Prijava

Domač karijev prašek

Mešanica desetih kakovostnih, prepraženih, ohlajenih, pekočih in mletih začimb, ki jo uporabljamo za pripravo številnih različic priljubljenega indijskega karija
18. september 2016
št. ogledov: 1090
  • 4 žlice koriandrovih semen
  • 2 žlici rimske kumine
  • 4 žličke črnega popra v zrnu
  • 4 žličke rjavih gorčičnih semen
  • Ž1 zvrhana žlica mlete kurkume
  • 2 žlički triplata
  • 1/2 žličke črne kumine
  • 12 klinčkov
  • 1/2 žličke strtega kajenskega popra
  • 2–4 suhi rdeči čiliji

Priprava

■ Cele začimbe stresemo v litoželezno ponev. Pristavimo jo pri srednji temperaturi. Začimbe pražimo 3–5 minut, med občasnim potresanjem ponve.
■ Ponev odstavimo. Dodamo začimbe v prahu in premešamo. Vse začimbe ohladimo v ponvi.
■ Ohlajene začimbe drobno zmeljemo.

Začinjanje

Domač karijev prašek je tradicionalna začimbna mešanica za pripravo številnih različic karija. Uporabljamo pa ga tudi pri pripravi nekaterih drugih jedi, zlasti zelenjavnih (kremnih) juh; gl. ideje.

Izboljšanje

Osnova kakovostnega domačega karijevega praška so kakovostne začimbe. Kakovostnega karijevega praška ne moremo pripraviti z začimbami, ki so naprodaj v majhnih stekleničkah v naših trgovinah.

Nasveti

Dober poper je trd, čvrst, okrogel in težak. Čim večja je teža litra popra, tem boljši je.

Pojasnila

■ Gorčična semena so plodovi ogrščice (tudi gorjušica, gorčica, repica), bela bele ogrščice, črna pa črne. Delimo jih na bela oziroma rumena (npr. Sinapis alba), črna (Brasica nigra) in rjava ali indijska (npr. Brasica juncea Czern.).
■ Kurkuma je znana tudi kot indijski (Indian ginger) ali rumeni ingver (yellow ginger) ali kot indijski žafran (Indian saffron). Jedem da (ali poudari) okus in značilno rumeno barvo.
■ Kumina so do pol centimetra dolga semena v obliki srpa. Značilen okus ji daje eterično olje karvon, ki ga je v semenih do 7 %. Limonen daje kumini svežino, ki jo zaznamo v strtih semenih; v mleti kumini se hitro razdiši.
■ Ostrino čilija izražamo s skovili, enotami, poimenovanimi po Wilburju L. Scovillu, znanstveniku, ki je leta 1912 lestvico ostrine določil s preprostim okušanjem skupine prostovoljcev. Oznaka je pogosto SHU (Scoville Heat Units), Skovilove enote ostrine. Čiliji dosegajo ostrino od nekaj 100, do precej več kot 2 milijona skovilov.

Različice

gl. kari (številne različice); začimbna mešanica (številne različice) ipd.

Ideje

■ gl. bučna kremna juha s hruškami in karijevim praškom; cvetačna kremna juha s karijevim praškom; grahova kremna juha s kokosovim mlekom in karijevim praškom; gratiniran koromač s karijevim praškom; jabolčna kremna juha s karijevim praškom; karijev riž z zelenjavo in jajci; koriander (številne ideje); kuhan riž s piščancem, grahom in karijevim praškom; kuhan riž z lečo in karijevim praškom; kurkuma (številne ideje); paradižnikova kremna juha s škampi; pekoča bučkina kremna juha s karijevim praškom; praženi kalamari v karijevi omaki; rimska kumina (številne ideje); skutin namaz s čebulo in karijevim praškom; zelenina kremna juha s karijevim praškom; špageti z mleto govedino s karijevim praškom; začimbna mešanica (številne ideje) ipd.

Opombe 

■ Za večino začimbnih/zeliščnih mešanic velja, da ima vsaka vas - včasih celo vsako gospodinjstvo -, svojo različico.
■ Pri na je naprodaj najpogosteje maroški koriander z lepimi okroglimi semeni. Semena indijskega koriandra so ovalne oblike. Evropski koriander je nekoliko manjši od maroškega in indijskega. 

Opozorila

■ Industrijsko pridelane mešanice karijevega praška praviloma pripravljajo iz cenejših, manj kakovostnih začimb. Najpogosteje vsebujejo sol, pogosto pa so tudi presladke in plehke.
■ Okus rimske kumine (Cuminum cyminum), znane tudi kot kumin ali orientalska kumina, se bistveno razlikuje od okusa nam bolj znane kumine (Carum carvi).

Zanimivosti

■ Triplat je ponekod znan tudi kot božja travica, grško seno, roženjača, rožic ali sabljasti triplat.
■ Plantaže s klinčevci so se najhitreje razrasle na Zanzibarju, kjer je sultan ukazal, da mora vsak na eno kokosovo palmo posaditi tri klinčevce. Kdor se ni ravnal po tem ukazu, je bil ob zemljo.

Viri

■ dopolnjen recept domač karijev prašek (izvirno: homemade curry powder), z bloga local kitchen
■ številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki