Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Rolada

  Rolada je zvitek iz osnove, najpogosteje iz (čokoladnega) biskvitnega testa ali iz mesa, ki ga poljubno namažemo ali/in obložimo in zvijemo.
  05. marec 2016
  št. ogledov: 2759
  Rolada je zvitek iz osnove, najpogosteje iz biskvita ali mesa, ki ga poljubno namažemo ali/in obložimo in zvijemo. Sladke rolade pripravljamo z biskvitnim testom za sladke rolade (lahko z dodatkom kakava ali čokolade v prahu), mesne s tanko plastjo mesa, ribje s tankim ribjim filejem, gnjatne iz tankih rezin gnjati ipd. Sladke rolade najpogosteje namažemo z izbrano (domačo) marmelado ali z džemom, lahko pa tudi z izbrano kremo; gl. namazi (številne sladke in slane različice). Obložimo jih lahko z drobnim ali z drobno narezanim sadjem. Mesne, ribje in podobne rolade najpogosteje nadevamo s različnimi penami ali penicami.

  Različice

  gl. ROLADE (sladke in slane)
  biskvitno testo (številne različice)
  biskvitno testo za rolade brez glutena, biskvit

  Kuharski leksikon

  Biskvitno testo za rolade ponavadi ne vsebuje pecilnega praška ali drugih sredstev za vzhajanje. Z dolgotrajnim stepanjem jajc sobne temperature (!) in sladkorja (10 minut) v testo vtepemo zrak. Ki se v njem obdrži. Dolgotrajno stepanje obenem zagotovi puhasto teksturo biskvita.

  Rolada se v tujini imenuje Swiss roll, pa kljub temu ni švicarska. Domnevno izvira iz Avstrije. V ZDA najdemo prvi recept zanjo v kuharici American Home Cook, 1872.


  Razpokam v biskvitu za rolade se izognemo, tako da še vroč biskvit zavijemo v čisto kuhinjsko krpo, potreseno s sladkorjem. Tako ohranimo testo vlažno, obenem pa obdrži svojo obliko. Ko se testo ohladi, ga nežno odvijemo in namažemo / nadevamo po receptu.
  Rolada je občutno okusnejša, če namazano / nadevano zvijemo in pustimo počivati 2 uri. V tem času biskvit vsrka nekaj vlage iz namaza / nadeva. Poleg tega se obe komponenti povežeta v bolj vlažen in bolj okusen desert.

  Viri

  številni različni viri
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani