Prijava

Rožmarinova sol s pomarančno lupinico

Solna mešanica za začinjanje jagnjetine in mastnih morskih rib. Rožmarinova sol s pomarančno lupinico, odlična začimbna mešanica tudi za številne druge jedi. In izvirno darilo.
26. avgust 2015
št. ogledov: 1522
  • 145 g grobe morske soli
  • 2 vejici rožmarina
  • lupinica 1 pomaranče
  • 1 žlica čebule v prahu

Priprava

■ Pomarančo lupinico drobno naribamo.
■ Rožmarin osmukamo in drobno sesekljamo.
■ Sestavini stresemo v multipraktik in naredimo le nekaj krajših obratov. Mešanico lahko zmeljemo tudi v čistem kavnem mlinčku ali pa jo po etapah stremo v terilniku.
■ Po okusu primešamo še kakšen ščep rožmarina ali pomarančne lupinice.

Shranjevanje

Mešanico stresemo v lep steklen kozarec s pokrovčkom, ki dobro tesni. Rožmarinovo sol s pomarančno lupinico hranimo pri sobni temperaturi.

Uporaba

Rožmarinova sol s pomarančno lupinico je začimbna mešanica za jagnjetino in mastne morske ribe, pa tudi za bob, divjačino, fižol (zlasti suhega), gobe, grah, krompir, lososa, odojka, perutnino, piščanca, svinjino, špinačo, teletino, zrezke in žitarice.

Izboljšanje

Morska sol se hitro topi, ima pa tudi bolj prijeten in bolj močan okus. Gl. tudi opozorila.

Nasveti

Začimbe dodajamo zmerno. Dodamo lahko vedno, odvzeti pa ne moremo.

Pojasnila

Solna mešanica je mešanica (morske) soli in zelišč ali/in začimb, redkeje drugih živil. S solnimi mešanicami (gl. različice) začinjamo in obenem odišavljamo številne slane jedi.
■ Rožmarin je priljubljeno sredozemsko zelišče nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo, ter izrazitega in zelo prijetnega vonja. Kompleksnost arome rožmarina je posledica vsebnosti kar 1,5 do 2,5 % eteričnega olja. Intenzivnost njegovega vonja in okusa je odvisna od vrste tal, rastišča in podnebja. Tipične različice rastejo v Dalmaciji, na Korziki, v Severni Afriki ter v Španiji, na Portugalskem in v Argentini.

Različice

Ideje

■ gl. rožmarin (številne ideje); začimbe (številne različice); začimbna omaka (številne različice); začimbna pasta (številne različice); zelišča (številne različice
■ Solna mešanica sodi v veliko skupino začimbnih mešanic.
Improvizirajmo. Rožmarin najbolje* kombiniramo s (abecedno): česnom*, limonino lupinico*, peteršiljem, pomarančno lupinico in timijanom.
■ Solna mešanica v ličnem kozarcu je lahko lepo priložnostno darilo. Če mu želimo dati še večjo težo, sol nadomestimo s solnim cvetom.

Opombe

■ Latinsko ime rožmarina izhaja iz besede ros marinus, morska rosa.
■ Solna mešanica je tudi sol za razsol, ki jo uporabljajo za soljenje in začinjanje mesa pri industrijski proizvodnji suhomesnatih proizvodov. 

Opozorila

■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana morska sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo škodljivega natrijevega klorida ter dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo. Zato tudi pri pripravi solnih mešanic uporabljajmo nerafinirano morsko sol.
■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki pomaranče in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230) ali pa jih zavijejo v difenil papir. Lupina tako konzerviranega sadeža je škodljiva tudi po pranju.
■ Sol (ob sladkorju in beli moki) uvrščamo med najbolj nezdrava živila.

Zanimivosti

■ Kuhinjska sol je kemično natrijev klorid (NaCl). Sol je edina začimba mineralnega izvora.
■ V rožmarinu zaznamo vonj (abecedno): bora, dima, lesa, limone, kafre, mete, popra in žajblja.
■ Pomarančevec je do 12 m visoko drevo. S podolgovatimi mesnatimi listi in s popolnoma belimi cvetovi.
■ Že 3.500 let star papirus iz neke egipčanske grobnice vsebuje kar 800 receptov z začimbami in zelišči.

Reki

Hieronimus Bock je v svoji knjigi o nemški kuhinji (1555) zapisal, da bi raje jedel samo kruh in sol, kot pa najboljše jedi neslane.

Viri

■ dopolnjen recept rožmarinova sol s pomarančno lupinico (izvirno: rosemary orange salt) Celine Steen, z bloga HAVE CAKE WILL TRAVEL
■ številni različni viri

Sletne povezave

spletni nakup knjig Celine Steen, tudi slovenska izdaja

 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki