Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  špageti

  (it. spaghetti) Ena številnih skupin testnin. Špageti so najbrž najbolj znana in nabolj priljubljena skupina. Znani so po različni debelini, pa tudi po različnih vrstah testa oz. moke za testo.
  29. april 2011
  št. ogledov: 7429
  Špageti so po vsem svetu najbolj znane in priljubljene testenine. Uvrščamo jih med dolge testenine iz gnetenega testa, pripravljenega iz ostre moke ali duruma. Naprodaj so že posušeni izdelki, v Italiji pa jih uvrščajo med najbolj prepoznavne proizvode.Na splošno ločimo tanke in debele špagete, najbolj univerzalni so številka 5, najtanjši pa so laski (it. capellini) in črvički (it. vermicelli). Špagetov pred kuhanjem ne nalomimo, saj je njihov čar tudi v uživanju, ko jih navijamo na vilice. Skuhamo jih v soljenem kropu, seveda na zob. Pri najbolj izbranih jedeh špagete skuhamo v kokoši juhi ali v račji juhi.

  Pojasnila

  ■ Špageti so dolge, trde niti (ital. spago; nit, žica, vrvica). Najbolj univerzalni so št. 5.
  ■ Domače in industrijske špagete so delali v Italiji še v 20. stoletju s pomočjo stiskalnice torcio bigolare; testo so dali v stiskalnico in ga potiskali z vijačnim batom navzdol skozi luknjičasto kovino. Nato so špagete obešali na lesene palice in posušili na zraku. Danes starinsko prešo za pripravo domačih špagetov nadomešča električni gospodinjski aparat. V industriji je proizvodnja od gnetenja do sušenja avtomatizirana.

  Različice

  Makaroni al rintrocilo se imenujejo po valjarju s posebnimi utori, s katerimi razrežejo testo na špagete.
  Makaroni alla molinara so narejeni tako, da testo razvaljajo z rokami v dolgo tenko vrvico, ki jo sproti režejo v špagete.
  ■ Modna novost pri proizvodnji špagetov so špageti brez žitne moke (ali le z majhno količino). Izdelajo jih na primer iz mandljeve moke, pa tudi iz olivnega olja, ki mu primešajo želatino. Namesto v krop jih tik pred serviranjem vržejo v vodo z ledenimi kockami.

  Ideje

  Opombe

  Špagete uživamo samo z vilicami. Če si v Italiji pomagamo z vilicami, nas bodo debelo gledali.

  Opozorila

  Špagete pred kuhanjem nalomijo, pred uživanjem pa narežejo samo nepoznavalci.

  Zdravilni učinki

  (domnevni) 100 g špagetov vsebuje 349 kcal (1466 kJ), 14,9 g beljakovin, 2,9 g maščobe in 65,8 g ogljikovih hidratov.

  Zanimivosti

  ■ Špageti naj bi tako kot domnevno vse testenine v Italijo prišli s Kitajskega, vendar za to ni dokazov. 
  ■ Špagete je poimenoval Antonio Viviani leta 1842. Ime spago jim je dal, ker so ga spominjali na trakove vrvico (špago). Špageti so bili tedaj dolgo okoli 50 centimetrov. Po nekaterih virih je izraz prvi uporabil Giacinto Carena v svojem Gospodinjskem slovarju (Vocabolario domestico, 1846).
  ■ Špagete so prvotno izdelovali doma, za trg pa so jih začeli proizvajati v renesansi, hkrati z makaroni.
  ■ V prvi ameriški tovarni testenin, ki jo je leta 1848 odprl neki Francoz, so špagete sušili na soncu, kar na strehi tovarne.
  ■ Špageti imajo pomembno vlogo tudi v Disneyevi risanki Dama in potepuh (1955). Ko so jo leta 1998 ponovno začeli predvajati, so za premiero v Londonu skuhali največjo skledo špagetov: bilo jih je 274 kilogramov.
  ■ Najbolj izviren esej na temo špagetov je predstavil pisatelj Uwe Timm, ki je zgodovino in pomembnost njihove dolžine na treh straneh simbolično predstavil z enim samim stavkom. opozorilaOstre/pekoče začimbe niso primerne za otroke in ljudi z občutljivimi ali bolnimi prebavili.

  Viri

  ■ številni različni viri
  ■ foto Gurman
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani