Prijava

Vegeta

Dodatek jedem z zelenjavo
19. oktober 2015
št. ogledov: 2220
Vegeta je industrijski dodatek jedem z zelenjavo (gl. opombe), Podravke iz Koprivnice. Vsebuje samo 15,5 % sušene zelenjave (korenček, pastinak, krompir /?!/, čebula, zelena, peteršiljevo zelenje), kuhinjsko sol, ojačevalca arome (mononatrijev glutamat – E621, dinatrijev inozinat – E631), sladkor /?!/, začimbe, koruzni škrob, riboflavin (barvilo).

Shranjevanje

Vegeto hranimo na suhem mestu pri sobni temperaturi.

Nadomestek

Bolj zdravi, okusnejši in cenejši nadomestki za Vegeto so: domača začimbna mešanica; domača zelenjavno začimbna mešanica (Podravka nas je oktobra 2015 prek odvetniške pisarne prisilila, da smo zamenjali prvotno ime recepta domača vegeta) in domača zelenjavna osnova v pasti.

Pojasnila

■ Proizvajalci hrane mononatrijev glutamat (MSG) radi dodajajo svojim proizvodom, ker naše možgane prelisiči in zdi se nam, da je hrana veliko okusnejša, kot je v resnici. Gl. tudi opozorila.
■ Riboflavin ali vitamin B2 zaradi intenzivne rumene barve v živilski industriji uporabljajo kot živilsko barvilo (E101).

Opombe

■ Pozicijski slogan Vegete je »Dodatek jedem z zelenjavo«. Pri tem ni povsem jasno, je mišljeno, da je to dodatek, ki vsebuje zelenjavo (čeprav le 15,5 %, vključno s krompirjem) ali gre za dodatek zelenjavnim jedem?
■ Kupec niti z embalaže niti na Podravkinem spletnem portalu ne izve, ali je zelenjava, ki jo uporabljajo za Vegeto, posušena na zdrav način.
■ Tale je pa najbolj bosa iz Podravkine kuhinje: »... Vegetin namen je spodbuditi vašo kulinarično ustvarjalnost...«. 

Opozorila

■ Mnenja o (ne)škodljivosti mononatrijevega glutamata so deljena. Tudi o tem, da uživanje povzroča zasvojenost. Izdelki z ojačevalci arome pa zagotovo niso primerni za majhne otroke in za ljudi, pri katerih se pogosto pojavi alergijska reakcija. Če ne zasvaja MSG, pa za vsak primer dodajo še malo sladkorja.
■ Sol, sladkor (Vegeta vsebuje oboje) in belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila.
■ Ker med sestavinami ne navajajo, da gre za nerafinirano in/ali jodirano morsko sol, ugibamo, da pri Vegeti uporabljajo cenejšo, še manj zdravo različico.
■ gl. opombe

Zanimivosti

Podravka letno proizvede 74.100.000 kosov različnih pakiranj Vegete. Dajmo ugibat, koliko jih konča v bolnišnicah, hotelih, restavracijah in gostilnah?

Viri

številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki