IŠČI PODROBNO

  Musaka

  Jed v plasteh različnih živil, najpogosteje zelenjave in z mletega mesa, prelitih z bešamelom ali z drugim prelivom in pečena v pečici
  10. november 2015
  št. ogledov: 3550
  Musaka jed v plasteh različnih živil, najpogosteje zelenjave in z mletega mesa, prelitih z bešamelom ali z drugim prelivom in pečena v pečici. Prihaja iz orientalske in balkanske (zlasti grške in turške) kuhinje. Živila – najpogosteje na kolesca zrezan krompir in praženo mleto meso -, zlagamo v plasteh do vrha pekača. Živila nazadnje prelijemo z bešamelom lahko tudi z mešanico smetane, mleka, jogurta ali/in jajc, in spečemo v pečici. Preliv pogosto potresemo z naribanim sirom ali pa ga preprosto vmešamo v preliv.Musake vse pogosteje pripravljamo z jajčevci, bučkami, stročjim fižolom, paradižnikom, cvetačo ali s kombinacijami različnih živil. Redke so sladke različice, pa tudi musake s kruhom in s (koruzno) polento.

  Različice

  ■ Grki musako pogosto pripravljajo z jajčevci, ovčetino (ali junčevino) in s paradižnikom. V Grčiji so priljubljene tudi krompirjeve musake. Bolgaru musake pripravljajo pretežno s teletino (lahko jagnjetino ali junetino), kolerabicami in s paradižnikom. Turške musake so pretežno iz ohrovta, zelja ali osleza, v kombinaciji z junetino ali ovčetino. Romuni musako pripravljajo pretežno s krompirjem ali s cvetačo. Pri Albancih je poznana riževa musaka z gobami in telečjimi jetrci.

  Ideje

  gl. zloženka (številne različice)

  Opombe

  Slovenski avtorji musako pogosto prevedejo v zloženko, ki pa je širši pojem.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2022 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki