IŠČI PODROBNO

  Italijanska zeliščna mešanica

  Odlična mešanica začimb in zelišč za meso (z žara), solate, sendviče, marinade in podobno.
  01. julij 2014
  št. ogledov: 2313

  Sestavine

  • groba morska sol
  • črni poper v zrnu
  • beli poper v zrnu
  • zeleni poper v zrnu
  • rdeči poper v zrnu
  • drobni suhi čiliji
  • suhi česnovi kosmiči
  • origano
  • timijan
  • bazilika
  • rožmar
  • žajbelj

  Priprava

  Začimbe in posušena zelišča zmešamo in nadenemo v mlinček za začimbe; gl. nasveti.

  Uporaba

  Italijanska začimbna mešanica je primerna za začinjanje skoraj vseh pikantnih jedi. Jedi z žara, solat, mesnih jedi, različnih predjedi itd. Z mešanico začinjamo marinade, lahko pa si pripravimo tudi preprost sendvič. Kruh, maslo, mehak sočen paradižnik in italijanska zeliščna mešanica.

  Shranjevanje

  Začimbne mešanice hranimo v nepredušno zaprtem steklenem kozarčku. Meljemo jih v mlinčku za začimbe. Če ga nimamo, lahko mešanico pred uporabo stremo v možnarju ali s kuhinjskim kladivom na kuhinjski deski.

  Nadomestek

  Pri zeliščih lahko eksperimentiramo in posameznega nadomestimo s kakšnim po svojem okusu.

  Nasveti

  ■ Začimbe in zelišča uporabljamo tako, da z njimi poudarjamo okus jedi oz. njenih glavnih sestavin. Okus začimb v jedi ne sme prevladovati.
  ■ Zelo uporaben in poceni mlinček za začimbe kupimo v trgovini IKEA. Je pravšnje velikosti, zlahka ga polnimo in čistimo, poleg tega pa ima tudi ustrezen regulator debeline mletja.
  ■ Zelišča za sušenje naj bi na splošno nabirali na šentjanževo, 23. junija.
  ■ gl. ideje, opozorila

  Pojasnila

  ■ Črni, beli in zeleni poper so plodovi iste rastline. Zeleni poper je nezrelo zrnje, beli poper pa pridobivajo iz črnega, tako da strojno olupijo zunanji temni sloj.
  ■ Rdeči poper za razliko od belega, črnega in zelenega, ni plod poprovca, ampak drevesa, ki je doma v Braziliji, imenujejo pa ga tudi brazilski poper.
  ■ Pekoče paprike, za katere najpogosteje uporabljamo sinonim čili, imajo zelo različne stopnje ostrine. Najbolj pekoče so habanero, scotch bonnet in tezpur. Feferoni, ki jih poznamo pri nas, sodijo med najbolj blage. Prav zaradi tega v mehiški, pa tudi drugih kuhinjah, kjer je čili tako rekoč namizna začimba. Pri posameznih receptih točno zapišejo vrsto čilija.

  Različice

  Bolj znane začimbne/zeliščne mešanice so tudi:

  Ideje

  pikantni pečeni jajčevci v oljčnem olju ipd.
  ■ Začimbne mešanice lahko v celoti prilagodimo svojemu okusu. 

  Opozorila

  ■ Začimbe dodajamo zmerno. Dodamo lahko vedno, odvzeti pa ne moremo.
  ■ Vsaka sol ni sol. Prečiščena, rafinirana sol vsebuje neustrezno visoko koncentracijo natrijevega klorida ter dodatke proti strjevanju in za lepšo barvo. Uporabljajmo Piransko sol, sol z geografskim poreklom. Pridelujejo jo ročno, po tradicionalnih metodah, starih več kot 700 let. Osnovni proces je naravna kristalizacija na solnih poljih, zavarovanih s petolo – dragoceno biosedimentno podlago, sestavljeno iz mineralov in mikroorganizmov.
  ■ Rožmarin in žajbelj sta izraziti zelišči, zato previdno.
  ■ Med rokovanjem ali po sekljanju čilija s prsti nikar ne segajmo v oči ali na ustnice oziroma v ustno votlino. Roke si nemudoma temeljito operemo pod tekočo vodo. Sicer si bomo iz čilija s prsti na občutljivejše dele telesa zanesli ostro pekoče alkaloide.
  ■ Čili in poper uvrščamo med ostre začimbe, ki niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.

  Zanimivosti

  Začimbne mešanice se v kuharskih knjigah pojavljajo od 17. st.

  Viri

  ■ preveden in dopolnjen recept italijanska zeliščna mešanica (izvirno: italian herb mixture) Meete K. Wolff, z bloga What’s for lunch, Honey? (angl.)
  ■ številni različni viri

  Spletne povezave

  spletni tečaji fotografiranja in stiliranja hrane Meete K. Wolff

   


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki