Prijava

Sendvič

Namazana in obložena rezina kruha ali krušnega peciva, pokrita z drugo rezino kruha/peciva
Foto: IGA
27. julij 2015
št. ogledov: 2626
Sendvič je namazana in obložena rezina kruha (številne različice) ali krušnega peciva (številne različice), pokrita z drugo rezino kruha oziroma krušnega peciva. Izbiramo med številnimi pikantnimi namazi in oblogami. Med slednje najpogosteje uvrščamo (prekajene) suhe mesnine ali/in sire, pa tudi druga živila, zlasti (opečeno) zelenjavo. Gl. tudi različice.Odprti sendvič (open sandwich) je različica sendviča brez zgornje rezine kruha oziroma krušnega peciva. Manjša oblika je obložen kruhek, še manjša pa kanape. Klubski sendvič (club sandwich) sestavljajo 3 rezine kruha/krušnega peciva ter po dva namaza in dve oblogi. Gl. tudi zanimivosti.Deckerjev sendvič sestavlja več plasti kruha in nadevov.Neapeljski sendvič je različica Deckerjevega sendviča, pri katerem se izmenjujejo rezine belega in črnega kruha.Topli sendvič običajno spečemo v pečici ali ležečem opekaču (toaster).Angleški sendvič (butty, sarnie) je iz opečenca (toasta) brez skorje, narezanega na trikotnike.Podmornica (submarine, sub, grinder, hero, hoagie, poor boy, po’boy, torpedo) je prerezana francoska štruca, nabasana z vsem (ne)mogočim.

Serviranje

Sendviče ponudimo pretežno za zajtrk ali za malico, lahko so lažji samostojni obrok, zelo primerni pa so tudi za piknike. Manjše oblike sendvičev (obložen kruhek, kanape) strežemo pri različnih bifejih, kjer hrano uživamo stoje.

Shranjevanje

Sendvičev praviloma ne delamo na zalogo. Sproti si pripravljamo sveže. Če pa že, narejene ovijemo v papir ali folijo in shranimo v hladilnik. nakup Naprodaj so sendviči različnih oblik, velikosti, namazov in nadevov. Najokusnejšega pa si vendarle pripravimo sami; gl. različice.

Sestavine

Improvizirajmo. Pri pripravi različnih sendvičev skorajda ni omejitev: različne vrste kruha ali krušnega peciva, namazi, suhe mesnine, siri, meso, perutnina, ribe, raki, zelenjava, prelivi itd. Na tisoče različic, tako da sendvič z malo domišljije lahko v celoti prilagodimo svojemu okusu.

Izboljšanje

■ Tudi pri sendvičih velja, da bo jed uspela le z najboljšimi in svežimi (lokalnimi) sestavinami.
■ Odličen dodatek k različnim sendvičem je pikantni česen v kisu.

Začinjanje

Večino sendvičev lahko izboljšamo s svežo zelenjavo, s svežimi zelišči, s čiliji ali/in sveže mletim/strtim poprom.

Nasveti

Sendviče praviloma pripravljamo s svežim kruhom oziroma krušnim pecivom. Izjema so opečene različice, pri katerih lahko (u)porabimo tudi kakšen dan star kruh.

Različice

■ gl. čabata s kozjim sirom in jagodami; čabata s papriko in mocarelo; opečena čabata s koromačem in pršutom; opečena čabata s praženimi piščančjimi jetrcamiopečena čabata z zelenjavo in mocarelo; opečen sendvič z mocarelo in baziliko; opečen kruhek s pistacijevim maslom, čokolado in solnim cvetom; pečeni sendvič s pršutom, šunko, mocarelo in olivno solato; perfekten sendvič s kozjim sirom in pečenimi češnjevci; sendvič s hladno svinjsko pečenko in krešosendvič s kostanjevo peno, pršutom in karameliziranimi hruškamisendvič s kozjo skuto, figami in datlji; sendvič s kremnim sirom, češnjevci in poromsendvič s paradižniki, črnimi olivami, kaprami in meto; sendvič s pečenim česnom in grojerjem; sendvič s piščančjim filejem, slanino, paradižnikom in majonezo; sendvič s puranjim filejem, slanino, paradižnikom in majonezo; sendvič s sirom, prekajenim lososom in paradižnikomsendvič s svinjsko pečenko po kantonsko; sendvič z avokadom in kozicami; sendvič z bobovim namazom in sirom; sendvič z breskvami in camembertom; sendvič z jajčno omleto in gobami; sendvič z jogurtom s kumaro in pečenimi paprikamisendvič z mocarelo, špinačnim pestom in črnimi olivami; sendvič z opečenimi jajčevci, salamo in origanom; sredozemski sendvič z bučkami, češnjevci, pestom in olivami; švicarski sendvič; topli sendvič z mocarelo in pestom ipd.
■ gl. opečen kruhek (toast; številne različice)

Zanimivosti

■ Sendviče so uživali že Stari Rimljani, imenovali so jih offulae.
■ Legenda pravi, da je sendvič nastal leta 1762. Takrat John Montagu, četrti sandwiški grof, londonski minister in strastni kvartopirec, med 24-urno partijo v Beef Stake Clubu ni imel časa jesti (po različici s hrano ni hotel zamazati kart). Služabnici (po različici butlerju) je naročil, naj da živila med dve rezini kruha. Nato je še en kvartopirec naročil "kruh kot Sandwich".
■ Klubski sendvič je nastale leta 1894 v ZDA.

Viri

■ številni različni viri
■ foto Meike Peters, eat in my kitchen 


© 2004-2020 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki