Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Paprikaš

  Paprikaš je pretežno mesna jed, ki prihaja iz madžarske kuhinje.
  13. februar 2015
  št. ogledov: 4598

  Paprikaš je skupno ime za številne različice raguja iz perutnine, svinjine, teletine, jagnjetine ali/in rib, včasih tudi iz krompirja, gob ali/in zelenjave madžarskega izvora. Poleg osnovne sestavine sta za paprikaše najbolj značilni glavni sestavini čebula in (pekoča) mleta rdeča paprika. Izvrstne paprikaše, zlasti ribje, pripravljamo v kotličku nad odprtim ognjem.

  Serviranje

  K jedi ponavadi ponudimo vodne žličnike, različne testenine, krompirjev pire, krompirjeve njoke, koruzno polento ali drugo prilogo po svojem okusu, lahko pa ga ponudimo zgolj z izbranim kruhom

  Nadomestek

  Mleto rdečo papriko lahko nadomestimo s prekajeno mleto rdečo papriko, ki da jedem prijeten priokus, kot bi jih kuhali po starem, na odprtem ognjišču.

  Pojasnila

  Barva mlete paprike je lahko svetlo oranžno rdeča do temno rdeča, odvisno od vrste paprik iz katerih je proizvedena. Madžarska mleta paprika velja med sladokusci za najboljšo, Madžari jo imenujejo tudi rdeče zlato.

  Različice

  Ideje

  gl. golaž (številne različice); kari (številne različice); pilav (različice); perkelt (različice); ragu (številne različice

  Opozorila

  Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo, posamezni viri pa svetujejo uporabo le tiste paprike, ki ni starejša od 6 mesecev.

  Zanimivosti

  Slepi paprikaš ponekod imenujejo različice paprikaša brez mesa. 

  Viri

  številni različni viri


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani