Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Sendvič

  Namazana in obložena rezina kruha ali krušnega peciva, pokrita z drugo rezino kruha/peciva
  Foto: IGA
  27. julij 2015
  št. ogledov: 2744
  Sendvič je namazana in obložena rezina kruha (številne različice) ali krušnega peciva (številne različice), pokrita z drugo rezino kruha oz. krušnega peciva. Izbiramo med številnimi pikantnimi namazi in oblogami. Med slednje najpogosteje uvrščamo (prekajene) suhe mesnine ali/in sire, pa tudi druga živila, zlasti (opečeno) zelenjavo. Gl. tudi različice.
  Odprti sendvič (open sandwich) je različica sendviča brez zgornje rezine kruha oziroma krušnega peciva. Manjša oblika je obložen kruhek, še manjša pa kanape. Klubski sendvič (club sandwich) sestavljajo 3 rezine kruha / krušnega peciva ter po dva namaza in dve oblogi. Gl. tudi zanimivosti. Deckerjev sendvič sestavlja več plasti kruha in nadevov. Neapeljski sendvič je različica Deckerjevega sendviča, pri katerem se izmenjujejo rezine belega in črnega kruha.Topli sendvič običajno spečemo v pečici ali ležečem opekaču (toaster). Angleški sendvič (butty, sarnie) je iz opečenca (toasta) brez skorje, narezanega na trikotnike. Podmornica (submarine, sub, grinder, hero, hoagie, poor boy, po’boy, torpedo) je prerezana francoska štruca, nabasana z vsem (ne)mogočim.

  Serviranje

  Sendviče ponudimo pretežno za zajtrk ali za malico, lahko so lažji samostojni obrok, zelo primerni pa so tudi za piknike. Manjše oblike sendvičev (obložen kruhek, kanape) strežemo pri različnih bifejih, kjer hrano uživamo stoje.

  Shranjevanje

  Sendvičev praviloma ne delamo na zalogo. Sproti si pripravljamo sveže. Če pa že, narejene ovijemo v papir ali folijo in shranimo v hladilnik.

  Nakup

  Naprodaj so sendviči različnih oblik, velikosti, namazov in nadevov. Najokusnejšega pa si vendarle pripravimo sami; gl. različice.

  Sestavine

  Improvizirajmo. Pri pripravi različnih sendvičev skorajda ni omejitev. Različne vrste kruha ali krušnega peciva, namazi, suhe mesnine, siri, meso, perutnina, ribe, raki, zelenjava, prelivi itd. Na tisoče različic, tako da sendvič z malo domišljije lahko v celoti prilagodimo svojemu okusu.

  Izboljšanje

  ■ Tudi pri sendvičih velja, da jed uspe le z najboljšimi in svežimi (lokalnimi) sestavinami.
  ■ Odličen dodatek k različnim sendvičem je pikantni česen v kisu.

  Začinjanje

  Večino sendvičev lahko izboljšamo s svežo zelenjavo, s svežimi zelišči, s čiliji ali/in sveže mletim/strtim poprom.

  Nasveti

  Sendviče praviloma pripravljamo s svežim kruhom oziroma krušnim pecivom. Izjema so opečene različice, pri katerih lahko (u)porabimo tudi kakšen dan star kruh.

  Različice

  Zanimivosti

  ■ Sendviče so uživali že Stari Rimljani, imenovali so jih offulae.
  ■ Legenda pravi, da je sendvič nastal leta 1762. Takrat John Montagu, četrti sandwiški grof, londonski minister in strastni kvartopirec, med 24-urno partijo v Beef Stake Clubu ni imel časa jesti (po različici s hrano ni hotel zamazati kart). Služabnici (po različici butlerju) je naročil, naj da živila med dve rezini kruha. Nato je še en kvartopirec naročil kruh kot Sandwich.
  ■ Klubski sendvič je nastale l. 1894 v ZDA.

  Viri

  številni različni viri


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani