Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Musaka

  Musaka / zloženka je jed v plasteh. Plastimo različna živila, po navadi tudi paradižnikovo omako. Osnova je zelenjava, krompir, jajčevci, bučke ipd., za nadev pa je mleto meso ali/in siri. Jed lahko prelijemo z bešamelom.
  Foto: taste
  10. november 2015
  št. ogledov: 3595
  Musaka ali zloženka je jed v plasteh, ko plastimo različna živila, po navadi tudi paradižnikovo omako. Osnova je zelenjava, krompir, jajčevci, bučke ipd., za nadev pa je mleto meso ali/in siri. Musako pogosto prelijemo z bešamelom ali z legirjem, nazadnje pa jo spečemo v pečici. Prihaja iz orientalske in balkanske kuhinje, zlasti iz grške in turške.
  Musake vse pogosteje pripravljamo tudi s stročjim fižolom, s paradižniki, s cvetačo ali s kombinacijami različnih živil. Redke so sladke različice, pa tudi musake s kruhom in s (koruzno) polento.

  Različice

  ■ Grki musako pogosto pripravljajo z jajčevci, ovčetino (ali junčevino) in s paradižnikom. V Grčiji so priljubljene tudi krompirjeve musake. Bolgaru musake pripravljajo pretežno s teletino (lahko jagnjetino ali junetino), kolerabicami in s paradižnikom. Turške musake so pretežno iz ohrovta, zelja ali osleza, v kombinaciji z junetino ali ovčetino. Romuni musako pripravljajo pretežno s krompirjem ali s cvetačo. Pri Albancih je poznana riževa musaka z gobami in telečjimi jetrci.

  Ideje

  gl. zloženka (številne različice)

  Opombe

  Slovenski avtorji musako pogosto prevedejo v zloženko, ki pa je širši pojem.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani