Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Lovorov list

  Lovorov list je podolgovat, suličast, temno zelen list (navadnega) lovora (Laurus nobilis), zimzelenega grma ali drevesa. Ima izrazit vonj ter aromatičen okus. Posušene lističe uporabljamo za odišavljanje divjačine, fižola, juh, krompirja, leče, paradižnikov, paštet, ragujecv, rižot, terin...
  01. februar 2005
  št. ogledov: 13001

  Lovorov list
  je podolgovat, suličast, 2,5 do 10 cm dolg in 3 do 5 cm širok, temno zelen list (navadnega) lovora (Laurus nobilis), zimzelenega grma ali drevesa. Ima prijeten, izrazit vonj ter aromatičen, nekoliko grenak okus. Sveže ali posušene liste uporabljamo kot kuhinjsko zelišče.
  Sorodna zeliščna rastlina je indijski lovorov list.

  Nakup

  ■ Kakovosten lovorov list je zelen, suh, brez pecljev in nepoškodovan.
  ■ Najaromatičnejši lovorov list prihaja iz Italije, glavni pridelovalci pa so še Grčija, Hrvaška in Španija.

  Shranjevanje

  ■ Cele, povsem suhe vejice sušimo v senci, da se ohranita aroma in barva listov. S posušenih vejic osmukamo liste, ki jih shranimo v papirnate vrečke. Izrazitejša aroma sveže posušenih listov se sčasoma porazgubi, zato stare liste zavržemo.
  Listi obrezanega grma postanejo aromatičnejši.
  ■ Sveže liste pravilom porabimo takoj, za nekaj dni pa jih lahko v plastični vrečki shranimo v hladilnikov predal za zelenjavo.

  Začinjanje

  ■ Z lovorovimi listi najbolje odišavljamo naslednja živila/jedi (abecedno): divjačina, fižol, juhe, krompir, leča, paradižnik, paštete, raguje, rižote, terine in žitarice.
  ■ Jedem dodamo košček lovorovega lista ali lovorov list, redkeje več listov. Dodajamo ga tudi juham (npr. goveji juhi, fižolovi juhi, krompirjevi juhi), enolončnicam (npr. ričetu, joti, obari), omakam (zlasti za k testeninam), frikasejem, golažem, ragujem in paprikašem. Z lovorovim listom odišavljamo tudi perutnino, ribje in mesne marinade ter v kis vloženo zelenjavo (zlasti kisle kumarice) in vložene gobe.
  ■ Z lovorovim listom prikrijemo neprijeten vonj ovčetine.
  ■ V Dalmaciji dodajajo lovorov list kot naravni konzervans k suhim figam.
  ■ Izjemoma ga dodajamo celo sladicam; gl. pečen mlečni puding.

  Kombiniranje

  ■ Dopolnjujemo ga z vsemi slanimi začimbami in zelišči, saj dodanim celo poudari njihovo značilno aromo.
  ■ Lovorovi listi so pomembna sestavina zeliščnega šopka, mlete ali strte pa dodajamo tudi nekaterim začimbnim mešanicam.

  Nasveti

  Jedem najpogosteje na začetku kuhanja dodajamo cele liste. Na koncu priprave jih iz jedi odstranimo. 

  Pojasnila

  Pri sveže nabranih listih čutimo nekaj trpkosti, ki pa se izgubi, ko listi ovenejo.

  Opombe

  ■ Že z enim samim lovorovim listom lahko nadomestimo marsikatero zeliščno mešanico.
  ■ Jedi redko odišavljamo s črno modrimi lovorovimi plodovi, ki se razvijejo iz cvetov. Iz njih pretežno proizvajajo lovorovo olje, ki pa ga v kulinariki ne uporabljamo; gl. zdravilni učinki

  Opozorila

  Lovorovi listi so izrazito aromatično zelišče, zato jih uporabljamo varčno. Francozi pravijo: "Skoraj v vsako jed, vendar zelo zmerno." Prevelika količina jed zagreni! Če recept izrecno ne zahteva drugače, zadostuje en sam list za aromatiziranje jedi za 4 do 6 oseb.
  ■ Površno posušeni lovorovi listi radi plesnijo. 

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■ Izboljšuje prebavo.
  ■ Liste dodajamo sirupom proti kašlju.
  ■ Lovorov čaj pomirja.
  ■ Z vtiranjem lovorovega olja razkužujemo, pa tudi pospešujemo prekrvavitev. 

  Zanimivosti

  Lovorovi venci so imeli poseben pomen že pri starih Grkih in Rimljanih, kjer je bil lovor simbol zmage, znak modrosti, slave in časti. Zmagoviti vojskovodje so v Rim prihajali ovenčani z lovorovimi venci, meče in sulice pa so po bitkah drgnili z lovorovimi listi, da bi jih očistili greha.
  ■ Lovor je bil rastlina boga Apolona, ki je simboliziral lepoto in umetnost. Na vseh tedanjih kovancih je bil upodobljen z lovorovim vencem na glavi. 

  Reki

  Počivati na lovorikah (nedejavnost po zmagah na športnih tekmovanjih, ko zmagovalca ovenčajo z lovorovim vencem. Enako je včasih veljalo za zmagovalce v vojnah in podobno.

  Viri

  ■ številni različni viri 
  ■ fotografija pixabay 

  Spletne povezave

  ■ skoraj vse o lovorovem listu (Wikipedia)
  enciklopedija začimb in zelišč (angl.)


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani