Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  šodo

  Lahka, sladka italijanska pena iz rumenjakov, sladkorja in (desertnega, belega ali penečega) vina, lahko z dodatki
  23. marec 2016
  št. ogledov: 2157
  Šodo ali šato je lahka, sladka italijanska pena iz rumenjakov in drugih dodatkov, najpogosteje desertnega (marsala), belega ali penečega (moscato d’Asti). Pogosto z dodatkom brizga konjaka, maraskina ipd.

  Serviranje

  Šodo lahko ponudimo kot samostojno sladico v šampanjskih kozarcih. Pogosto ga postrežemo kot omako k (orehovim) palačinkam, k različnim kolačem, k narastkom, vafljem, k sadju in k drugim sladicam.

  Različice

  ■ gl. bezgov vinski šodokavni šodo; vinski šodo; vinski šodo II; vinski šodo s stepeno smetano; vinski šodo s šerijem; vinski šodo z marsalo; vinski šodo z marsalo in limonino lupino ipd.
  ■ Neke vrste (mlečni) šodo je tudi angleška krema.

  Ideje

  ■ gl. beluši z bezgovim vinskim šodojem; breskve v rdečem vinu z vinskim šodojem; čokoladna torta z vinskim šodojem; marsala (številne ideje); orehove palačinke z vinskim šodojem; pena (številne različice); rumenjak (številne ideje); stročji fižol s šodojem; tiramisu z marsalo v kozarcu; tiramisu z vinskim šodojem v kozarcu; vinski šodo s stepeno smetano; vinski šodo z jagodami; vinski šodo z malinami; vinski šodo z marsalo in limonino lupino ipd.
  ■ Sadje s šodojem lahko gratiniramo; gl. fotografijo.

  Opombe

  Po teoriji je šodo (zabaione) le pena iz rumenjakov, sladkorja in iz desertnega, belega ali penečena vina, lahko z dodatkom. V skupini puščamo nekaj izjem, ki v izvirniku nosijo takšno ime recepta.

  Opozorila

  Za jedi, pri katerih jajc termično ne obdelamo nad 73 °C, uporabljamo izključno povsem sveža jajca. Sicer obstaja možnost zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.

  Zanimivosti

  ■ Francozi z imenom sabayon označujejo tudi različico holandske omake s smetano, ponavadi pripravljene s šampanjcem. Postrežemo jo k ribam ali lupinarjem.
  ■ Katarina Medici (Catherine de’ Medici, 1519-1589), francoska kraljica, je bila znana predvsem po svoji krutosti. Po domnevi, o kateri si zgodovinarji niso enotni, je iz Toskane v Francijo zanesla nekaj jedi, med njimi tudi vinski šodo in raco s pomarančami.
  ■ Vinski šodo je bil proti koncu 19. stoletja zelo popularen med rusko aristokracijo. Imel je zelo nenavadno ime - gogol’ mogol’.
  ■ Beseda zabaione izvira iz napolitanskega dialekta oziroma besede zapillare (speniti).

  Viri

  ■ dopolnjen pojem šodo ali šato
  ■ številni različni viri 

  Sletne povezave

  skoraj vse o šodoju (angl.) 
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.993
  receptov