Prijava

Lešnikovo maslo

Tekoče maslo z vonjem po lešnikih, s katerim izboljšujemo sladke in slane jedi
21. december 2004
št. ogledov: 9078

Priprava

■ Kozico nekoliko segrejemo pri srednji temperaturi; gl. tudi spodnji video.
■ Maslo narežemo na kocke; gl. pojasnila.
■ V segreto kozico stresemo na kockice narezano maslo. Temperaturo znižamo, maslo pa med občasnim mešanjem počasi stopimo. Stopljeno maslo se peni, po prostoru pa sčasoma zadiši po pečenih lešnikih; gl. opombe. Tedaj maslo odstavimo in prelijemo v hladno kozico, da ustavimo proces kuhanja. Če s kuhanjem nadaljujemo, pripravimo črno maslo.
■ Belo peno poberemo z žlico, maslo pa je povsem tekoče in karamelne barve. Nazadnje maslo precedimo v steklen kozarček skozi gosto cedilo obloženo z gazo.

Shranjevanje

Ohlajeno lešnikovo ali rjavo maslo lahko hranimo v hladilniku. Ko maslo potrebujemo, kozarček potopimo v vročo vodo, da se stopi.

Uporaba

■ Lešnikovo maslo uporabljamo za izboljšanje okusa sladkih in slanih jedi, ki dobijo blagi priokus po oreških. Pri slanih jedeh z njim prelivamo termično obdelano zelenjavo, testenine, ribe, omlete, piščanca in krompirjev pire. Pri tem lahko maslu primešamo sesekljano sveže zelišče ali zeliščno mešanico, pogosto limonin sok, pri čemer dobimo mlinaričino maslo. Pri sladki jedeh ga dodajamo predvsem biskvitnemu testu, mafinom in keksom.
■ Z lešnikovim maslom lahko pripravimo tudi svetovno znano masleno omako z rumenjaki (holandska omaka).

Nadomestek

Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabše in povsem neustrezno nadomestilo. Za lešnikovo maslo je margarina povsem neustrezna. Gl. tudi opozorila.

Nasveti

■ Masla v hladilniku ne hranimo v zaprtem predalu, namenjenemu shranjevanju masla in sira, saj je to najtoplejši del hladilnika.
■ Jed prelijemo z lešnikovim maslom takoj, ko se maslo še peni.

Triki

Če se je maslo v hladilniku navzelo neprijetnega vonja, ga položimo na manjši krožnik. Dodamo nekaj lističev svežega žajblja, vse skupaj ovijemo v prozorno folijo in čez noč potisnemo v hladilnik. Naslednji dan bo maslo kot sveže.

Pojasnila

■ Maslo narežemo na kockice, da se enakomerno stopi.
■ Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Slano maslo je maslo, ki na 100 gramov vsebuje 1,5 do 2 grama soli. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane; znano je po slankastem in izrazitem okusu. Za lešnikovo maslo nikakor ne uporabimo slanega masla.

Različice

■ gl. uporaba

Opombe

■ Pena je med segrevanjem masla sprva bela in gosta, sčasoma pa postane prozorna.
■ Čas priprave je odvisen od količine masla in posode. Za 150 gramov masla bi moralo zadostovati 20 minut, vendar pa raje upoštevajte dejstvo, da bo v kuhinji zadišalo po pečenih lešnikih, ko je maslo gotovo.
■ S krajšim časom kuhanja pripravimo kuhano maslo, delikatesni nadomestek za maslo.

Opozorila

■ Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 gramov masla vsebuje kar 240 miligramov holesterola. Zato je še dopustna dnevna količina zaužitega masla do 30 gramov na osebo.
■ Margarina vsebuje tudi do 35 % trans maščobnih kislin, ki jih je ameriški urad za hrano (FDA) leta 2013 razglasil za škodljive.

Viri

■ dopolnjen recept lešnikovo maslo ali rjavo maslo
■ številni različni viri 
 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki