Prijava

Musaka

Jed v plasteh različnih živil, najpogosteje zelenjave in z mletega mesa, prelitih z bešamelom ali z drugim prelivom in pečena v pečici
10. november 2015
št. ogledov: 3438
Musaka jed v plasteh različnih živil, najpogosteje zelenjave in z mletega mesa, prelitih z bešamelom ali z drugim prelivom in pečena v pečici. Prihaja iz orientalske in balkanske (zlasti grške in turške) kuhinje. Živila – najpogosteje na kolesca zrezan krompir in praženo mleto meso -, zlagamo v plasteh do vrha pekača. Živila nazadnje prelijemo z bešamelom lahko tudi z mešanico smetane, mleka, jogurta ali/in jajc, in spečemo v pečici. Preliv pogosto potresemo z naribanim sirom ali pa ga preprosto vmešamo v preliv.Musake vse pogosteje pripravljamo z jajčevci, bučkami, stročjim fižolom, paradižnikom, cvetačo ali s kombinacijami različnih živil. Redke so sladke različice, pa tudi musake s kruhom in s (koruzno) polento.

Različice

■ gl. bučkina musaka s skuto; bučkina musaka z mletim mesom; bučkina musaka z mleto perutnino; krompirjeva musaka; krompirjeva musaka s stročjim fižolom; krompirjeva musaka s špinačo in ementalcem; krompirjeva musaka z bešamelom; krompirjeva musaka z blitvokrompirjeva musaka z gobami in piščančjim mesom; krompirjeva musaka z jurčki; krompirjeva musaka z mocarelo in bučkinimi cvetovi ; kruhova musaka; kruhova musaka s šampinjoni in smetano; kruhova musaka z gobami in smetano; mesna musaka s cvetačo in brokolijem; mesna musaka s stročjim fižolom; mesna musaka z bučkami; mesna musaka z bučkami in korenčkom; musaka z bučkami, jajčevci in paradižnikom; musaka z jajčevci in mleto junčevinomusaka z jajčevci, paradižnikom in sirom; musaka z jajčevci, paradižnikovo omako, mocarelo in parmezanom; musaka z jajčevci, siri in paradižnikovo omako; musaka z mlado špinačo in lisičkami; musaka z ocvrtimi bučkami in pečenimi paprikami; musaka z rezanci in jurčki; musaka z rezanci in šampinjoni; porova musaka; preprosta musaka z bučkami in bukovimi ostrigarji; riževa musaka; zelenjavna musaka; zelenjavna musaka Yasmina; zelenjavna musaka z zelenimi olivami ipd.
■ Grki musako pogosto pripravljajo z jajčevci, ovčetino (ali junčevino) in s paradižnikom. V Grčiji so priljubljene tudi krompirjeve musake. Bolgaru musake pripravljajo pretežno s teletino (lahko jagnjetino ali junetino), kolerabicami in s paradižnikom. Turške musake so pretežno iz ohrovta, zelja ali osleza, v kombinaciji z junetino ali ovčetino. Romuni musako pripravljajo pretežno s krompirjem ali s cvetačo. Pri Albancih je poznana riževa musaka z gobami in telečjimi jetrci.

Ideje

gl. zloženka (številne različice)

Opombe

Slovenski avtorji musako pogosto prevedejo v zloženko, ki pa je širši pojem.

Viri

številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki