Prijava

Saporita

Skoraj pozabljena italijanska začimbna mešanica iz šestih izbranih začimb
15. februar 2016
št. ogledov: 1490
  • 1 žlička mletih koriandrovih semen
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1 žlička naribanega muškatnega oreščka
  • 1 žlička mletega zvezdastega janeža 

Priprava

Začimbe zmeljemo in zmešamo po žličko vsake. Gl. izboljšanje.

Začinjanje

S saporito tradicionalno začinjajo nekatere pečene jedi na Sardiniji, mesne omake v Marcheju ipd. Gl. tudi ideje.

Izboljšanje

■ Saporita je opazno okusnejša, če cele začimbe pri srednji temperaturi pražimo toliko časa, da sprostijo svojo aromo. Nato jih ohladimo in zmeljemo. Najbolj okusno različico pripravimo, če vsako začimbo prepražimo ločeno.
■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski ali vietnamski cimet. Najbolje skorjico z oznako 00000, ki jo (po potrebi) zmeljemo tik pred uporabo.
■ Najboljši klinčki prihajajo z Moluških otokov in iz Zanzibarja.

Nasveti

■ Saporito hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarčku.
■ Začimbe in zelišča uporabljamo tako, da z njimi poudarjamo okus jedi oziroma njenih glavnih sestavin. Okus začimb v jedi praviloma ne sme prevladovati.

Pojasnila

■ Kumina so do pol centimetra dolga semena v obliki srpa. Značilen okus ji daje eterično olje karvon, ki ga je v semenih do 7 %. Limonen daje kumini svežino, ki jo zaznamo v strtih semenih; v mleti kumini se hitro razdiši.
■ Muškatovec zraste do 20 metrov visoko, vsako leto pa rodi do dva tisoč oranžno rumenih sadežev. Ko dozorijo, njihov mesnati del poči in se pokaže škrlatna ovojnica, muškatni cvet, ki obdaja temno rjavo koščico, v kateri je muškatni orešček. Šele ko notranjost semena začne ropotati, ga lahko razbijemo.
■ Zvezdasti janež, znan tudi kot kitajski janež, je plod visokega zimzelenega drevesa, ki raste zlasti na Kitajskem in v Vietnamu. Iz rumenih cvetov se razvijejo plodovi, ki se ob dozoritvi zvezdasto razprejo. Vsaka zvezdica ima 5 do 10 krakov, dolgih do 3 centimetre. Zvezdice so rjave, s trdo kožo.

Različice

gl. začimbna mešanica (številne različice)

Ideje

gl. sicilijanski trikotniki z brokolijem

Opombe

Naprodaj so različne industrijske različice saporite.

Opozorila

Če olive pražimo predolgo, postanejo grenke.

Zanimivosti

■ Plantaže s klinčevci so se najhitreje razrasle na Zanzibarju, kjer je sultan ukazal, da mora vsak na eno kokosovo palmo posaditi tri klinčevce. Kdor se ni ravnal po tem ukazu, je bil ob zemljo.
■ Najdražja začimba na svetu je vrsta ženšena (ginseng). Za 1 gram so leta 1979 plačali neverjetnih 658.857 dolarjev. Najdražja množično uporabljana začimba pa je žafran.

Viri

■ preveden in dopolnjen recept saporita (izvirno: la saporita)
■ številni različni viri 
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki