Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Domač karijev prašek

  Mešanica desetih kakovostnih, prepraženih, ohlajenih, pekočih in mletih začimb, ki jo uporabljamo za pripravo številnih različic priljubljenega indijskega karija
  18. september 2016
  št. ogledov: 1126
  • 4 žlice koriandrovih semen
  • 2 žlici rimske kumine
  • 4 žličke črnega popra v zrnu
  • 4 žličke rjavih gorčičnih semen
  • 1 zvrhana žlica mlete kurkume
  • 2 žlički triplata
  • 1/2 žličke črne kumine
  • 12 klinčkov
  • 1/2 žličke strtega kajenskega popra
  • 2–4 suhi rdeči čiliji

  Priprava

  ■ Cele začimbe stresemo v litoželezno ponev. Pristavimo jo pri srednji temperaturi. Začimbe pražimo 3–5 minut, med občasnim potresanjem ponve.
  ■ Ponev odstavimo. Dodamo začimbe v prahu in premešamo. Vse začimbe ohladimo v ponvi.
  ■ Ohlajene začimbe drobno zmeljemo.

  Začinjanje

  Domač karijev prašek je tradicionalna začimbna mešanica za pripravo številnih različic karija. Uporabljamo pa ga tudi pri pripravi nekaterih drugih jedi, zlasti zelenjavnih (kremnih) juh; gl. ideje.

  Izboljšanje

  Osnova kakovostnega domačega karijevega praška so kakovostne začimbe. Kakovostnega karijevega praška ne moremo pripraviti z začimbami, ki so naprodaj v majhnih stekleničkah v naših trgovinah.

  Nasveti

  Dober poper je trd, čvrst, okrogel in težak. Čim večja je teža litra popra, tem boljši je.

  Pojasnila

  ■ Gorčična semena so plodovi ogrščice (tudi gorjušica, gorčica, repica), bela bele ogrščice, črna pa črne. Delimo jih na bela oziroma rumena (npr. Sinapis alba), črna (Brasica nigra) in rjava ali indijska (npr. Brasica juncea Czern.).
  ■ Kurkuma je znana tudi kot indijski (Indian ginger) ali rumeni ingver (yellow ginger) ali kot indijski žafran (Indian saffron). Jedem da (ali poudari) okus in značilno rumeno barvo.
  ■ Kumina so do pol centimetra dolga semena v obliki srpa. Značilen okus ji daje eterično olje karvon, ki ga je v semenih do 7 %. Limonen daje kumini svežino, ki jo zaznamo v strtih semenih; v mleti kumini se hitro razdiši.
  ■ Ostrino čilija izražamo s skovili, enotami, poimenovanimi po Wilburju L. Scovillu, znanstveniku, ki je leta 1912 lestvico ostrine določil s preprostim okušanjem skupine prostovoljcev. Oznaka je pogosto SHU (Scoville Heat Units), Skovilove enote ostrine. Čiliji dosegajo ostrino od nekaj 100, do precej več kot 2 milijona skovilov.

  Različice

  Ideje

  gl. KARIJI / JEDI S KARJEVIM PRAŠKOM

  Opombe 

  ■ Za večino začimbnih/zeliščnih mešanic velja, da ima vsaka vas - včasih celo vsako gospodinjstvo -, svojo različico.
  ■ Pri na je naprodaj najpogosteje maroški koriander z lepimi okroglimi semeni. Semena indijskega koriandra so ovalne oblike. Evropski koriander je nekoliko manjši od maroškega in indijskega. 

  Opozorila

  ■ Industrijsko pridelane mešanice karijevega praška praviloma pripravljajo iz cenejših, manj kakovostnih začimb. Najpogosteje vsebujejo sol, pogosto pa so tudi presladke in plehke.
  ■ Okus rimske kumine (Cuminum cyminum), znane tudi kot kumin ali orientalska kumina, se bistveno razlikuje od okusa nam bolj znane kumine (Carum carvi).

  Zanimivosti

  ■ Triplat je ponekod znan tudi kot božja travica, grško seno, roženjača, rožic ali sabljasti triplat.
  ■ Plantaže s klinčevci so se najhitreje razrasle na Zanzibarju, kjer je sultan ukazal, da mora vsak na eno kokosovo palmo posaditi tri klinčevce. Kdor se ni ravnal po tem ukazu, je bil ob zemljo.

  Viri

  ■ dopolnjen recept domač karijev prašek (izvirno: homemade curry powder), z bloga local kitchen
  ■ številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani