (1555) zapisal, da bi raje jedel samo kruh in sol, kot pa najboljše jedi neslane.

Viri

■ dopolnjen recept sol s posušenimi šitakami (izvirno: shroom salt) Celine Steen, z bloga HAVE CAKE WILL TRAVEL
■ številni različni viri

Sletne povezave

spletni nakup knjig Celine Steen, tudi slovenska izdaja

 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki