Mafini

Mafini so priljubljeni sladki ali slani angleški kolački iz umešanega, redkeje kvašenega testa, ki mu primešamo različna sladka ali pikantna živila.
22. maj 2011
št. ogledov: 8734
Mafini (angl. muffins) so angleški kolački iz umešanega testa, redkeje iz kvašenega testa, v katerega vmešamo različna sladka ali pikantna živila. Gl. tudi zanimivosti.Včasih so jih pogosteje pripravljali s koruzno moko, danes pa so zanimivejši tisti iz polnovredne oziroma polnozrnate moke.

Shranjevanje

Mafine hranimo v pločevinasti škatli s pokrovom, ki dobro tesni. Gl. tudi triki.

Priprava

■ Mafine pečemo v posebnih pekačih za mafine; za večje s 6 ali 12 vdolbinicami, za manjše pa za 12 ali 24 vdolbinicami. V vdolbinice položimo po 1 papirnato košarico za mafine ali pa vdolbinice namažemo z maslom in potresemo z ostro moko.
■ Testo nadenemo do do treh četrtin višine vdolbinic, da imajo mafini prostor za vzhajanje. Gl. tudi triki

Nadomestek

gl. izboljšanje

Izboljšanje

■ Moka, ki stoji po skladiščih in trgovinah, zaradi oksidacije izgublja okus in kakovost. V domačem mlin(čk)u povsem sveže mleta moka ima izrazito polnejša okus in vonj.
■ Testo lahko izboljšamo z lešnikovim maslom, pa tudi tako, da maslo nadomestimo s kuhanim maslom ali z ghijem.

Serviranje

Mafini, zlasti pečeni v papirnatih modelčkih, so kakor ustvarjeni za različne bifeje oziroma sprejeme, pri katerih gostje ne uporabljajo jedilnega pribora.

Nasveti

■ Maščobo za umešano testo segrejemo na sobno temperaturo. Pametno je, če posodo, v kateri bomo pripravljali testo, tik pred začetkom priprave oplaknemo pod vročo vodo in zbrišemo do suhega.
■ Pri pripravi umešanega testa jajca oziroma rumenjake umešanemu maslu dodajamo enega za drugim; vsakega z električnim ročnim mešalnikom mešamo približno 30 sekund.
■ Če pokrov posode, v kateri hranimo mafine, ne tesni, posodo najprej pokrijemo s kosom ali dvema alu folije. Čeznjo poveznemo pokrov.

Triki

■ Če med pripravo umešanega testa mešanica masla, sladkorja in jajc postane kašasta, ji primešamo 1 do 2 žlici moke. Gl. opozorila.
■ V umešanem testu se nam včasih naredijo grudice. Tedaj kotliček s testom postavimo na posodo z vročo vodo in mešamo, da se grudice razpustijo.
■  Testo pred pečenjem za 10 do 15 minut postavimo v hladilnik. Prehod iz hladnega v toplo pomaga mafinom oblikovati značilno kupolo.
■ Če nimamo pekača za mafine, jih lahko spečemo le v papirnatih modelčkih. Najprej položimo v en modelček še enega, v oba pa še tretjega. Nadevamo.

Pojasnila

Mafine najpogosteje pripravimo tako, da ločeno zmešamo suhe in vlažne sestavine. Potem oboje z metlico ali s kuhalnico zmešamo le toliko, da se suhe navlažijo. Gl. tudi opozorila.

Različice

SLADKI SLANI mafini iz kvašenega testa

Ideje

■ Mafini naravnost vabijo k improvizaciji. Malo je dodatkov, ki jih ne moremo primešati izbranemu testu za sladke ali pikantne različice.
■ Mafini so lahko izvirno avtorsko darilo. Še posebej v papirnatih modelčkih in zloženi v okrasno embalažo ali v ličen steklen kozarec za vlaganje.
■ gl. mafini iz kvašenega testa

Opozorila

■ Belo moko uvrščamo med zdravju najbolj škodljiva živila.
■ Umešano testo za mafine pripravljamo tako, da suhe sestavine zelo na hitro premešamo z vlažnimi. Predolgo mešanje naredi testo žilavo, mafinom pa med peko onemogoči vzhajanje.
■ Umešano testo se nam lahko sesiri, če so sestavine prehladne. Pogosto tudi tedaj, ko maščobi primešamo vsa jajca hkrati. Gl. triki.
■ Vdolbinice v pekaču za mafine oziroma papirnate košarice vedno nadenemo le do dveh tretjin.

Zanimivosti

■ Mafini (angl. muffins) so se kot majhne kvašene tortice v Angliji pojavili že v 17. stoletju. Od tam so jih angleški priseljenci dve stoletji kasneje zanesli v Ameriko, kjer so kvašeno testo povečini nadomestili z umešanim testom.
■ V Angliji so mafine na ulici prodajali posebni prodajalci, ki so nase opozarjali z zvoncem, a so v tridesetih letih 20. stoletja izginili.

Viri

številni različni viri 


© 2004-2021 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki