Ocvrti piščanec

Najpogosteje sinonim za dunajsko paniranega in ocvrtega piščanca, v resnici pa tudi ime za številne druge ocvrte piščančje jedi
04. september 2015
št. ogledov: 2836
Ocvrti ali pohani piščanec je najpogosteje sinonim za dunajsko paniranega in ocvrtega piščanca, v resnici pa je tudi ime za številne druge ocvrte piščančje jedi. Bodisi iz kosov piščanca ali iz piščančjega fileja.Najokusnejši piščanci tehtajo približno kilogram, pri težjem piščancu pa je ugodnejše razmerje med mesom in kostmi. Segajmo po piščancih domače (proste) reje.

Serviranje

K ocvrtemu piščancu najpogosteje ponudimo pražen krompir, pomfri, krompirjev pire, hladno ali toplo krompirjevo solato ali kakšno drugo krompirjevo prilogo (številne različice) po svojem okusu.

Nasveti

■ Za cvrenje izbiramo (rafinirana) olja z visoko točko dimljenja, to sta predvsem rumenikovo (260) in olivno olje (240), odlična pa so tudi sončnično, arašidovo, sezamovo in palmovo olje ali kuhano maslo (ghee; vsi 230 °C).
■ Večina olja med cvrenjem ne prodre globoko v živilo. Zato ocvrta živila na hitro odcedimo na papirnatih kuhinjskih brisačah. Na hitro zato, da se ne ohladijo. Pa tudi zato, da na površini cvrtja ostane nekaj maščobe, ki da ocvrtim jedem tako svojstven okus.
■ gl. cvrenje (številni nasveti, triki, pojasnila, opozorila...)

Triki

Povsem sveže olje je brez vonja in okusa, živil pa med cvrenjem ne obarva enakomerni in hitro. Zato povsem svežemu olju pred ogrevanjem dodamo nekaj žličk (!) starega olja od cvrenja.

Pojasnila

Cvrenje je ena od osnovnih kuharskih tehnik, pri kateri živilo ocvremo v večji ali manjši količini maščobe. Kakovost ocvrtega živila je odvisna od kakovosti maščobe in njene pravšnje temperature. Gl. tudi nasveti, opombe, opozorila.

Različice

gl. hrustljavo ocvrta pikantna piščančja bedrcaocvrte piščančje polpete s špinačo; ocvrti piščanec po dunajsko; ocvrt mariniran piščančji file s praženo zelenjavo; ocvrt piščančji file; ocvrt piščančji file na mešani solati; ocvrt piščančji file s pekorinom; ocvrt piščančji file s sezamom; ocvrt piščančji file s sončničnimi semeni; ocvrt piščančji file z drobtinami, mandlji in parmezanom; ocvrt piščančji file z lanenimi semeni; ocvrt piščančji file z limonino omako; piščančji file po dunajsko s pekorinom; piščančji file po pariško; piščančji hrustavci s semeni na listnati solati; pohan mariniran piščanec po francosko ipd.

Ideje

■ Cvrenje v zdravi kuhinji nadomeščamo tako, da (dunajsko) panirana živila položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Nato jih spečemo v pečici.
■ Ko se nam piščanca ne ljubi cvreti doma, se zapeljemo do gostilne Januš na Viru pri Domžalah, do gostilne Pirc na Rovah pri Radomljah, do gostilne Pečnikar v Šentjakobu pri Ljubljani, do gostilne Pr’ Kopač na Brezovici pri Ljubljani...
■ gl. cvrenje (številne ideje, nasveti, triki...); piščanec (številne ideje)

Opombe

Zmotno je razširjeno mnenje, da vsebujejo živila/jedi, ocvrti v majhni količini olja, manj maščob. Poleg tega zaradi višjih temperatur, ki jih dosegamo pri cvrenju v majhni količini olja, v njem nastane več škodljivih sprememb. 

Opozorila

■ Če v ogreto olje položimo preveč živil naenkrat, olje ohladimo in živil zagotovo ne ocvremo hrustljavo. Preden v olje položimo naslednjo rundo živil/jedi, počakamo, da se olje znova segreje na želeno temperaturo. Medtem pa iz olja z gosto penovko ali z majhnim gostim cedilom odstranimo okruške cvrtja.
■ Pri termični obdelavi perutnine smo pozorni, da meso skuhamo povsem do kosti. Na ta način se izognemo možnosti zastrupitve z zelo nevarno salmonelo.

Viri

■ dopolnjeno geslo ocvrti piščanec
■ številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki