Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Koper

  Koper (Anethum graveolens) je aromatična enoletna rastlina oz. kuhinjsko zelišče. Ima značilno nitasto deljene lističe. Raste divje, uspešno pa ga tudi gojimo. Je prijetnega vonja ter sladkasto pikantnega okusa; vršički z nezrelimi semeni imajo pikantnejši okus.
  31. januar 2005
  št. ogledov: 7938
  Koper (Anethum graveolens) je aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 120 cm visoko. Ima značilno nitasto deljene lističe in majhne rumene cvetove v kobulih. Lističe in kobule redkeje pripravljamo kot zelenjavo; koper je bolj znan kot kuhinjsko zelišče. Raste divje, uspešno pa ga tudi gojimo. Je prijetnega vonja ter sladkasto pikantnega okusa; vršički z nezrelimi semeni imajo pikantnejši okus.
  Sveži ali posušeni koprovi lističi, cele vejice in semena uporabljajo kot kuhinjsko zelišče zlasti v skandinavskih, pa tudi v vzhodnoevropskih in severnoafriških kuhinjah. Sivo rjava semena so drobna, ovalna in ploščata. So ostrejšega vonja kakor lističi. Po vonju spominjajo na kumino, le da so koprova semena milejša in bolj sveža. gojenje - nabiranje - nakup
  ■  Koriander z lahkoto gojimo v cvetličnem lončku na kuhinjski okenski polici.
  ■  Lističe nabiramo pred in med cvetenjem, potemtakem od maja do septembra. Najbolj aromatični so vršički in sicer tik pred cvetenjem.
  ■  Semena nabiramo, ko začnejo rjaveti oziroma od avgusta dalje. Rastline porežemo ob suhem vremenu, nato pa jih posušimo in omlatimo.
  ■  Naprodaj je posušeno seme.

  Shranjevanje

  ■  Sveže lističe lahko nekaj dni hranimo v plastični vrečki v hladilniku. Za sušenje niso primerni, za zamrzovanje pa. Drobno sesekljane lističe skupaj z vodo zamrznemo kot ledene kocke in shranimo v zamrzovalniku.
  ■  Koprovo seme hranimo na hladnem, v nepredušno zaprtih steklenih kozarčkih.

  Sestavine

  ■  Sveži koprovi lističi vsebujejo več vitamina C kot peteršilj, pomaranče ali limone, znaten pa je tudi delež magnezija, beta-karotena in kalcija.
  ■  Vsebuje 2 do 4 % eteričnega olja zelo specifičnega vonja. Njegove osnovne aromatične sestavine so karvon, limonen in terpeni.

  Uporaba

  ■  Priljubljena začimba je koprov kis. 
  ■  Koprovo eterično olje na veliko uporabljajo v živilski industriji. Kot konzervans, pa tudi za aromatiziranje sladoledov, žvečilnega gumija ter (brez)alkoholnih pijač.

  Začinjanje

  ■  S sesekljanimi koprovimi lističi odišavljamo govejo, telečjo in jagnječjo pečenko, kuhano govedino in jagnjetino, morsko hrano (zlasti ribe oziroma lososa), potočne rake, krompirjeve jedi (npr. krompirjevo solato, koprov krompir), zelenjavne prikuhe (fižolove, krompirjeve, paradižnikove in kumarične), solate (npr. glavnato, paradižnikovo), kumare, juhe (npr. čisto ribjo juho, koprovo juho, krompirjevo juho), pikantne majonezne in smetanove omake (npr. koprovo omako, ki se odlično poda h kuhanim ribam ter h kuhani govedini ter kuhanemu govejemu jeziku), koprovo maslo, skuto in kremne ter mehke sire in jajčne jedi.
  ■  Koprove vejice so obvezna sestavina pri vlaganju zelenjave, zlasti kislih kumaric.
  ■  S koprovimi semeni odišavljamo dušeno meso, kruh, kolače in sladice, riž, kuhano gomoljasto zelenjavo, dušeno zelje in ribje zavrelice (s semeni dodamo tudi vejice s cvetovi).

  Kombiniranje

  Koper lepo kombiniramo z vsemi svežimi zelišči, vendar pa ga mešanicam dodajamo varčno.

  Nadomestek

  ■  Sveže lističe nadomestimo s koprovimi semeni, ki jih zdrobimo s ščepcem soli.
  ■  Koprovo seme nadomeščamo s kumino.

  Nasveti

  ■  Sveže lističe jedem varčno dodajamo tik pred koncem kuhanja. Z daljšim kuhanjem njegova aroma izhlapi.
  ■  Kadar želimo doseči izrazitejšo aromo jedi, naberemo vršičke, skupaj s cvetovi in nezrelimi semeni.
  ■  Koper za vlaganje kislih kumaric sejemo v začetku maja, da zraste do sezone kumaric približno 25 cm visoko. 

  Pojasnila

  Posušenega kopra lahko dodamo nekaj več, saj je manj aromatičen od svežega. 

  Opozorila

  Koper sodi med izrazito aromatična zelišča, zato ga uporabljamo varčno. 

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  ■ Pospešuje prebavo, preprečuje napenjanje, glavobol, nespečnost in ustni zadah.
  Koprov čaj umirja koliko pri dojenčkih, blaži otroški in oslovski kašelj pri otrocih, vzbuja apetit, preprečuje bruhanje in pospešuje nastajanje materinega mleka. Pripravimo ga tako, da polno žličko strtih semen prelijemo s skodelico vrele vode. Stoji naj nekaj ur, nazadnje pa precedimo in zasladimo z medom. Dojenčkom ga dajemo po žlicah, odrasli pa lahko zaužijemo polno skodelico.
  Angleži verjamejo, da z njim pri otrocih dosežejo boljše rezultate kakor s kamilicami.
  Koprove kapljice pospešujejo prebavo, namenjene pa so le odraslim. V domače žganje namočimo koper in pustimo stati vsaj 2 meseca. Po potrebi uživamo 1 do 2 žlici dnevno. 

  Zanimivosti

  V nasprotju z večino drugih zelišč, ki so jih v srednjem veku uporabljali zlasti v zdravstvu, so koper že od nekdaj uporabljali tudi kot kuhinjsko zelišče. 

  Viri

  ■ številni različni viri 
  ■ fotografija pixabay 

  Spletne povezave

  ■  skoraj vse o kopru (angl.)
  ■  skoraj vse o zeliščih (angl.)
  ■  skica domačega zeliščnega vrta (slo.) 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani