Prijava

Garam masala

Osnovna indijska začimbna mešanica, ki jo pripravljamo v številnih različicah
17. junij 2009
št. ogledov: 6914

Sestavine

  • 2 žlici črnega popra v zrnu
  • 1 žlica klinčkov
  • 1/2 cimetove palčke
  • 3 žlice rimske kumine
  • 2 žlici plodov črnega kardamoma
  • 4 žlice koriandrovih semen
  • 2 zdrobljena lista kitajskega cimeta

Priprava

■ Iz kardamomovih plodov izluščimo semena, lupine pa zavržemo.
■ Cimet nalomimo.
■ Vse začimbe stresemo v suho ponev, v kateri jih pri srednji temperaturi pražimo 8 do 10 minut.
■ Prepražene začimbe ohladimo.
■ Ohlajene začimbe zmeljemo v prah in presejemo.

Nadomestek

Sveži kardamom nadomeščamo s posušenimi semeni, pri čemer upoštevajmo, da so slednja bistveno pikantnejša.

Izboljšanje

■ Najboljši klinčki prihajajo z Moluških otokov in iz Zanzibarja.
■ Najbolj cenjene so cimetove palčke iz najtanjših in najbolj gladkih lističev, označene z 00000, ki prihajajo iz Šrilanke. Najdebelejše in bolj grobe označujejo z 0.

Shranjevanje

Garam masalo lahko v nepredušno zaprti posodici hranimo 2 do 3 mesece.

Začinjanje

■ Z garam masalo začinjamo jedi iz perutnine in drugega mesa, zlasti tistega, pripravljenega v paradižnikovi ali čebulni omaki; odlično popestri tudi jedi iz leče ali fižola. 
■ (Ne)mleto masalo dodajamo jedem v različnih fazah kuhanja. Nemlete masale dodajamo rižu in nekaterim mesnim jedem, v severnih delih Indije pa uporabljajo mlete začimbne mešanice, zlasti garam masale, pekoče začimbne mešanice. Garam masalo jedem dodajamo proti koncu kuhanja, da ohrani svoj vonj in poudari okuse glavnih sestavin. 
■ gl. ideje

Pojasnila

■ Masala je indijski izraz za začimbno mešanico, sestavljeno iz dveh do dvanajst in več različnih začimb.
■ Okus rimske kumine (lat. Cuminum cyminum), znane tudi kot kumin ali orientalska kumina, se bistveno razlikuje od okusa nam bolj znane kumine (lat. Carum carvi).
■ Koriander je v bistvu delikatesni peteršilj, od katerega se razlikuje po velikosti in okusu. V kuhinji uporabljamo koriandrove lističe, semena in korenine, ki se po okusu med seboj razlikujejo.
■ Kitajski cimet, tudi indijska cimet ali kasija cimet, je azijska začimba, pri kateri uporabljamo skorji, liste in popke.

Različice

■ gl. aromatična garam masala (blažja različica); bombajska masala; gudžaratska masala; kašmirska masala; malajski karijev prašek; masala chat; masala tandoori; massalé; madraški karijev prašek; panch phoron; pandžabska masala; ribja masala; sambhar; šrilanški karijev prašek; tamilski karijev prašek; zelena masala ipd.
■ gl. začimbna mešanica (številne različice); začimbna omaka (številne različice); začimbna pasta (številne različice); začimbe (številne različice); zelišča številne različice) ideje 
■ gl. avokado in melona v solati; čičerkin burger z rdečo peso; jabolčne miške; leča z zelenjavo; pekoč pečen piščanec po indijsko; pekoča bučna kremna juha; pikantni pečeni mandlji; sladko pekoč piščančji file ipd.
■ Dhana jeera je preprosta začimbna mešanica iz koriandrovih semen in rimske kumine, ki je pogosto osnova za pripravo različnih masal. 

Zdravilni učinki

Kardamom uvrščamo med afrodiziake.

Zanimivosti

■ Indijci so svoje začimbne mešanice zanesli po svetu, kamor so se izseljevali: v Malezijo, južno Afriko in na Karibske otoke.
■ Karijev prašek izvira iz Madrasa, kjer so ga indijski kuharji že v 18. stoletju dodajali indijskim jedem v britanskih kolonialnih gospodinjstvih.

Viri

številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki