Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Mafini

  Mafini so priljubljeni sladki ali slani angleški kolački iz umešanega, redkeje kvašenega testa, ki mu primešamo različna sladka ali pikantna živila.
  22. maj 2011
  št. ogledov: 8830
  Mafini (angl. muffins) so angleški kolački iz umešanega testa, redkeje iz kvašenega testa, v katerega vmešamo različna sladka ali pikantna živila. Gl. tudi zanimivosti.Včasih so jih pogosteje pripravljali s koruzno moko, danes pa so zanimivejši tisti iz polnovredne oziroma polnozrnate moke.

  Shranjevanje

  Mafine hranimo v pločevinasti škatli s pokrovom, ki dobro tesni. Gl. tudi triki.

  Priprava

  ■ Mafine pečemo v posebnih pekačih za mafine; za večje s 6 ali 12 vdolbinicami, za manjše pa za 12 ali 24 vdolbinicami. V vdolbinice položimo po 1 papirnato košarico za mafine ali pa vdolbinice namažemo z maslom in potresemo z ostro moko.
  ■ Testo nadenemo do do treh četrtin višine vdolbinic, da imajo mafini prostor za vzhajanje. Gl. tudi triki

  Nadomestek

  gl. izboljšanje

  Izboljšanje

  ■ Moka, ki stoji po skladiščih in trgovinah, zaradi oksidacije izgublja okus in kakovost. V domačem mlin(čk)u povsem sveže mleta moka ima izrazito polnejša okus in vonj.
  ■ Testo lahko izboljšamo z lešnikovim maslom, pa tudi tako, da maslo nadomestimo s kuhanim maslom ali z ghijem.

  Serviranje

  Mafini, zlasti pečeni v papirnatih modelčkih, so kakor ustvarjeni za različne bifeje oziroma sprejeme, pri katerih gostje ne uporabljajo jedilnega pribora.

  Nasveti

  ■ Maščobo za umešano testo segrejemo na sobno temperaturo. Pametno je, če posodo, v kateri bomo pripravljali testo, tik pred začetkom priprave oplaknemo pod vročo vodo in zbrišemo do suhega.
  ■ Pri pripravi umešanega testa jajca oziroma rumenjake umešanemu maslu dodajamo enega za drugim; vsakega z električnim ročnim mešalnikom mešamo približno 30 sekund.
  ■ Če pokrov posode, v kateri hranimo mafine, ne tesni, posodo najprej pokrijemo s kosom ali dvema alu folije. Čeznjo poveznemo pokrov.

  Triki

  ■ Če med pripravo umešanega testa mešanica masla, sladkorja in jajc postane kašasta, ji primešamo 1 do 2 žlici moke. Gl. opozorila.
  ■ V umešanem testu se nam včasih naredijo grudice. Tedaj kotliček s testom postavimo na posodo z vročo vodo in mešamo, da se grudice razpustijo.
  ■  Testo pred pečenjem za 10 do 15 minut postavimo v hladilnik. Prehod iz hladnega v toplo pomaga mafinom oblikovati značilno kupolo.
  ■ Če nimamo pekača za mafine, jih lahko spečemo le v papirnatih modelčkih. Najprej položimo v en modelček še enega, v oba pa še tretjega. Nadevamo.

  Pojasnila

  Mafine najpogosteje pripravimo tako, da ločeno zmešamo suhe in vlažne sestavine. Potem oboje z metlico ali s kuhalnico zmešamo le toliko, da se suhe navlažijo. Gl. tudi opozorila.

  Različice

  SLADKI SLANI mafini iz kvašenega testa

  Ideje

  ■ Mafini naravnost vabijo k improvizaciji. Malo je dodatkov, ki jih ne moremo primešati izbranemu testu za sladke ali pikantne različice.
  ■ Mafini so lahko izvirno avtorsko darilo. Še posebej v papirnatih modelčkih in zloženi v okrasno embalažo ali v ličen steklen kozarec za vlaganje.
  ■ gl. mafini iz kvašenega testa

  Opozorila

  ■ Belo moko uvrščamo med zdravju najbolj škodljiva živila.
  ■ Umešano testo za mafine pripravljamo tako, da suhe sestavine zelo na hitro premešamo z vlažnimi. Predolgo mešanje naredi testo žilavo, mafinom pa med peko onemogoči vzhajanje.
  ■ Umešano testo se nam lahko sesiri, če so sestavine prehladne. Pogosto tudi tedaj, ko maščobi primešamo vsa jajca hkrati. Gl. triki.
  ■ Vdolbinice v pekaču za mafine oziroma papirnate košarice vedno nadenemo le do dveh tretjin.

  Zanimivosti

  ■ Mafini (angl. muffins) so se kot majhne kvašene tortice v Angliji pojavili že v 17. stoletju. Od tam so jih angleški priseljenci dve stoletji kasneje zanesli v Ameriko, kjer so kvašeno testo povečini nadomestili z umešanim testom.
  ■ V Angliji so mafine na ulici prodajali posebni prodajalci, ki so nase opozarjali z zvoncem, a so v tridesetih letih 20. stoletja izginili.

  Viri

  številni različni viri 


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani