Obara

Gostejša, juhi podobna jed iz mesa in zelenjave
19. april 2011
št. ogledov: 10519
Obara je gostejša, juhi podobna jed iz mesa in zelenjave; je blago začinjena in pogosto okisana. Pri nas pravijo obari iz belega mesa ajmoht in žgvacet (gl. tudi opombe), najbolj priljubljeni pa sta piščančja obara in telečja obara.

Serviranje

Obaro postrežemo z ajdovimi žganci ali drugimi žganci, z vodnimi žličniki (zakuhamo jih lahko neposredno v obaro), s širokimi rezanci in podobnim. 

Pojasnila

Pavle Hafner piše (Ta dobra stara kuhinja, Cankarjeva založba, Ljubljana 1982), da sta obara in ajmoht dve sicer podobni, a vendarle različni jedi. Za obaro nekatere sestavine najprej prepražimo, za ajmoht pa jih ne pražimo, ampak jih že na začetku pristavimo v tekočini, zapisani v receptu.

Različice

Opombe

Žgvacet poimenujejo obaro tudi v hrvaški Istri.

Zdravilni učinki

Kiselkaste obare sodijo med preizkušene jedi, ki pomagajo v boju zoper alkoholnega mačka.

Opozorila

V sodobni kuhinji se izogibamo pripravi in uporabi nezdravega prežganja. Kjer je le mogoče, ga nadomestimo z na hitro prepraženo moko ali z legirjem.

Zanimivosti

■ V stari slovenski kuhinji je bila obara slavnostna jed, ki so jo postregli ob nedeljah, za praznike in na ženitovanjskih kosilih. Priljubljene so bile tudi obara s potočnimi raki, polšja obara, vidrina obara in žabja obara.
■ Divjačinske obare so včasih zgoščali tudi divjačinsko ali prašičjo krvjo.

Viri

številni različni viri


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki