Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
  IŠČI PODROBNO

  Kremne juhe

  Kremne juhe so velika skupina gostih toplih ali hladnih juh, pri katerih kuhane sestavine nazadnje gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku. Najpogostejše so zelenjavne (s presno, kuhano ali pečeno zelenjavo), s stročnicami, redke pa
  24. januar 2014
  št. ogledov: 7883


  Kremne juhe so velika skupina gostih toplih ali hladnih juh, pri katerih kuhane sestavine nazadnje gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku; gl. tudi izboljšanje. Najpogostejše so zelenjavne kremne juhe (s presno, kuhano ali pečeno zelenjavo), priljubljene so tiste s stročnicami, redke so sadne. Če želimo finejšo kremno juho, zmiksano še pretlačimo skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito.
  Kremne juhe so lahke, okusne in preproste za pripravo. Ponavadi so slasten uvod v prefinjen glavni obrok. Imenujemo jih po glavni sestavini ali/in vložku.

  Nakup

  Naprodaj so številne industrijsko pripravljene kremne juhe, a o njih tukaj ne bi izgubljali besed.

  Shranjevanje

  V hladilniku jih lahko hranimo nekaj dni.

  Serviranje

  Kremne juhe ponudimo kot uvod v klasičen ali svečanejši meni, lahko pa so tudi lahek samostojni obrok. Še posebej z izbranim jušnim vložkom.

  Sestavine

  ■ Kremne juhe pripravljamo tako, da (termično obdelane) sestavine zalijemo z izbrano tekočino in skuhamo. Izbrana tekočina je lahko zelenjavna osnova, zelenjavka, čista goveja juha, čista perutninska juha, ribja osnova ali kakšna druga čista mesna juha. V skrajnem primeru je to lahko tudi voda, v kombinaciji z jušno kocko.
  ■ Boljša od čiste vode, je voda od kuhanja ali blanširanja krompirja ali kakšne druge zelenjave.

  Izboljšanje

  ■ Če želimo finejšo kremno juho, zmiksano pretlačimo skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito.
  ■ Gostoto kremnih juh reguliramo z dodatkom bešamela ali z nekaj žlicami pretlačenega krompirja. Žametnost jim dodamo s smetano, lahko zmešano z enim do dvema rumenjakoma (tedaj pravimo, da juho legiramo). Aromo kremne juhe poudarimo s koščkom svežega masla, ki ga v juhi stopimo tik pred serviranjem.

  Različice

  HLADNE KREMNE JUHE (v steklenici jih lahko odnesemo na piknik; številne različice) ■ PEKOČE KREMNE JUHE (številne različice)

  Opombe

  ■ Sprašujemo se o smiselnosti delitve juh na kremne in pretlačene. Pretlačene juhe so celo najbolj kremne, če jih pretlačimo skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito.
  ■ Po francoski literaturi ločimo kremne juhe (potage creme) in žametne juhe (potage velouté). Razlika med njimi je v tem, da se prve zgostimo z bešamelom, druge pa z legirjem. Oboje, pa tudi vse tiste, ki jih sploh ni potrebno zgostiti, združujemo pod skupni imenovalec kremne juhe.

  Viri

  ■ številni različni viri
  ■ fotografija pixabay
   


  © 2004-2023 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
  Odstrani