Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kumina

  Kumina ali navadna kumina (Carum carvi) je aromatična enoletna ali dvoletna rastlina, ki zraste do 100 cm visoko. Iz njenih cvetov se razvijejo temno rjava, podolgovata, 4 do 5 mm dolga, srpasto upognjena semena. Ta so kuhinjska začimba z značilnim, sladkastim in osvežujoč vonjem.
  31. januar 2005
  št. ogledov: 11054

  Kumina
  ali navadna kumina (tudi bela cemena, čemena, čimna, čumna, divji kumen, kim, kimca, kimelj, kumen, kumena, kumič, kumin, kumna) je aromatična enoletna ali dvoletna rastlina, ki zraste do 100 centimetrov visoko. Iz njenih cvetov se razvijejo temno rjava, podolgovata, 4 do 5 milimetrov dolga, srpasto upognjena semena, ki jih v kuhinji uporabljamo kot začimbo.
  Kuminino eterično olje vsebuje karvon. Ta daje kumini značilen, prijeten, sladkast in osvežujoč vonj ter nekoliko oster in rahlo pekoč okus. V kuhinji uporabljamo tudi kuminov koren in mlade kuminove lističe; gl. začinjanje in uporaba.
  V jugovzhodni Aziji in Indiji uporabljajo indijsko kumino, znani pa sta tudi rimska kumina (tudi kumin) in zamorska kumina (gl. tudi štiri začimbe), ki pa ima povsem drugačen okus. gojenje, nabiranje, nakup
  ■ V kuhinji gojimo kumino kot enoletnico v cvetličnem lončku. Mlade lističe uporabimo kot živilo (gl. uporaba) ali kuhinjsko zelišče (gl. začinjanje).
  ■ Rastlino med jutranjo ali večerno roso kosimo julija in avgusta. Semena se v 5 dneh popolnoma posušijo in dozorijo, lahko pa jih posušimo tudi v pečici.
  ■ Najboljša kumina ali navadna kumina (tudi kumna, kumen, kimel, kim) prihaja iz Nizozemske, kakovostna pa je naprodaj tudi v sosednjih Italiji in Madžarski.

  Shranjevanje

  ■ Suha semena lahko v nepredušno zaprti posodi v temnem prostoru hranimo tudi nekaj let.
  ■ Lističe in korenine stresemo v vrečko, to pa potisnemo v hladilnikov predal za zelenjavo. Tako jih lahko hranimo nekaj dni.

  Sestavine

  gl. uvod 

  Začinjanje

  ■ S posušenimi celimi (najmanj aromatični), sesekljanimi, strtimi ali mletimi semeni začinjamo juhe (gl. prežganka), kislo zelje, raguje, meso (npr. svinjino, ovčetino, domačo kunčevino, konjsko meso, gosi, race) in divjačino, kruh in slano pecivo, marinade, zelenjavo (zlasti krompir, sveže ali kislo zelje in korenovke), gobe, solate (gl. zeljnata solata, rdeča pesa v solati), kolače, sire in skuto (npr. liptovski sir) in tako dalje.
  ■ Z drobno sesekljanimi mladimi kuminovimi lističi odišavljamo zlasti juhe in solate, pa tudi vse druge jedi, ki jim dodajamo peteršilj.
  ■ Kuminov koren je pikanten dodatek za pomladanske juhe. 

  Uporaba

  ■ Kumino v velikih količinah uporabljajo v mesni (salame, klobase) in pekarski industriji (kuminov in ržen kruh, kuminove pogačice, preste in paličice).
  ■ Mlade kuminove lističe pripravljamo kot prikuho.
  Kuminov koren pripravljamo tudi kot zelenjavo.
  Kuminovo olje uporabljajo pri pripravi nekaterih alkoholnih pijač (npr. kuminovega likerja, akvavita). 

  kombiniranje

  Zaradi izrazitega okusa kumina slabo prenaša družbo drugih začimb. Izjema sta 2 začimbni mešanici: karijev prašek in golaževe začimbe. Dobro se ujema s čebulo, česnom in porom.  

  Nadomestek

  Kumino lahko nadomestimo z drugimi vrstami kumine ali s koprovimi semeni; gl. koper.

  Nasveti

  Če nam grizljanje celih semen v jedi ni prijetno, uporabimo mleto, še bolje drobno strto kumino.

  Zanimivosti

  ■ Kumina ali navadna kumina (tudi bela cemena, čemena, čimna, čumna, divji kumen, kim, kimca, kimelj, kumen, kumena, kumič, kumin, kumna) velja za najstarejšo evropsko začimbo, saj so v Švici semena našli v 5.000 let starih arheoloških najdiščih.
  ■ Včasih so verovali, da je kumina zaradi svojega aromatičnega vonja neprijetna duhovom in da ljudi ter živali varuje pred čarovnijami in uroki. Krepila naj bi tudi ljubezensko zvestobo.
  ■ V Angliji je kumina skupaj s koriandrom, česnom in poprom zapisana v stari kuharski knjigi, ki so jo sestavili kuharski mojstri kralja Richarda II., okrog leta 1390. Včasih je bila v angleški kuhinji najbolj priljubljena začimba, danes pa to mesto zaseda pretežno v nemško govorečih državah.

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■ Kumina ali navadna kumina (tudi bela cemena, čemena, čimna, čumna, divji kumen, kim, kimca, kimelj, kumen, kumena, kumič, kumin, kumna) je najboljše naravno sredstvo proti napenjanju. Vzpodbuja tek in pospešuje prebavo; tudi zato jo s kislim zeljem kombiniramo k težko prebavljivim kolinam in svinjskim pečenkam.
  ■ Preprečuje razvoj ledvičnih in žolčnih kamnov.
  ■ Pospešuje mlečnost pri doječih materah.
  ■ Kuminov čaj blaži menstrualne bolečine.

  Viri

  ■ številni različni viri 
  ■ fotografija pixabay 

  Spletne povezave

  ■ skoraj vse o kumini (Wikipedia)
  enciklopedija začimb in zelišč (angl.)


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani