Prijava

Dišeča začimbna mešanica

Odlična mešanica začimb za začinjanje pečene zelenjave in pečene perutnine. Tudi presenetljiva začimba za piščančjo jetrno pašteto. Dišeča začimbna mešanica: zvezdasti janež, ingver, vanilija, poper, cimet in muškatni orešček.
Foto: ChefSteps
21. februar 2015
št. ogledov: 1749
  • 40 g zvezdastega janeža
  • 16 g suhega ingverja
  • 12 g vanilijevega stroka
  • 12 g črnega popra v zrnu
  • 12 g cimetove skorjice
  • 6 g muškatnega oreščka
  • 10 g suhe pomarančne lupinice 

Priprava

■ Vanilijev strok narežemo na drobne koščke.
■ Vse sestavine zmeljemo v mlinčku za začimbe/kavo.
■ Mlete začimbe presejemo skozi gosto cedilo. Ostanke iz cedila še enkrat zmeljemo in presejemo.

Uporaba

Dišeča začimbna mešanica je odlična mešanica za pečeno zelenjavo in za pečeno perutnino. Pa tudi presenetljiva začimba za piščančjo jetrno pašteto.

Shranjevanje

Dišeča začimbna mešanica se ohrani nekaj tednov v nepredušno zaprti posodici v temne prostoru. Vakumirana pa celo do 12 mesecev.

Izboljšanje

■ Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.
■ Pri nas je najpogosteje naprodaj kasija, cenejša vrsta cimeta. Če je le mogoče, kupimo kakovostnejši cejlonski cimet. Gl. tudi zanimivosti.

Nasveti

Začimbe in zelišča uporabljamo tako, da z njimi poudarjamo okus jedi oz. njenih glavnih sestavin. Okus začimb v jedi ne sme prevladovati.

Pojasnila

■ Zvezdasti janež ima sladkoben vonj po janežu. Razlikuje se po nekoliko bolj pekočem in finejšem okusu. Ki včasih spominja na koper.
■ Muškatovec (Myristica fragranc) zraste do 20 m visoko. Vsako leto rodi do 2.000 oranžno rumenih sadežev. Ko dozorijo, njihov mesnati del poči in se pokaže škrlatna ovojnica, muškatni cvet. Ta obdaja temno rjavo koščico, v kateri je muškatni orešček. Šele ko notranjost semena začne ropotati, ga lahko razbijemo.

Različice

Opozorila

■ Začimbe dodajamo zmerno. Dodamo lahko vedno, odvzeti pa ne moremo.
■ Zaradi podaljšanja trajnosti izvozniki limone in druge agrume pogosto okopajo v raztopini strupenega difenila (E 230). Ali pa jih zavijejo v difenil papir. Ko potrebujemo lupinico, segamo po ekološko pridelanih sadežih. Če teh nimamo, limono položimo v skodelico in jo prelijemo z vrelo vodo. Steriliziramo jo nekaj sekund.

Zdravilni učinki

(domnevni)
■ Ingver uvrščamo med afrodiziake: Še posebej v kombinaciji z medom.

Zanimivosti

■ Vanilja raste kot vinska trta, vzpenja se po drevesu, palici ali drugi podpori.
■ Začimbne mešanice se v kuharskih knjigah pojavljajo od 17. st.

Viri

■ preveden in dopolnjen recept dišeča začimbna mešanica (izvirno: sweet spice) s portala ChefSteps
■ številni različni viri
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki