Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Zeliščni šopek

  Zeliščni šopek je kombinacija izbranih aromatičnih zelišč in aromatične zelenjave iz klasične francoske kuhinje. V številnih različicah za odišavljanje različnih, a neštetih slanih jedi.
  Foto: Eco Herb
  27. april 2005
  št. ogledov: 11128
  Zeliščni šopek (bouquet garni) je svetovno znana kombinacija izbranih aromatičnih zelišč in aromatične zelenjave iz klasične francoske kuhinje. Povezanega v šopek ali v vrečki iz gaze kuhamo v različnih jedeh, omakah in osnovah, ki jim dajo zelišča značilen vonj in okus; gl. sestavine

  Tradicionalni zeliščni šopek. 2–3  vejice peteršilja, manjša vejica timijana in manjši lovorov list. Temu šopku regionalno, pa tudi glede na jedi, v katere ga vlagamo, dodajamo različne sestavine, najpogosteje zeleno in por (za v juhe in enolončnice), pa tudi šetraj in žajbelj. Šopku in različicam lahko dodamo tudi strok česna. Ta šopek dodajamo svinjini (dodamo lahko tudi žajbelj ali/in majaron), jagnjetini (dodamo lahko rožmarin, šetraj ali/in meto) ter govedini. V dušeno govedino lahko vložimo šopek, izboljšan z rožmarinom, šetrajem ali/in pomarančno lupino.

  Nemški zeliščni šopek. Peteršiljeva korenina, pol lovorovega lista, majhna vejica timijana, strok česna, vejica zelene in dva porova lista. Z njim aromatiziramo fine juhe, omake in raguji.

  Perutninski zeliščni šopek poznamo v dveh različicah: - 2 porova lista, pol lovorovega lista, peteršiljeva koreninica in vejica pehtrana; s tem odišavljamo perutninske juhe in raguje; - steblo belušne zelene, po vejica peteršilja, timijana in majarona, pol lovorovega lista in nekaj vejic drobnjaka. Če s perutninskim zeliščnim šopkom odišavljamo jedi z divjo perutnino, mu dodamo še nekaj brinovih jagod.

  Provansalski zeliščni šopek je enak tradicionalnemu zeliščnemu šopku (gl.), le da mu dodamo še vršiček ali vejico rožmarina. Uporabljamo ga kakor tradicionalni zeliščni šopek.

  Ribji zeliščni šopek pripravljamo in uporabljamo v dveh različicah: - beli del porovega lista, peteršiljeva koreninica, pol lovorovega lista, pol stroka česna ter po vejica pehtrana in krebuljice; dodajamo ga ribjim zavrelicam; - vejica kopra, nekaj vejic drobnjaka in košček limonine lupine; dodajamo ga jedem z morskimi ribami oziroma z morskimi sadeži.

  Sredozemski zeliščni šopek. 115 gramov narezane belušne zelene, 3 do 4 peteršiljeva stebla, 1 vejica timijana, 1 lovorov list in 2 do 3 beli porovi listi. Sestavine povežemo med porove liste, uporabljamo pa ga lahko skoraj univerzalno.
  ■ Začimbni zeliščni šopek je predhodnik tradicionalnega zeliščnega šopka, ki ga dopolnimo s klinčki. 

  Nakup

  Pogosto uporabljamo industrijsko pripravljene posušene zeliščne mešanice, posušimo pa si jih lahko tudi doma; gl. shranjevanje in zelišča (shranjevanje).

  Shranjevanje

  ■  Zeliščne mešanice uspešno hranimo v zamrzovalniku. V vrečke zamrznemo zeliščno zelenjavni del šopka, morebitne začimbe pa dodajamo sproti.
  ■  Zeliščni šopek lahko tudi posušimo, vendar pa moramo pri posušenem upoštevati, da so nekatera posušena zelišča bolj, druga pa manj aromatična od svežih.

  Uporaba

  Nekaj bolj znanih jedi oziroma pripravkov, v katerih je zeliščni šopek nepogrešljiv: beli fižol po bretonsko, bolonjska omaka, cassoulet (fr.), dušena govedina po marsejsko, govedina po meščansko, goveji ragu, niški zelenjavni ragu, piščanec s štiridesetimi stroki česna, piščanec v vinu, piščančji frikase, pretlačena fižolova juha, pretlačena juha iz belega fižola, ribja juha po provansalsko, ribja osnova, svetla piščančja osnova, telečji frikase.

  Začinjanje

  Upoštevamo navodila, navedena pri posameznih, uvodoma predstavljenih šopkih.

  Izboljšanje

  Vsakega od zapisanih zeliščnih šopkov seveda lahko spremenimo ali dopolnimo po svojem okusu. Da pa bi zapisane mešanice v resnici izboljšali, moramo biti že kar kuharski ali pa vsaj zeliščarski mojstri.

  Nadomestek

  Posamezna zelišča lahko bolj ali manj uspešno nadomestimo; gl. rubriko nadomestek pri posameznih zeliščih.

  Različice

  Ideje

  Podobne učinke dosegamo pri jedeh z dodajanjem zeliščne mešanice. Bistvena razlika je v tem, da mešanice najpogosteje sesekljamo. Takšne v jedeh tudi ostanejo, za razliko od šopkov, ki jih iz jedi pred serviranjem odstranimo. 

  Nasveti

  ■  Zapisane zeliščne mešanice lahko poljubno dopolnjujemo. Prav tako lahko v šopkih spreminjamo razmerja med posameznimi zelišči oziroma zelenjavo, glede na to, kateremu vonju ali/in okusu želimo dati manjši oziroma večji poudarek. Pri tem pa moramo paziti na razmerje med velikostjo šopka in količino jedi. (Pre)velik šopek lahko povsem uniči manjšo količino jedi. Prav tako moramo poznati intenziteto posameznih zelišč, da aroma enega v jedi ne prevlada. Zato naj na splošno velja, da naj se spreminjanja zapisanih količin lotevajo le dobri poznavalci kuhinje in kuhinjskih zelišč. Osnovno pravilo pa je: Raje premalo, kot preveč!
  ■  Številna osnovna zelišča lahko skozi vse leto gojimo v cvetličnih lončkih na okenski polici.

  Opozorila

  ■  Zeliščni šopek ob koncu kuhanja iz jedi odstranimo.
  ■  gl. nasveti; pojasnila

  Pojasnila

  Z dodajanjem zelišč oziroma zeliščnih šopkov poudarjamo okus glavnih sestavin jedi. Nikakor pa ga z zelišči ne prekrivamo.

  Zanimivosti

  Leta 1900 so s Svetovne razstave v Parizu poročali o 200 dišečih snoveh oziroma molekulah. Leta 1939 so jih našteli že tisoč. Od leta 2000 jih poznamo več kot 30.000.

  Opombe

  Večino zeliščnih šopkov tvori poleg zelišč tudi aromatična zelenjava. Mednjo uvrščamo zlasti tiste vrste zelenjave, s katerimi jedem izboljšujemo okus, sicer pa jih prvenstveno pripravljamo in uživamo kot zelenjavo. Na primer (belušna) zelena, korenček, paprika, por itd.

   

  Opombe

  Zelišča nabiramo pred sončnim vzhodom, ko so najbolj aromatična.

  Viri

  številni različni viri 

  Spletne povezave

  ■ še več različic zeliščnega šopka in njihova uporaba (angl.)
  ■ skoraj vse o zeliščih (angl.)
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani