Prijava

šopek plemenitih zelišč

Svetovno znana kombinacija izbranih svežih zelišč iz klasične francoske kuhinje; v šopek kombiniramo drobnjak, krebuljico, pehtran in peteršilj, najpogosteje v enakih razmerjih; za začinjanje perutnine, rib, jajc, presnih solat, juh, omak, zeliščnega masla in skute...
02. avgust 2016
št. ogledov: 1955
Šopek plemenitih zelišč ali plemenita zelišča (fines herbes) je svetovno znana kombinacija izbranih svežih zelišč iz klasične francoske kuhinje. V šopek kombiniramo drobnjak, krebuljico, pehtran in peteršilj, najpogosteje v enakih razmerjih, redko v poljubnih. Od posušenih zelišč lahko mešanici izjemoma dodamo le posušeni pehtran.Šopek plemenitih zelišč da jedem prefinjen zeliščni vonj in okus. Zelišča iz šopka hitro oddajo svoj vonj in potrebujejo le kratek čas termične obdelave. Z njimi začinjamo celo presne solate. Gl. tudi začinjanje.

Nadomestek

Če nam manjka ena od sestavin, jo izjemoma lahko nadomestimo z malo bazilike ali kopra.

Začinjanje

■ S šopkom plemenitih zelišč začinjamo nežna živila: perutnino, ribe in jajca. Pa fine (zgoščene) juhe, npr. smetanovo, zeliščno skuto (lahko v kombinaciji s šalotko in česnom), zeliščno maslo (beurre aux fines herbes; za k mesu z žara), nadeve za mlado perutnino (beli kruh, perutninska jetrca, jajce, sol, mlet beli poper), na hitro praženo (sotirano) zelenjavo in omake, npr. omaka s plemenitimi zelišči (sauce aux fines herbes), pa bela omaka za k teletini in postrvem. Klasika je omleta s plemenitimi zelišči.
■ Jedem dodamo polovico šopka 5 minut pred koncem kuhanja. Drugo polovico osmukamo, drobno sesekljamo in potresemo po kuhani jedi. 

Nasveti

Peteršilj pred nakupom poduhamo, da ugotovimo, koliko arome vsebuje. Zaradi uravnoteženosti vonja in okusa eteričnega olja v peteršilju, se zelišče ujame malodane z vsemi drugimi zelišči/začimbami. Celo tedaj, ko jed ob koncu priprave izdatno potresemo s peteršiljem, ni bojazni, da bi prekrili vonj/okus drugih zelišč/začimb. Njihov vonj/okus celo okrepi. 

Pojasnila

Pehtran v grobem delimo na francoskega in ruskega. Prvi ima nekoliko ožje lističe in nekoliko močnejšo, sladkasto, blago pekočo aromo. 

Različice

gl. zeliščna mešanica (številne različice); zeliščni šopek (številne različice); začimbna mešanica (številne različice) ipd.

Ideje

gl. morska jegulja po špansko; žabji kraki s plemenitimi zelišči ipd.

Opombe

Nekateri viri navajajo, da šopku plemenitih zelišč lahko dodamo celo belušno zeleno, rožmarin, timijan in/ali lovorov list. Zdi se, da ti viri mešajo pojma šopek plemenitih zelišč in (provansalski) zeliščni šopek (gl. različice).

Zanimivosti

Včasih so bile gobe samoumevna sestavina šopka plemenitih zelišč.

Viri

številni različni viri

Sletne povezave

Larousse Gastonomique, The World’s Breatest Culinary Encyclopedia, 2009
■ skoraj vse o šopku plemenitih zelišč


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki