Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Zavitek

  Zavitek ali štrudelj je sladka ali pikantna jed, pretežno iz vlečenega testa, redkeje iz listnatega, bolj izjemoma tudi iz krompirjevega ali iz kvašenega. Razvaljano testo poljubno nadenemo, najpogosteje s sadjem ali/in s skuto, ga zvijemo v ožji ali
  Foto: Gurman
  19. april 2011
  št. ogledov: 8813

  Zavitek ali štrudelj (gl. zanimivosti) je sladka ali pikantna jed, pretežno iz vlečenega testa, redkeje iz listnatega, izjemoma tudi iz krompirjevega ali iz kvašenega.
  Razvaljano testo poljubno nadenemo, najpogosteje s sadjem ali/in s skuto, ga zvijemo v ožji ali širši zvitek in ga spečemo v pečici. Najpogosteje ponudimo toplega do mlačnega.

  Nakup

  Naprodaj so številne različice zamrznjenega testa, pa tudi številne različice zamrznjenih zavitkov.

  Izboljšanje

  Zavitek 5 minut pred koncem pečenja premažemo s stopljenim maslom, sladke različice pa lahko tudi z mešanico sladke smetane in rumenjaka.

  Triki

  Olje in sladkor med posameznimi listi vlečenega testa zagotovita tako želeno hrustljavost zavitka. Sladkor komaj opazno karamelizira in poskrbi za dodatni (pri)okus.

  Pojasnila

  Zavitek vedno začnemo zvijati pri namazanem delu oziroma pri delu z nadevom. Na ta način dosežemo, da se pečeno testo lista, podobno kakor masleno testo.

  Različice

  SLADKO SLANO

  Ideje

  gl. burek (številne različice); gibanica (številne različice); štruklji (različice); vlečeno testo (različice

  Opozorila

  Zavitka ne izboljšamo z večjo količino sadja. Postane pacast in izgubi tako želeno hrustljavost. Poleg tega se odvečni sadni sok s sladkorjem izteka v pekač, kjer se zažiga.

  Zanimivosti

  ■ Zavitki k nam prihajajo iz Avstrije (nem. strudel), zato je slovensko pogovorno ime zanj štrudelj. Poimenovanje zavitek je mlajše, zato včasih dvom ali zapisati zavitek ali zvitek. Zavitek je na Koroškem previtič, narečni oziroma star izraz zanj pa je tudi povalnik.
  ■ V dunajski mestni knjižnici hranijo recept za jabolčni zavitek iz leta 1669, ki je prvi pisni dokument za pripravo te kultne slaščice, ki je tudi pri nas idomačena in priljubljena.
  ■ Restavracija z največjo izbiro različnih zavitkov na svetu je Rétesház (Hiša zavitkov) v madžarski prestolnici. Zavitke sproti pripravljajo in pečejo kar pred očmi radovednih turistov. Tako jim v celoti pokažejo postopek priprave, od katerega je najbolj privlačen in zanimiv del raztegovanje listnatega testa. Testo razvlečejo tako na tanko, da je mogoče skozenj brati časopis.

  Viri

  ■ dopolnjeno geslo zavitek ali štrudelj 
  ■ številni različni viri
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani