Prijava DODAJ SVOJ RECEPT
  IŠČI PODROBNO

  Pečenka

  Pečenka je jed iz pečene živali ali iz večjega kosa mesa, bodisi teletine, govedine, junčevine, drobnice, svinjine, (divje) perutnine ali divjačine. Pečenke najpogosteje spečemo v pečici, pravilno pečene ps odlikujeta sočna notranjost in hrustljavo (za)pečena zunanjost. Ponudimo toplo ali hladno.
  25. februar 2016
  št. ogledov: 5206

  Pečenka je jed iz pečene živali ali iz večjega kosa mesa, bodisi teletine, govedine, junčevine, drobnice, svinjine, (divje) perutnine ali divjačine. Pečenke najpogosteje spečemo v pečici, cele živali ali večje kose mesa pa lahko spečemo tudi drugače, vendar te načine obravnavamo pri samostojnih rubrikah: gl. pečenje na ražnju, pečenje na žaru in pečenje pod črepnjo (čripnja, pokrov, peka, sać).Pravilno pripravljeno pečenko odlikujeta sočna notranjost in hrustljavo (za)pečena zunanjost. Jed najpogosteje ponudimo toplo, lahko pa tudi hladno. Pečenka se lahko imenuje po vrsti mesa (npr. telečja pečenka), po kosu mesa (npr. pečen goveji file) ipd. Pečemo lahko tudi posamezne dele mesa, npr. piščančja bedrca, vendar teh nismo umestili med pečenko. 

  Različice

  ■ DIVJAČINA: gl. nadevane prsi divjega prašička; srna z rukolo, hruškami in gorgonzolino majonezo ipd.
  ■ DROBNICA: gl. jagnječja pečenka v jogurtu; jagnječja rolada v paradižnikovi omaki z olivami, rožmarinom in pomarančno lupino; jagnjetina v pečici; kozličkovo stegno z zelenjavo v pečici; marinirana pečena jagnjetina; pečena jagnjetina (številne različice); pečen mariniran jagnječji kare s pistacijami; pečeno jagnječje stegno s kruhovim nadevom; pečeno jagnječje stegno s paradižnikom, česnom in rožmarinom; pečeno jagnječje stegno s pečenim rožmarinovim krompirjem; pečeno jagnječje stegno s skorjico iz koromača in rožmarinapečeno jagnječje stegno s stročjim fižolom; pečeno jagnječje stegno z bučo po orientalsko; pečeno kozličkovo stegno z mandljevo omako; počasi pečena jagnjetina z belim vinom ipd.
  ■ DRUGO: gl. mesna štruca ipd.
  ■ GOVEDINA: gl. goveja pečenka s šampanjcem; goveji file v pečici s smetanovo omako; goveji file v pršutu; goveji file Wellington; hladen pikanten pečen rostbif; pečen goveji filepečen goveji file s šampinjoni in belo vinsko omako; pečen goveji file s šampinjoni v rdeči vinski omaki; pečen rostbif in kumare v solati; rostbif s hruškami in gorgonzolino omako; rostbif s štirimi popri po angleško ipd.
  ■ PERUTNINA: gl. flambiran piščanec s štiridesetimi stroki česna in pehtranom; flambiran piščanec z jabolki in česnom; hladen mariniran pečen piščanec v presni paradižnikovi omaki; hrustljavo pečena raca; hrustljavo pečeni sočni piščanec pod opeko; hrustljavo pečen piščanec; hrustljavo zapečen nadevan piščanec; kokoš z nadevom iz suhega sadja; mariniran pečen piščanec na soli; mariniran pečen piščanec s pomarančami in medom; mariniran pečen piščanec v pivu; mariniran pečen piščanec z limono in klinčki; nadevan puran; nadevan puran po piemontskonajboljši pečeni piščanec šefa Thomasa Kellerja; pečena gos; pečena raca z opečenimi jabolki; pečena raca z mlinci in ajdovo kašo; pečene puranje prsi s črnim česnovim maslompečeni piščanec po toskansko; pečeni piščanec s česnom in zeliščno omako; pečeni piščanec s pikantnimi breskvami; pečeni piščanec v ponvi z limonovim maslompečeni piščanec z maslenim premazom in pikantnim krompirjem; pečeni piščanec z marsalo; pečen mariniran piščanec s česnovim krompirjem; pečen mariniran piščanec tandoori; pečen piščanec (številne različice); pečen piščanec brez kosti; pečen piščanec na pivski steklenici; pečen piščanec na soli; pečen piščanec s češnjevci in olivami; pečen piščanec s čebulo; pečen piščanec s hrustljavo kožico; pečen piščanec s koromačem; pečen piščanec s krompirjem in limono; pečen piščanec s krompirjem in pivompečen piščanec s krompirjem po grško; pečen piščanec s krompirjem v vrečki; pečen piščanec s paradižnikom in česnom; pečen piščanec s sardelnim maslom; pečen piščanec s treviškim radičem in pomarančami; pečen piščanec v solni skorji; pečen piščanec z gomoljno zelenjavo; pečen piščanec z limeto in rožmarinom; pečeni piščanec z limono (številne različice); pečen piščanec z medom, limono in timijanom; pečen piščanec z zelenjavno omako; pečen puran s kostanjevim nadevom; pečen puran s kostanjevo jabolčnim nadevom; pečen račji file iz pomarančne marinade; pekoč pečen piščanec po indijsko; pekoč pečen piščanec s suhimi slivami; piščanec na ražnju in krompir v pečici; piščanec s česnovim nadevom v solni skorji s pečeno mlado peso; piščanec s štiridesetimi stroki česna; počasi pečeno puranje bedro z zeliščipopolno pečena božična purica; sočno hrustljavo pečeni piščanec z lešnikovim maslom; sočno pečena purica ipd.
  ■ SVINJINA: gl. bretonska svinjska pečenka; hrustljava svinjska pečenka; hrustljavo pečena svinjina s krompirjem; lepljiva svinjska rebrca v pečici; marinirana pečena svinjska krača s prebrancem; marinirana pečena svinjska rebrca s sladko pekočo paradižnikovo omako; marinirana pečena svinjska rebrca; marinirana svinjska rebrca z medom; mariniran pečen svinjski vrat; mrežna pečenkanajbolj preprosta svinjska pečenka; najbolj sočna marinirana svinjska rebrca iz pečice; najboljša pečena svinjska rebra; najboljša svinjska krača; pečena svinjska krača; pečena svinjska krača brez kosti; pečena svinjska rebrca z BBQ omako z amber pivom; pečen odojek; pečen odojek z gomoljno zelenjavopečeno svinjsko pleče z zelišči in začimbamipečen svinjski file s pikantnimi hruškami v omaki; pečen svinjski file z jabolki; pečen svinjski vrat s krompirjem in korenjem; pečen svinjski vrat z zelenjavo v foliji; počasi pečen mariniran svinjski flam po kantonsko; počasi pečena natrgana pekoče sladka svinjinapretaknjen mariniran svinjski vrat s cvičkovo omako; sendvič s hladno svinjsko pečenko in krešo; sendvič s svinjsko pečenko po kantonsko; sočna svinjska pečenka, sladki krompir, pastinak in čebula v pivusvinjina z zelenjavo pod stekleno črepnjo; svinjska krača po kmečko; svinjska pečenka s koromačevim zelenjem; svinjska pečenka z gomoljno zelenjavo; svinjska pečenka z mladim krompirjemsvinjska rebrca s pekočo borovničevo glazuro; svinjska rolada z mandlji, baziliko in rožmarinom (porchetta); svinjska rolada z nadevom iz kruha, ocvirkov in mlade čebulesvinjski file v mrežici; svinjski file z nadevom iz orehov in suhih marelic; svinjski file z nadevom iz suhih sliv z ajdovo kašo in jurčki; svinjski file z zelenjavo v sojini omaki; šunka v testu ipd.
  ■ TELETINA: gl. pečena telečja krača; pečena telečja krača II; počasi pečena teletina; telečja pečenka (številne različice); telečja pečenka s čemaževimi rezanci; telečja pečenka z rožmarinom; telečja pečenka z zelenjavo in vinsko omako; telečja rolada s špinačo, pečenimi paprikami in feto; telečja rolada z gobovim nadevom; telečja rolada z zelenjavnim nadevom; telečje prsi z nadevom iz kruha in šampinjonov; telečje prsi z žemeljnim nadevom; telečja rolada z zelenjavnim nadevom; telečje prsi z žemeljnim nadevom; telečje prsi z nadevom iz kruha in šampinjonov; telečji file z zelenjavo v pečici ipd.

  Izboljšanje

  ■ Mastno perutnino, zlasti raco in gos, pred peko natremo z zeliščno mešanico; pri posamezni perutnini si oglejte najboljši izbor začimb/zelišč (ideje). Perutnini izboljšamo okus, obenem pa postane lažje prebavljiva.
  ■ V trebušno votlino perutnine za peko potisnemo jabolka, pomaranče, čebulo, česen ipd. Meso in omaka bosta bolj aromatična.
  ■ Piščance/kokoši lahko pred pečenjem namažemo z medom.
  ■ Za lepo kožico/skorjico meso po 30 minutah pečenja vsakih 10–20 minut prelivamo s pečenkinim sokom (z dna pekača), z juho ali s soljeno vodo, piščance in kokoši pa z maslom ali/in pivom. Prelivanje opravimo čim hitreje, da se pečica ne hladi.
  ■ Posebno okusno svinjsko pečeno pripravimo, če meso dan pred peko natremo s kombinacijo mlete rdeče paprike in sveže mlete kumine ali gorčice in žajblja, lahko tudi s česnom. Tik pred pečenjem meso natremo še z mešanico soli (gl. nasveti) in sveže mletega/strtega popra.
  ■ Kadar pečemo file, ovit v listnato testo, testo premažemo s praženo (karamelizirano) čebulo in s prepraženimi gobami. Ali/in z drobtinicami, prepraženimi na maslu, ali/in z mletimi ali z drobno sesekljanimi lešniki.
  ■ Jagnjetino pred pečenjem natremo s česnom, lahko pa tudi z mešanico sredozemskih ali orientalskih začimb/zelišč.

  Shranjevanje

  Če nam kos pečenke ostane, ga zavijemo v alu folijo in shranimo v hladilnik. Ponudimo hladno ali pa jo pred serviranjem kar v alu foliji pogrejemo v pečici. Gl. tudi triki.

  Izboljšanje

  gl. nasveti, triki

  Nasveti

  ■ Meso vzamemo iz hladilnika najmanj 60 minut pred začetkom pečenja, da se enakomerno ogreje na sobno temperaturo.
  ■ Meso, ki ga (s)pečemo s kostmi, se manj skrči in ostane bolj sočno.
  ■ Sol vpija vlago, zato je priporočljivo, da pečenke solimo sredi pečenja ali celo proti koncu pečenja.
  ■ Pusto meso pred pečenjem pretaknemo ali bardiramo oziroma ga obložimo ali ovijemo s tankimi rezinami slanine. Zaščitimo ga lahko tudi z grobo soljo ali z alu folijo.
  ■ Pečenko pečemo v pekaču, ki je le za malenkost večji od kosa mesa. Večji pekač uporabimo le, če z mesom pečemo tudi zelenjavo oz. prilogo.
  ■ Pekač z mesom praviloma položimo na srednjo letvico v pečici. Razen, če recept ne terja drugače.
  ■ Meso vsebuje lastno maščobo, zato ga opečemo na majhni količini maščobe ali pa ga z zelo vročo maščobo le prelijemo.
  ■ Zelo mastno meso med pečenjem zalivamo le z vročo vodo ali z vinom, potem pa s pečenkinim sokom z dna pekača. Za prelivanje pečenke in izboljšanje omak uporabljamo samo kakovostna vina. Vino, ki ni dobro za pitje, ni dobro niti za kuhanje.
  ■ Pečeno pečenko ovijemo v alu folijo in pustimo počivati 10–15 minut; izjema je ovčetina. Da mesni sokovi med rezanjem mesa ne iztečejo, ampak se v tem času enakomerno porazdelijo po mesu. Tako je vse meso enako sočno.
  Perutnina. – Perutnino dobro očistimo. Zunanjost in notranjost operemo z vodo, potem pa meso dobro posušimo. Najbolje s papirnatimi kuhinjskimi brisačami.– Zamrznjene perutnine ne odmrzujemo z vročo vodo, v pečici ali pd. Za dan ali dva jo položimo v hladilnik.– Manj mastno perutnino (npr. pura, divja perutnina) pred izsušitvijo zaščitimo z bardiranjem ali z alu folijo.– Mast, ki se izcedi med peko gosi in rac, je delikatesa, ki jo hranimo v steklenih kozarčkih v hladilniku. S to mastjo začinimo/izboljšamo različno zelenjavo, predvsem krompir, bodisi pečeno ali kuhano.
  Svinjina, drobnica, junčevina. – Najboljšo svinjsko pečenko pripravimo iz stegna, vratu (brez kosti) in iz svinjskega fileja. Meso se hitro speče in ostane sočno.– Svinjska pečenka dobi hrustljavo skorjico, če meso po 30 minutah pečenja redno prelivamo s čisto mesno juho, s pivom ali z vinom.– Junčje meso sprva pečemo pri višjih temperaturah, dokončamo pa ga pri srednjih. Da se na mesu hitro naredi skorjica, ki mu ohrani sočnost in zagotovi mehkost.– Najbolj okusno jagnječjo pečenko pripravimo s stegnom ali s hrbtom jagenjčka starega 8–12 mesecev. Jagenjčke, mlajše od 3 mesecev, pečemo cele. Meso je bolj mehko, a nima povsem razvite arome.– Jagnječja pečenka je še posebej sočna in mehka, ob dolgotrajnem pečenju pri 80 ºC. Vendar v tem primeru nima hrustljave kožice, ki jo dobimo, če meso nazadnje na hitro zapečemo pod zgornjim žarom v pečici.Jagnjetine ne pečemo pod folijo. triki
  ■ Perutnina, zlasti raca in gos, je še posebej mehka, če jo 2 dni pred peko po zunanji strani in znotraj natremo s soljo in položimo v hladilnik. Da se odcedi. Dan pred pečenjem perutnino znova nasolimo (gl. nasveti) in začinimo s sveže mletim/strtim poprom.
  ■ Pečenka dobi lepo rumeno skorjico, če jo pred pečenjem premažemo z rdečim vinom.
  ■ Pečenka je sočnejša, če meso prekrijemo z alu folijo ali pa ga potisnemo v vrečko za pečenje. Pa še pečica ostane čista. Če želimo po površini pečenke skorjico, meso 5–10 minut pred koncem pečenja odkrijemo in (za)pečemo pri višji temperaturi ali pod zgornjim žarom.
  ■ Mesno pečenko spečemo enakomerno po vseh straneh, če meso položimo na kosti, položene v pekač.
  ■ V pekač skupaj z mesom položimo manjšo neolupljeno bučko. Med pečenjem izloča točno toliko vlage, kolikor je meso potrebuje za pravšnjo sočnost.
  ■ Pečenko proti koncu peke prelijemo z malo sladke smetane. Pospešimo pečenje in izboljšamo okus.
  ■ Netipično, a izjemno okusno pečenko lahko pripravimo s tehniko počasnega kuhanja v vakuumu, le da meso pred kuhanjem ali po njem opečemo v ponvi.
  ■ Dan ali dva stara pečenka je videti kot sveže pečena, če meso za 3 ure potopimo v blago soljeno vodo. Nato meso obrišemo, položimo v pekač in spodlijemo s pečenkinim sokom ali z omako. Pekač z mesom za 10 minut položimo v pečico, ogreto na 200 ºC.

  Ideje

  ■ Večje kose mesa lahko pečemo tudi drugače, vendar te načine obravnavamo pri samostojnih rubrikah: gl. pečenje na ražnju; pečenje na žaru in pečenje pod črepnjo (pokrov, peka, sać).
  ■ Skupaj z mesom lahko pečemo tudi krompir. Odličen je v družbi (razpolovljene) čebule in celih česnovih glavic. Iz pečenih česnovih glavic iztisnemo česen, ki je odlična priloga k mesu.

  Opombe

  ■ Največji problem pri mesu je, da ni zadosti uležano. Rešujemo ga tako, da nam mesar posamezne kose mesa vakuumira.Tako pakirano meso (do)zori v domačem hladilniku.
  ■ Samo najkakovostnejše (in najdražje) pečice se segrejejo na nastavljeno temperaturo. Odstopanja so lahko celo do 30 °C. Odstopanje pri temperaturi domače pečice izmerimo s kuhinjskim termometrom. Seveda pa je res, da niti predstavljeni recepti niso vedno pripravljeni v najdražjih pečicah. 

  Opozorila

  Mesa med obračanjem ne prebadamo, da ne izteče mesni sok, kar pečenko izsuši.

  Zanimivosti

  ■ Kraljica Elizabeta I., je bila tako navdušena nad pečeno gosjo, ki so ji jo postregli za božič, leta 1588, da je ta pečenka postala tradicionalna božična jed.
  ■ Tradicija božične perutnine, bodisi purice, gosi ali kokoši, izvira iz vraže, da perutnina brca nazaj in tako vse slabo simbolično zbrca v pozabo.

  Viri

  ■ številni različni viri 
  ■ fotografija Simply Recipes
  © 2004-2019 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  12.996
  receptov