Prijava

Zavitek

Zavitek ali štrudelj je sladka ali pikantna jed, pretežno iz vlečenega testa, redkeje iz listnatega, bolj izjemoma tudi iz krompirjevega ali iz kvašenega. Razvaljano testo poljubno nadenemo, najpogosteje s sadjem ali/in s skuto, ga zvijemo v ožji ali
Foto: Gurman
19. april 2011
št. ogledov: 8666

Zavitek ali štrudelj (gl. zanimivosti) je sladka ali pikantna jed, pretežno iz vlečenega testa, redkeje iz listnatega, izjemoma tudi iz krompirjevega ali iz kvašenega.
Razvaljano testo poljubno nadenemo, najpogosteje s sadjem ali/in s skuto, ga zvijemo v ožji ali širši zvitek in ga spečemo v pečici. Najpogosteje ponudimo toplega do mlačnega.

Nakup

Naprodaj so številne različice zamrznjenega testa, pa tudi številne različice zamrznjenih zavitkov.

Izboljšanje

Zavitek 5 minut pred koncem pečenja premažemo s stopljenim maslom, sladke različice pa lahko tudi z mešanico sladke smetane in rumenjaka.

Triki

Olje in sladkor med posameznimi listi vlečenega testa zagotovita tako želeno hrustljavost zavitka. Sladkor komaj opazno karamelizira in poskrbi za dodatni (pri)okus.

Pojasnila

Zavitek vedno začnemo zvijati pri namazanem delu oziroma pri delu z nadevom. Na ta način dosežemo, da se pečeno testo lista, podobno kakor masleno testo.

Različice

SLADKO SLANO

Ideje

gl. burek (številne različice); gibanica (številne različice); štruklji (različice); vlečeno testo (različice

Opozorila

Zavitka ne izboljšamo z večjo količino sadja. Postane pacast in izgubi tako želeno hrustljavost. Poleg tega se odvečni sadni sok s sladkorjem izteka v pekač, kjer se zažiga.

Zanimivosti

■ Zavitki k nam prihajajo iz Avstrije (nem. strudel), zato je slovensko pogovorno ime zanj štrudelj. Poimenovanje zavitek je mlajše, zato včasih dvom ali zapisati zavitek ali zvitek. Zavitek je na Koroškem previtič, narečni oziroma star izraz zanj pa je tudi povalnik.
■ V dunajski mestni knjižnici hranijo recept za jabolčni zavitek iz leta 1669, ki je prvi pisni dokument za pripravo te kultne slaščice, ki je tudi pri nas idomačena in priljubljena.
■ Restavracija z največjo izbiro različnih zavitkov na svetu je Rétesház (Hiša zavitkov) v madžarski prestolnici. Zavitke sproti pripravljajo in pečejo kar pred očmi radovednih turistov. Tako jim v celoti pokažejo postopek priprave, od katerega je najbolj privlačen in zanimiv del raztegovanje listnatega testa. Testo razvlečejo tako na tanko, da je mogoče skozenj brati časopis.

Viri

■ dopolnjeno geslo zavitek ali štrudelj 
■ številni različni viri


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki