Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Pita

  Pita je sladka ali pikantna jed, najpogosteje iz krhkega testa in nadeva; testo je lahko tudi vlečeno ali listnato, redkeje je kvašeno. Pite delimo na odkrite pite, pri katerih je zaključna plast nadev oz. obloga, in na pokrite pite.
  31. julij 2012
  št. ogledov: 10242
  Pita je sladka ali pikantna jed, najpogosteje iz krhkega testa in nadeva, testo pa je lahko tudi vlečeno ali listnato, redkeje kvašeno. Pite delimo na odkrite pite, pri katerih je zaključna plast nadev oziroma obloga, in na pokrite pite, pri katerih je zaključna plast testo ali mrežica iz testa. Slednjo pripravimo tako, da del testa razvaljamo in narežemo na trakove, s katerimi naredimo rešetkast ali mrežast vzorec. Včasih za pripravo pite uporabimo pomožen kuharski postopek, imenovan slepo pečenje. Pri tem najprej nekaj časa pečemo testo, ki smo ga prekrili z alu folijo in obtežili z rižem ali suhim fižolom. Potem obtežitev in folijo odstranimo, pito pa obložimo in spečemo po receptu.


  Kako krhko testo razvaljamo in najbolj preprosto prenesemo v model


  Kako naredimo mrežo iz testa


  Kako okrasimo rob pite

  Kako krasimo pite

  Nasveti

  ■ Ko je pita pokrita s testom, jo premažemo z jajci. Tako bo dobila sijočo glazuro. Če želimo še posebej bleščečo pito, jo po vrhu premažemo dvakrat: prvič pred pečenjem, drugič pa tik preden jo vzamemo iz pečice.
  ■ Rezanje in serviranje pite je preprostejše, če jo spečemo v modelu s snemljivim obodom.

  Triki

  ■ Krhko testo ugnetemo s hladnimi dlanmi. Ohladimo jih pod tekočo hladno vodo, potem pa jih dobro obrišemo.
  ■ Kadar krhkemu testu dodamo malo smetane za kuhanje ali kisle smetane, le-ta preprečuje, da bi se testo med pripravo preveč segrelo.
  ■ Če testo ugnetemo z dlanmi, ga v hladilnik postavimo vsaj za 30 minut. Če se v tem času preveč strdi, ohlajenega pustimo 30 minut pri sobni temperaturi.
  ■ Če nimamo modela za pito, ga lahko za silo oblikujemo iz dvojne ali trojne alu folije. Ali pa preprosto spečemo štirioglato pito v klasičnem, nekoliko višjem pekaču.
  ■ Če želimo pito s skorj(ic)o, uporabimo pekač s kovinskim dnom. Kadar želimo skorjico samo na vrhu, uporabimo glinen pekač.

  Pojasnila

  gl. opombe

  Različice

  ■ gl. PITE (sladke in slane)

  SLADKE SLANE (v Franciji quiche; gl. opombe) ■ gl. francosko testo za pito; hitro krhko testo; sladko krhko testo (pâte sucrée; zelo okusna in za pripravo zelo preprosta različica sladkega krhkega testa) ipd.

  Ideje

  gl. kolač (številne sladke in pikantne različice); torta (številne različice)

  Opombe

  Pri (pikantnih) pitah pogosto mešamo pojme pita, gibanica, zavitek in burek. Burek je v balkanskih državah le jed, pripravljena z mesom. Vsi drugi »bureki« so tam pite. Po drugi strani pa je na Balkanu pogosto pita tudi tisto, kar je pri nas zavitek. Pri Gurmanu smo tudi balkanske pite (bureke, zavitke, gibanice) uvrstili med pite. 

  Opozorila

  Belo moko in sladkor uvrščamo med najbolj škodljiva živila.

  Zanimivosti

  Linška pita nosi ime po avstrijskem mestu Lienz. Recept zanjo je domnevno najstarejši ohranjeni zapis za kolač, ki datira v leto 1653. Našli so ga v arhivu samostana Admont, v kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa.
  ■ V Franciji pripravljajo številne pikantne (quiche) in sladke pite (tarte).
  ■ V Veliki Britaniji in v ZDA (pie) je pita še posebej priljubljena. V ZDA jo pripravljajo s testom iz soljene moke in masla. Oblikujejo ga v hlebček, ki ga ovitega v prozorno folijo vsaj za 15 minut postavijo v hladilnik. Nato ga razvaljajo v 2 lista s premerom 22 do 25 centimetrov. En ali oba lista uporabljajo za podlago, obložijo pa jo z mesom (losovim, bizonjim), ostrigami, zelenjavo ali s sadjem.
  ■ Pri Angležih so priljubljene mesne pite (piščanec, ovčetina, govedina, ledvičke, svinjina) in jabolčne pite. Posebej znana in priljubljena je božična mesna pita.
  ■ V Bosni in Hercegovini pripravljajo pito iz mesa in mešane zelenjave. Tirit pita je iz perutnine. Katmer pita je iz posebnega listnatega testa, nadevanega z maso iz mešanega mletega testa, čebule, jajc in masti.
  ■ Srbi pripravljajo mesno pito iz mlete govedine in svinjine. Njihova posebnost je zeljanica, pita iz sira in špinače, pogosto tudi s kajmakom. Gl. tudi opombe.
  ■ Albanci pripravljajo porovo pito z vlečenim testom.
  ■ Grška mesna pita je kreatopita. Tourta je kretska pita z jagnjetino. Sirova pita je tiropita, nadevana s špinači pa je spanakopita.
  ■ Romunska pita je iz koruzne moke in nadeva iz suhega mesa.
  ■ Bolgari pripravljajo pito s čebulo in papriko.
  ■ Največjo pito na svetu so pripravili v floridskem mestu Plant City. Velika je bila 86,82 m2, tehtala je 3687 kg. Zanjo so porabili 1812 kilogrami jagod, prekrili pa so jo s 617 kilogrami stepene smetane. viri 
  ■ številni različni viri  

  Spletne povezave

  ■  kako hladno maslo s prsti vtremo v moko; gl. video
  ■  kako krhko testo razvaljamo in prenesemo v model; gl. video

   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani