Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Ocvrti krompir

  Splošno ime za skupino krompirjevih prilog iz ocvrtega krompirja ali krompirja kot osnovne sestavine ocvrtih jedi. Ocvrti krompir, S pomfrijem, kot najbolj prepoznavnim predstavnikom.
  06. september 2015
  št. ogledov: 1836
  Ocvrti krompir je skupina krompirjevih prilog, za katere je značilno, da krompir različnih oblik ocvremo v globoki maščobi, najpogosteje olju. Krompir je lahko tudi glavna sestavina pri teh jedeh, zlasti pri hrustavcih.Ko režemo krompir za cvrenje, smo pozorni na to, da so koščki čimbolj enake velikosti.

  Serviranje

  Različice ocvrtega krompirja so klasična priloga k mesnim jedem. Nekatere ocvrte krompirjeve jedi, zlasti hrustavci, so lahko tudi predjed ali lahka samostojna jed, h kateri ponudimo sezonsko solato.

  Nasveti

  ■ Generalno za cvrenje izbiramo krompir z gladko lupinico, sicer pa so za cvrenje najboljša izbira naslednje sorte krompirja, ki so na voljo pri nas (abecedno): Adora, Agria*, Bintje*, Concordia, Desiree, Excellency*, Jaerla, Jelly*, Kis Sora, Kleopatra*, Liseta*, Laura, Markies*, Mona Lisa* in Ramos*.
  ■ Za cvrenje izbiramo (rafinirana) olja z visoko točko dimljenja, to sta predvsem rumenikovo (260) in olivno olje (240), odlična pa so tudi sončnično, arašidovo, sezamovo in palmovo olje ali kuhano maslo (ghee; vsi 230 °C).
  ■ Pri cvrenju je zelo pomembna starost olja, njegova svežina (v istem olju ne cvremo prepogosto; gl. triki) in njegova temperatura.
  ■ Po vsaki etapi cvrenja, iz olja z gosto penovko ali z majhnim gostim cedilom odstranimo okruške cvrtja. Med nadaljnjim cvrenjem se ti delci žgejo in uničujejo okus olja, s tem pa tudi jedi. Zaradi istega razloga olje po cvrenju precedimo.
  ■ Isto olje za cvrenje v domačem gospodinjstvu uporabimo 3- do 5-krat. Olje po cvrenju precedimo, po zadnji uporabi pa ga nekaj prihranimo; gl. triki. Precejeno olje lahko kombiniramo s svežo maščobo za praženje ali pečenje krompirja.
  ■ Krompir, zlasti pomfri, hrustljavo in zlato rumeno ocvremo, če ga cvremo dvakrat. Najprej pri nižji temperaturi, da se zmehča. Nato ga dobro odcedimo in ocvremo še v vročem olju. Med cvrenjem ga nekajkrat pretresemo, da se ne sprime. Ocvrtega na hitro odcedimo, posolimo in nemudoma ponudimo.

  Triki

  ■ Sorte krompirja, ki vsebujejo veliko škroba, pred cvrenjem narežemo in namočimo v hladno vodo, v kateri se izloči škrob. Nato krompir temeljito odcedimo in posušimo na kuhinjski krpi.
  ■ Povsem sveže olje je brez vonja in okusa, živil pa med cvrenjem ne obarva enakomerni in hitro. Zato povsem svežemu olju pred ogrevanjem dodamo nekaj žličk (!) starega olja od cvrenja.
  ■ Olje je praviloma primerno za cvrenje, ko vanj potisnemo ročaj lesene kuhalnice, pa se olje okoli njega zapeni. Podoben preizkus lahko opravimo s ščepcem soli.
  ■ Manjše kose živil ocvremo hitreje in enakomerneje.

  Pojasnila

  Pretirano penjenje maščobe med cvrenjem povzročajo: dolgotrajno cvrenje, premalo ogreta maščoba na začetku cvrenja, prestaro olje, ali/in mešanje različnih vrst maščobe, npr. olja in masti. Pene med cvrenjem odstranjujemo s penovko ali z manjšim gostim cedilom.

  Različice

  Ideje

  ■ gl. krompir (številne ideje)
  ■ Cvrenje v zdravi kuhinji nadomeščamo tako, da (dunajsko) panirana živila položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Nato jih spečemo v pečici

  Opozorila

  ■ Pozeleneli deli krompirja, zlasti pri mladem krompirju, vsebujejo večje količine strupenega alkaloida solanina. Zato te dele s krompirja pred pripravo temeljito obrežemo.
  ■ Če živilo spustimo v premalo ogreto olje, se ne cvre, ampak se napaja z maščobo. Če pa živilo spustimo v prevroče olje, se po zunanji strani ocvre, znotraj pa ostane termično nedodelano.
  ■ Če v ogreto olje položimo preveč živil naenkrat, olje ohladimo in živil zagotovo ne ocvremo hrustljavo. Preden v olje položimo naslednjo rundo živil/jedi, počakamo, da se olje znova segreje na želeno temperaturo.
  ■ Modno cvrenje v majhnih količinah olja zdravniki odsvetujejo. Tako pripravljena hrana ne vsebuje manj maščob, hkrati pa zaradi višjih temperatur v olju nastaja več škodljivih sprememb.

  Zanimivosti

  Cvrenje poznamo vsaj 300 let. Že Vodnik v svojih Kuharskih bukvah zapiše: »Kadar eno stvar v razbeljeni masti ali drugi masti zarumenimo, pravimo, da cremo ali ocremo. Ocrejo se piščeta, jajca, bezeg i.n.d.«

  Viri

  ■ preveden in dopolnjen pojem ocvrti krompir
  ■ številni različni viri 
   


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani