Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Lešnikovo maslo

  (VIDEO) Počasi kuhano, bolj segrevano maslo, do svetle karamelne barve in vonja po lešnikih. Za izboljšanje številnih slanih in sladkih jedi.
  21. december 2004
  št. ogledov: 9308

  Priprava

  ■ Kozico nekoliko segrejemo pri srednji temperaturi.
  ■ Maslo narežemo na kocke; gl. pojasnila.

  Iz 225 g masla dobimo pribl. 2,4 dl lešnikovega masla.


  ■ V segreto kozico stresemo maslo. Temperaturo znižamo, maslo pa med občasnim mešanjem počasi stopimo. Stopljeno maslo se peni, po prostoru pa sčasoma zadiši po pečenih lešnikih; gl. opombe. Tedaj maslo odstavimo in prelijemo v hladno kozico, da ustavimo proces kuhanja. Če s kuhanjem nadaljujemo, pripravimo črno maslo.
  ■ Belo peno poberemo z žlico, maslo pa je povsem tekoče in karamelne barve. Nazadnje maslo precedimo v steklen kozarček skozi gosto cedilo obloženo z gazo.


  Lešnikovo maslo nazadnje precedimo; foto: Wild Wild Whisk

  Shranjevanje

  Ohlajeno lešnikovo maslo ali rjavo maslo lahko hranimo v hladilniku. Ko ga potrebujemo, kozarček potopimo v vročo vodo, da se stopi.

  Uporaba

  Lešnikovo maslo uporabljamo za izboljšanje okusa sladkih in slanih jedi, ki dobijo blagi priokus po oreških. Pri slanih jedeh z njim prelivamo termično obdelano zelenjavo, testenine, ribe, omlete, piščanca in krompirjev pire. Pri tem lahko maslu primešamo sesekljano sveže zelišče ali zeliščno mešanico, pogosto limonin sok, pri čemer dobimo mlinaričino maslo. Pri sladki jedeh ga dodajamo predvsem biskvitnemu testu, mafinom in keksom.
  ■ Z lešnikovim maslom lahko pripravimo tudi svetovno znano masleno omako z rumenjaki (holandska omaka).

  Nadomestek

  Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino, vendar pa je to s kulinaričnega in zdravstvenega vidika neprimerljivo slabše in povsem neustrezno nadomestilo. Za lešnikovo maslo je margarina povsem neustrezna. Gl. tudi opozorila.


  Taka razlika nastane, če maslo odstavimo 30 sekund kasneje; levo 8,30 minute, desno 9 minut; foto: Wild Wild Whisk

  Nasveti

  ■ Maslo praviloma lahko nadomestimo z margarino. Kar pa je s kuharskega in zdravstvenega vidika slabša in neustrezna izbira. Pri tem receptu niti ne.
  ■ Jed prelijemo z lešnikovim maslom,takoj ko se maslo še peni.

  Triki

  Če se maslo v hladilniku navzame neprijetnega vonja, ga položimo na manjši krožnik. Dodamo nekaj lističev svežega žajblja, vse skupaj ovijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik. Čez noč. Zjutraj je maslo kot sveže.

  Pojasnila

  ■ Maslo narežemo na kockice, da se enakomerno stopi.
  ■ Poznamo več vrst masla. Smetanovo maslo je nesoljeno maslo iz sveže smetane. Slano maslo je maslo, ki vsebuje 1,5-2 g soli na 100 g. Čajno maslo je kakovostnejša različica masla. Domače maslo ponavadi proizvajajo iz nepasterizirane smetane. Znano je po slankastem in izrazitem okusu. Za lešnikovo maslo slano maslo ni primerno.

  Različice

  ■ gl. uporaba

  Opombe

  ■ Pena je med segrevanjem masla sprva bela in gosta, sčasoma pa postane prozorna.
  ■ Čas priprave je odvisen od količine masla in posode. Za 150 gramov masla bi moralo zadostovati 20 minut, vendar pa raje upoštevajte dejstvo, da bo v kuhinji zadišalo po pečenih lešnikih, ko je maslo gotovo.
  ■ S krajšim časom kuhanja pripravimo kuhano maslo, delikatesni nadomestek za maslo.

  Opozorila

  Maslo sodi med najokusnejše in najlažje prebavljive maščobe. Žal pa 100 g masla vsebuje kar 240 mg holesterola. Zato je še dopustna dnevna količina zaužitega masla do 30 g / oseba.

  Viri

  ■ dopolnjen recept lešnikovo maslo ali rjavo maslo
  ■ številni različni viri

   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani