Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  šarkelj

  Šarkelj je tradicionalni rebrasti kolač iz kvašenega testa ali iz testa s pecilnim praškom, ki mu dodamo rozine, kandirano sadje ali/in druga živila.
  04. december 2016
  št. ogledov: 1736
  Šarkelj je tradicionalni (praznični) rebrasti kolač iz kvašenega testa ali iz testa s pecilnim praškom, ki mu dodamo rozine, kandirano sadje ali/in druga živila. Šarkelj ponavadi odišavimo z limonino lupinico ali/in z vanilijevim sladkorjem. Šarkelj pečemo v tipičnem visokem, okroglem, rebrastem modelu s tulcem na sredini. Ta je lahko iz kovine, keramike, stekla ali silikona. Šarkelj je (abecedno) avstrijska, francoska (alzacijska), nemška in švicarska specialiteta.

  Različice

  ■ gl. dišeči skutin šarkelj; dunajski šarkelj; dunajski šarkelj II; jabolčni šarkelj; kolač (številne različice); koroški šarkelj (nadev iz rozin); kvašen šarkelj z rozinami; lešnikov šarkelj; limonin šarkelj; limonin šarkelj z rozinami; polnozrnati rozinov šarkelj z medompomarančni šarkelj; rozinov šarkelj z mandlji; sočen pomarančni šarkelj; {{šarkelj s citrusi, makom in oljčnim oljem}}; šarkelj s kandiranim ananasom in kokosom; šarkelj z jogurtom; šarkelj z mandlji in rozinami; šarkelj z nadevom iz rozin ipd.
  ■ Nekateri viri med šarklje uvrščajo tudi panetone (številne različice), ki pa nima značilne rebraste oblike.

  Zanimivosti

  Šarkelj izhaja iz nemškega schärtel , ta pa iz staro nemškega scharte, pekač.

  Sletne povezave

  skoraj vse o šarklju (nem., Wikipedia) 
   
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.996
  receptov