Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Šopek plemenitih zelišč

  Svetovno znana kombinacija izbranih svežih zelišč iz klasične francoske kuhinje. Drobnjak, krebuljico, pehtran in peteršilj, najpogosteje v enakih razmerjih. Za perutnino, ribe, jajca, presne solate, juhe, omake, sotirano zelenjavo...
  02. avgust 2016
  št. ogledov: 2052
  Šopek plemenitih zelišč ali plemenita zelišča (fines herbes) je svetovno znana kombinacija izbranih svežih zelišč iz klasične francoske kuhinje. V šopek kombiniramo drobnjak, krebuljico, pehtran in peteršilj. Najpogosteje v enakih razmerjih, redko v poljubnih. Od posušenih zelišč lahko mešanici izjemoma dodamo le posušeni pehtran.
  Šopek plemenitih zelišč da jedem prefinjen zeliščni vonj in okus. Zelišča iz šopka hitro oddajo svoj vonj in potrebujejo le kratek čas termične obdelave. Z njimi začinjamo celo presne solate. Gl. tudi začinjanje.

  Nadomestek

  Če nam manjka ena od sestavin, jo izjemoma lahko nadomestimo z malo bazilike ali kopra.

  Začinjanje

  ■ S šopkom plemenitih zelišč začinjamo nežna živila: perutnino, ribe in jajca. Pa fine (zgoščene) juhe, npr. smetanovo, zeliščno skuto (lahko v kombinaciji s šalotko in česnom), zeliščno maslo (beurre aux fines herbes; za k mesu z žara), nadeve za mlado perutnino (beli kruh, perutninska jetrca, jajce, sol, mlet beli poper), na hitro praženo (sotirano) zelenjavo in omake, npr. omaka s plemenitimi zelišči (sauce aux fines herbes), pa bela omaka za k teletini in postrvem. Klasika je omleta s plemenitimi zelišči.
  ■ Jedem dodamo polovico šopka 5 minut pred koncem kuhanja. Drugo polovico osmukamo, drobno sesekljamo in potresemo po kuhani jedi. 

  Nasveti

  Peteršilj pred nakupom poduhamo, da ugotovimo, koliko arome vsebuje. Zaradi uravnoteženosti vonja in okusa eteričnega olja v peteršilju, se zelišče ujame malodane z vsemi drugimi zelišči/začimbami. Celo tedaj, ko jed ob koncu priprave izdatno potresemo s peteršiljem, ni bojazni, da bi prekrili vonj/okus drugih zelišč/začimb. Njihov vonj/okus celo okrepi. 

  Pojasnila

  Pehtran v grobem delimo na francoskega in ruskega. Prvi ima nekoliko ožje lističe in nekoliko močnejšo, sladkasto, blago pekočo aromo. 

  Različice

  Ideje

  Opombe

  Nekateri viri navajajo, da šopku plemenitih zelišč lahko dodamo celo belušno zeleno, rožmarin, timijan in/ali lovorov list. Zdi se, da ti viri mešajo pojma šopek plemenitih zelišč in (provansalski) zeliščni šopek (gl. različice).

  Zanimivosti

  Včasih so bile gobe samoumevna sestavina šopka plemenitih zelišč.

  Viri

  številni različni viri

  Sletne povezave

  skoraj vse o šopku plemenitih zelišč

   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani