Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Rožmarin

  Rožmarin je izjemno aromatično sredozemsko zelišče, ki raste v obliki grm(ičk)a. Z njim začinjamo meso, divjačino, klobase in salame, jedi s paradižniki, bučkamo, jajčevci, (stročjim) fižolom, šparglji, gobami...
  Foto: Yates
  31. januar 2005
  št. ogledov: 15965
  Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni sredozemski grm, ki zraste do 1 m visoko. Njegove iglaste lističe in vršičke uporabljamo kot kuhinjsko zelišče. Lističi so na zgornji strani zeleni in gladki, na spodnji strani pa imajo dlačice in žleze z eteričnimi olji.
  Rožmarin je nekoliko grenkega, trpkega in aromatičnega okusa, ki spominja na smolo. Ima izrazit in zelo prijeten vonj.

  Gojenje - nakup

  ■ Če ga želimo posaditi na domači vrt, nam bo spomladi ali jeseni najlažje uspelo z 20 do 30 centimetri dolgimi potaknjenci. Rožmarin je nezahtevna rastlina, ki dobro prenese tudi poletne suše. Marca ali aprila porežemo odmrle veje, rožmarin pa tudi poljubno oblikujemo.
  ■ Uspešno ga lahko gojimo v cvetličnem lončku na okenski polici v domači kuhinji. Spomladi lonček preselimo na balkon ali na zunanjo stran okna, jeseni pa ga znova preselimo v notranjost.
  ■ Samoniklo uspeva vzdolž Jadranske obale.
  ■ Sveže rožmarinove poganjke nabiramo na domačem vrtu od maja do oktobra. Lističe za sušenje pa naberemo med cvetenjem. Pri nabiranju ne pretiravamo, da rastlina lepo uspeva.

  Shranjevanje

  Shranjujemo posušenega, odlično se ohrani v (olivnem) olju, sveže vejice ali vršičke pa lahko tudi zamrznemo.

  Predpriprava

  Jedem dodajamo sveže vejice ali vršičke, pogosto pa ga tudi sesekljamo. Posušenega pred dodajanjem zmanemo med prsti. 

  Uporaba

  ■ Priljubljeni izdelki z rožmarinom so rožmarinovo olje (gl. tudi zdravilni učinki), rožmarinov kis in rožmarinov med.
  ■ Destilat rožmarinovih lističev in cvetov uporabljajo pri proizvodnji (grenkih) likerjev, pa tudi v kozmetični in farmacevtski industriji. Za tovrstne potrebe gojijo največ rožmarina na Hvaru, v Franciji, Španiji in severni Afriki.

  Začinjanje

  ■ Z rožmarinom začinjamo svinjino, ovčetino in divjačino, (ribje) juhe in omake, klobase in salame, paradižnikove jedi (npr. juhe, omake, prikuhe), jedi z bučkami, jajčevci, stročjim fižolom, beluši in gobami.
  Rožmarin dodajamo kvaši za divjačino ter marinadi za ribe, (pečeno) jagnjetino, govedino, pečen svinjski hrbet (skupaj s poprom, česnom in timijanom), perutnino in domačega zajca. Marinada je lahko tudi povsem preprosta, le iz olja in rožmarina.
  ■ Vršičke rožmarina pred pečenjem potisnemo v trebušno votlino jagenjčka, kunca ali perutnine.
  ■ Sredozemske kuhinje si brez rožmarina ne moremo niti predstavljati.
  ■ Z rožmarinovo vejico, ki jo pomakamo v (olivno) olje pogosto mažemo ribe in meso med pečenjem na žaru.
  ■ Ko pečemo kruh, potisnemo v pečico vejico rožmarina.
  ■ V ZDA in Angliji ga dodajo vodi, v kateri kuhajo krompir.
  ■ Rožmarin je sestavina južnoameriške zeliščne mešanice aliño

  kombiniranje
  Najbolje ga kombiniramo s timijanom, zelo dobro pa tudi s česnom, peteršiljem in žafranom.

  Nasveti

  Jedem ga dodajamo na začetku kuhanja.

  Opozorila

  Sodi med izrazito aromatična zelišča, zato ga uporabljamo varčno.

  Pojasnila

  Ime je domnevno latinskega izvora, pomeni pa morska rosa. Izvor pa lahko iščemo tudi v stari grščini, kjer je rhops grm, myrinos pa pomeni dišeč.

  Zanimivosti

  ■ V številnih deželah je rožmarin veljal za sveto zelišče. Grki so verjeli, da se bogovi bolj razveselijo rožmarinovega kakor zlatega venca. Rožmarin so posvetili Afroditi, grški boginji ljubezni. Bil je simbol ljubezni, zvestobe in sreče. Ponekod še dandanes na poročni dan na vrt potaknejo rožmarinovo vejico. Če vzbrsti, je to obet za harmoničen zakon.
  ■ V srednjem veku so verjeli, da rožmarin prežene vse zle duhove, ki človeku grozijo ob pomembnejših življenjskih dogodkih, na primer ob rojstvu, poroki ali smrti. Nevesta je nosila rožmarinov venec, otroka pa so pred krstom okrasili z rožmarinom.
  ■ Rožmarinovo vodo ali vodico madžarske kraljice uporabljamo za nego mastne kože. Po legendi se je ob njeni pomoči znova pomladila 70-letna madžarska kraljica Izabela, ki jo je za roko zaprosil mlajši Karl Albert.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■ Rožmarin prištevamo med najbolj učinkovita živila proti raku.
  ■ Rožmarin pospešuje prebavo maščob, zato ga dodajamo mastnim pečenkam in drugim mastnim živilom.
  ■ Rožmarinov čaj pomaga pri pospešitvi krvnega obtoka, pomirja (vejice ali eterično olje lahko dodamo tudi kopeli) in blaži revmatične težave. Grgranje toplega čaja lajša bolečine pri vnetem grlu.
  ■ Rožmarinovo olje je sestavni del maž, ki jih uporabljamo zoper revmo in nevralgije. Odganja mrčes.

  Opombe

  Če želimo rožmarin predvsem za okrasno rastlino, izbiramo med različnimi vrstami. Belo cveti Rosmarinus officinalis Albus, modro cvetita Rosmarinus officinalis lavandulacens in Rosmarinus officinalis Spire, modro lila cveti Rosmarinus officinalis Blue, roza pa Rosmarinus officinalis Malorca Pink.

  Viri

  številni različni viri

  Spletne povezave

  ■ skoraj vse o rožmarinu (angl.)
  ■ skoraj vse o zeliščih (angl.)
  ■ skica domačega zeliščnega vrta (slo.)
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani