Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Obara

  Gostejša, juhi podobna jed iz mesa in zelenjave
  19. april 2011
  št. ogledov: 10690
  Obara je gostejša, juhi podobna jed iz mesa in zelenjave; je blago začinjena in pogosto okisana. Pri nas pravijo obari iz belega mesa ajmoht in žgvacet (gl. tudi opombe), najbolj priljubljeni pa sta piščančja obara in telečja obara.

  Serviranje

  Obaro postrežemo z ajdovimi žganci ali drugimi žganci, z vodnimi žličniki (zakuhamo jih lahko neposredno v obaro), s širokimi rezanci in podobnim. 

  Pojasnila

  Pavle Hafner piše (Ta dobra stara kuhinja, Cankarjeva založba, Ljubljana 1982), da sta obara in ajmoht dve sicer podobni, a vendarle različni jedi. Za obaro nekatere sestavine najprej prepražimo, za ajmoht pa jih ne pražimo, ampak jih že na začetku pristavimo v tekočini, zapisani v receptu.

  Različice

  Opombe

  Žgvacet poimenujejo obaro tudi v hrvaški Istri.

  Zdravilni učinki

  Kiselkaste obare sodijo med preizkušene jedi, ki pomagajo v boju zoper alkoholnega mačka.

  Opozorila

  V sodobni kuhinji se izogibamo pripravi in uporabi nezdravega prežganja. Kjer je le mogoče, ga nadomestimo z na hitro prepraženo moko ali z legirjem.

  Zanimivosti

  ■ V stari slovenski kuhinji je bila obara slavnostna jed, ki so jo postregli ob nedeljah, za praznike in na ženitovanjskih kosilih. Priljubljene so bile tudi obara s potočnimi raki, polšja obara, vidrina obara in žabja obara.
  ■ Divjačinske obare so včasih zgoščali tudi divjačinsko ali prašičjo krvjo.

  Viri

  številni različni viri


  © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani