Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Nadevane testenine

  Nadevane testenine so velika skupina testenin, pri katerih rezančno testo poljubno narežemo, nadevamo in skuhamo ali/in spečemo oziroma gratiniramo ali pa že oblikovane presne ali kuhane testenine poljubno nadenemo in dokončamo. Najbolj priljubljene
  Foto: FOOD&WINE
  13. marec 2017
  št. ogledov: 1402
  Nadevane testenine (pasta ripiena) so velika skupina testenin. V podskupini so testenine iz rezančnega testa (z ali brez jajc), ki ga poljubno narežemo, nadevamo in skuhamo ali/in spečemo oziroma gratiniramo. V drugo podskupino pa uvrščamo že oblikovane testenine, ki jih poljubno nadevamo, presne ali kuhane. Nadevi so lahko mesni, sirovi, zelenjavni in drugi. Najbolj znani in najbolj priljubljeni predstavniki nadevanih testenin so lazanje (lasagne; številne različice) in ravioli (številne različice), pri nas pa žlikrofi. Poznamo pa še agnolotte, kanelone (cannelloni), klobučke (cappelletti), torteline (tortellini), torteline tortelloni) in zvitke. Pravilno kuhane nadevane testenine odlikujeta mehak nadev in testo, kuhano na zob (al dente). Pogosto jih ponudimo s stopljenim maslom in z naribanim sirom, pa tudi s kakšno kompatibilno omako.

  Shranjevanje

  Sveže nadevane testenine lahko hranimo v hladilniku praviloma do 24 ur, v zamrzovalniku pa do 30 dni. Kuhane nadevane testenine lahko hranimo v hladilniku do 2 dni, v zamrzovalniku pa do 3 mesece. Čas je odvisen od vrste nadeva.

  Nasveti

  ■ Priprava nadevanih testenin je opazno hitrejša z ustreznimi modelčki; gl. fotografije.
  Rezančno testo za nadevane testenine praviloma razvaljamo čim tanjše. Nikakor pa ne debeleje kot 1,5 mm.
  ■ Nadevane testenine iz domačega rezančnega testa z mesom nadevamo s termično obdelanim mesom. Ker se testo hitro skuha. 

  Opozorila

  ■ V zlepljenih nadevanih testeninah ne smejo ostati zračni mehurčki, saj takšne med kuhanjem razpadajo.
  ■ Nadevane testenine lahko med kuhanjem razpadejo, če so preveč nadevane. Pa tudi tedaj, če v krop položimo preveč nadevanih testenin in upočasnimo kuhanje.
  ■ Iz nadevanih testenin, pripravljenih s premehkim testom, med kuhanjem uhaja nadev.

  Različice

  KANELONI KLOBUČKI LAZANJE RAVIOLI TORTELONI ZVITKI ŽLIKROFI ■ gl. rezančno testo (različice)

  Ideje

  Nadevi so odlična priložnost za improvizacijo. Da pripravimo kakšne avtorske nadevane testenine po svojem okusu. Pazimo le na ustrezno gostoto nadeva.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani