Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Opečenec

  Na maslu ali / in olivnem olju, v opekaču, v pečici ali na žaru opečena rezina belega kruha, poljubno obložena, včasih gratinirana
  04. februar 2005
  št. ogledov: 10034
  Opečenec je rezina kruha, najpogosteje belega, po obeh straneh zlato rumeno in hrustljavo opečena v opekaču, pečici, na maslu, na žaru ali podobno. Zaradi hitre priprave, možnosti improvizacije in vsestranske uporabnosti priljubljena jed ali priloga. Opečenec ali tost je pogosto tudi sinonim za opečen, nadevan sendvič, najpogosteje s sirom in šunko.
  Opečene kruhke pogosto namažemo z maslom, z masleno mešanico ali z drugimi namazi, lahko pa jih obložimo tudi s poljubnimi nadevi. Zlasti s sirom, jajci na različne načine, zelenjavo, z gobami, beluši in podobno. Obložen opečen kruhek je lahko prelit z izbrano omako, pogosto pa ga tudi gratiniramo; gl. različice

  Serviranje

  Opečene kruhke, ovite v platnen prtiček, postrežemo k zajtrku, kjer jih lahko mažemo z maslom, marmelado, džemom, medom in podobno. Dobro se priležejo tudi h gosjim jetrom, k prekajenim ribam, kaviarju in drugim delikatesam. Obložene, včasih gratinirane postrežemo za zajtrk, malico ali kot toplo predjed. Zraven lahko ponudimo sezonsko solato, običajne tople napitke, kozarec vina ali kozarec piva. 

  Shranjevanje

  Kruh hranimo v papirnati ali platneni vrečki. Če nima zraka, izgubi svežino. 

  Nadomestek

  ■ Opečence včasih nadomeščamo s hrustljavčki (krekerji).
  ■ V zadnjem času maslo za opekanje kruhkov pogosto nadomeščamo z olivnim oljem ali pa ga z njim kombiniramo.

  Izboljšanje

  Opečen kruhek natremo s česnom in pokapljamo z olivnim oljem; gl. opečen kruhek

  Različice

  gl. opečen kruhek (številne različice)

  Ideje

  ■ Pri pripravi različnih opečenih kruhkov ni omejitev, razen naše domišljije. Pripravimo jih lahko z različnimi vrstami kruha, s poljubno masleno mešanico, z izbranim namazom in z nam najljubšimi sestavinami, presnimi ali termično obdelanimi. Nazadnje jih lahko prelijemo s poljubno omako ali/in aromatiziramo z izbranimi začimbami in sezonskimi zelišči.
  ■ gl. kanape (številne različice); kruhek (številne različice); namazi (številne sladke in slane različice); topel sendvič (številne različice)

  Zdravilni učinki

  (domnevni)
  Opečen kruh je lažje prebavljiv od svežega, dobi pa tudi privlačno barvo, vonj in okus.

  Zanimivosti

  ■ Prvotne žitne pogače so izdelovali brez kvasa. Bile so trde in ne pretirano okusne. S pojavom piva, pa se je pojavil tudi kvas. Kljub temu pa nekatere vrste kruha še dandanes pripravljamo brez kvasa, na primer židovski kruh azim, indijski čapati in latinsko ameriške tortilje.
  ■ Američan Charles Strite je leta 1926 v svet vpeljal termostat. Odtlej so bruskete le redko zažgane, pa tudi po kuhinjah se ne kadi.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani