Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Šodo

  Lahka, sladka italijanska pena iz rumenjakov, sladkorja in iz najpogosteje desertnega vina, lahko z dodatki. Šodo je lahko topla ali hladna samostojna sladica, pogosto pa ga dodajamo tudi drugim živilom ali sladicam.
  23. marec 2016
  št. ogledov: 2332
  Šodo ali šato je lahka, sladka italijanska pena iz rumenjakov, sladkorja in alkoholne pijače. Najpogosteje desertnega vina. Pogosto z dodatkom brizga konjaka, maraskina ipd.

  Serviranje

  Šodo lahko ponudimo kot samostojno sladico v šampanjskih kozarcih. Pogosto ga postrežemo kot omako k (orehovim) palačinkam, k različnim kolačem, k narastkom, vafljem, k sadju in k drugim sladicam.

  Različice

  ■ Neke vrste (mlečni) šodo je tudi angleška krema.

  Ideje

  ■ Sadje s šodojem lahko gratiniramo; gl. fotografijo.

  Opombe

  Po teoriji je šodo (zabaione) le pena iz rumenjakov, sladkorja in iz desertnega, belega ali penečena vina, lahko z dodatkom. V skupini puščamo nekaj izjem, ki v izvirniku nosijo takšno ime recepta.

  Opozorila

  Za jedi, pri katerih jajc termično ne obdelamo nad 73 °C, uporabljamo izključno povsem sveža jajca. Sicer obstaja možnost zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.

  Zanimivosti

  ■ Francozi z imenom sabayon označujejo tudi različico holandske omake s smetano, ponavadi pripravljene s šampanjcem. Postrežemo jo k ribam ali lupinarjem.
  Katarina Medici (Catherine de’ Medici, 1519-1589), francoska kraljica, je bila znana predvsem po svoji krutosti. Po domnevi, o kateri si zgodovinarji niso enotni, je iz Toskane v Francijo zanesla nekaj jedi, med njimi tudi vinski šodo in raco s pomarančami.
  ■ Vinski šodo je bil proti koncu 19. st. zelo popularen med rusko aristokracijo. Imel je zelo nenavadno ime: gogol’ mogol’.
  ■ Beseda zabaione izvira iz napolitanskega dialekta oziroma besede zapillare, speniti.

  Viri

  ■ dopolnjen pojem šodo ali šato
  ■ številni različni viri 

  Sletne povezave

  skoraj vse o šodoju (angl.) 


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani